Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Πώς να κάνετε τα ψώνια με το παιδί σας χωρίς “επεισόδια”!

Πολλές φορές αγανακτείς όταν πας με το παιδί σου για ψώνια, αφού σου ζητάει συνεχώς καινούρια πράγματα και θέλει ότι δει μπροστά του! Από τη μία είναι λογικό γιατί είναι παιδάκι, αλλά από την άλλη...τρελαίνεσαι και δεν ξέρεις πως να το διαχειριστείς...
Η ψυχολόγος Ιφιγένεια Λαμπροπούλου σου δίνει συμβουλές για να κάνεις τα ψώνια σου πιο ήρεμα χωρίς να σε ενοχλεί.

“Μαμά να πάρουμε σοκολάτα”. “μαμά πάρε μου μπισκότα”. “…θέλω γιαούρτάκι…”….θέλω…θέλω…θέλω…πάρε μου…πάρε μου…..ΕΩΣ ΕΔΩ!!
Οι πλειοψηφία από εσάς δεν έχετε πού να αφήσετε τα μικρά σας για να πάτε με την ησυχία σας στο σουπερμάρκετ. Το να πάρετε τα παιδιά σας μαζί όμως είναι για εσάς βουνό, αφού κάθε φορά σας ζητούν πολλά που είτε δεν θέλετε, αλλά κυρίως δεν πρέπει ή δεν μπορείτε να τα ψωνίσετε.
Και όμως, όσο γλυκά και ήρεμα κι αν τους έχετε αρνηθεί εκείνα επιμένουν, καταλήγοντας να θεωρείτε ότι γίνατε ακόμα μία φορά ρεζίλι με τις φωνές και τις υστερίες τους για τα “θέλω” τους.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν; Συμβουλές...


1. Κάντε έναν κατάλογο με αυτά που θέλετε να αγοράσετε πριν ξεκινήσετε σύμφωνα με τις ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας μεγάλων και μικρών. Μην ξεφύγετε από αυτόν!
2. Δώστε του ένα πορτοφολάκι με μερικά κέρματα και εξηγήστε του ότι μπορεί να αγοράσει προϊόντα μόνο με αυτά τα χρήματα. Πάντα όλοι είμαστε πιο οικονόμοι με τα δικά μας χρήματα παρά με των άλλων.
3. Φτάνοντας στην είσοδο του καταστήματος, υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι δεν θα πάρετε τίποτε άλλο πέραν αυτών που έχετε συμφωνήσει από το σπίτι.
4. Μπορείτε όταν φτάσετε στα ράφια με τα προϊόντα που εκείνο είχε ζητήσει, να του δώσετε μία επιλογή σαν να πρόκειται για κάτι το σημαντικό, π.χ. «Θέλει θέλεις κρέμα βανίλια ή κρέμα σοκολάτα;»… «προτιμάς γιαούρτι με δημητριακά ή με φρούτα;».
5. Αντί να βυθιστείτε στο άγχος «τι να αγοράσω που να μην επιβαρύνει το πορτοφόλι μου» και αντί το παιδί να ακούει μονίμως «σταμάτα λίγο να δω…μη μιλάς λίγο» και άλλες τέτοιες τυπικές εκφράσεις που λέτε για να τελειώνετε γρήγορα, δώστε του την σημασία και την προσοχή που αποζητά και δώστε το τον ρόλο που του αρμόζει μιας και είναι μαζί σας, αυτή του βοηθού!
6. Όταν κρατάτε το παιδί σας απασχολημένο σε μία συζήτηση που του αρέσει, δεν του δίνετε χώρο για διαμαρτυρίες και για καπρίτσια.
7. Αναθέστε του μία αρμοδιότητα, όπως για παράδειγμα να τακτοποιεί τα αντικείμενα μέσα στο καρότσι.
8. Αυτό που έχε πολύ μεγάλη σημασία, είναι να εκπαιδεύσετε τις απαιτήσεις του παιδιού σας μετατρέποντάς τες σε απαιτήσεις ενός σωστού καταναλωτή για το μέλλον.
9. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αγορών, επιβραβεύστε το παιδί σας!

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...