Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Κλωνοποιημένο κρέας στο τραπέζι του καταναλωτή; - Τι ισχύει στην ΕΕ

Κλωνοποίηση είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός ή περισσοτέρων ακριβών αντιγράφων από ένα πρότυπο. Η κλωνοποίηση του πρώτου θηλαστικού, της...
προβατίνας Ντόλι,πριν από 20 χρόνια άνοιξε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην εκτροφή ζώων,αλλά μαζί και τον ασκό του Αιόλου.

Σε κυτταρικό επίπεδο, η θεραπευτική κλωνοποίηση, προσφέρει σημαντικές δυνατότητες ίασης σοβαρών ασθενειών με τη χρήση κλωνοποιημένων αρχέγονων κυττάρων. Η θεραπεία μέσω βλαστοκυττάρων πλέον αποτελεί το πιο φλέγον ιατρικό ζήτημα.

Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα που έχει προκαλέσει σύγχιση έχει να κάνει με το έαν κλωνοποιημένο κρέας βρέθηκε στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ.

Η ίδια η διαδικασία κλωνοποίησης της Ντόλι ήταν δύσκολη, καθώς χρησιμοποιήθηκαν 277 ωάρια προκειμένου να δημιουργηθούν 29 έμβρυα εκ των οποίων μόνο ένα επέζησε. Συγχρόνως ο διάσημος κλώνος εμφάνισε νωρίς στη ζωή του προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα οι ειδικοί να χρειαστεί να της κάνουν ευθανασία σε ηλικία έξι ετών (τη στιγμή που το φυσιολογικό προσδόκιμο επιβίωσης των προβάτων είναι διπλάσιο) καθώς έπασχε από σοβαρή πνευμονοπάθεια και αρθρίτιδα.

Η διαδικασία της κλωνοποίησης, δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα. Είναι μια ιδιαίτερως δύσκολη, ακριβή και πολύπλοκη διαδικασία. Από την άλλη, ορισμένοι εκτροφείς ζώων, μπαίνουν στο πειρασμό να κλωνοποιήσουν τα ζώα που τους αποδίδουν καλύτερα (περισσότερο κρέας, γάλα κτλ). Για αυτο το λόγο, ανθεί το εμπόριο σπέρματος ταύρων και λοιπων αρσενικών ζώων, που διαθέτουν ιδανικά γενετικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, θα είναι σχετικά εύκολο να γίνει παρέμβαση στο DNA αυτών των ζώων, για να παράγουν ακόμη περισσότερο κρέας και γάλα. Η διαδικασία επιλογής επιθυμητών γενετικών χαρακτηριστικών σε ζώα από τους ανθρώπους, συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια, μέσω της επιλεκτικής αναπαραγωγής. Η επιστήμη ισχυρίζεται σήμερα πως προσφέρει την ίδια δυνατότητα, σε ελάχιστο χρόνο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψήφισε πρόσφατα, την απαγόρευση παραγωγής ή εισαγωγής κλωνοποιημένων κρεάτων και λοιπόν ζωϊκών προϊόντων στην ΕΕ. Στις ΗΠΑ και τη Κίνα όμως, επιτρέπεται η αναπαραγωγή κλωνοποιημένων ζώων.

Από άποψη ηθικής και φιλοζωϊας, τίθεται ζήτημα για την ευζωϊα αυτών των ζώων, διότι μεγάλο ποσοστό από αυτά πεθαίνουν πρόωρα και επώδυνα. Το ποσοστό των κλωνοποιημένων ζώων που επιβιώνουν μετά από τη περιγεννητική περίοδο είναι πολύ μικρό.

Όσον αφορά τα κλωνοποιημένα ζώα, έχουν τη τάση να πεθαίνουν νωρίτερα από τα κανονικά, γεγονός που ωφείλεται σε επιπλοκές στη γέννα, τερατογεννέσεις και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας. Στο προσεχές μέλλον, αυτά τα προβλήματα αναμένεται να ξεπεραστούν, με τη πρόοδο της γενετικής.

Οι συχνότερες ανωμαλίες που έχουν περιγραφεί σε κλωνοποιημένα ζώα είναι οι ακόλουθες:
Τα ζώα αυτά έχουν συνήθως πολύ μεγάλο μέγεθος κατά το εμβρυϊκό στάδιο

Έχουν προβλήματα στον πλακούντα

Σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες και στην καρδία

Ανωμαλίες του εγκεφάλου

Ανωμαλίες των νεφρών

Ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος που αποτελεί το βασικό σύστημα άμυνας του οργανισμού

Παρά το γεγονός ότι στα ζώα είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν, εντούτοις έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στη συμπεριφορά και στη ψυχολογία των κλωνοποιημένων ζώων.

Εκτός από τους κινδύνους για το νέο οργανισμό, έχουν παρατηρηθεί και πολλοί θάνατοι στα ζώα τα οποία έχουν προσφέρει τη μήτρα τους, για την ανάπτυξη και γέννηση του κλωνοποιημένου οργανισμού. 

Πηγή

Τι ισχυει στην ΕΕ
Στην ΕΕ, απαγορεύεται η εκτροφή κλωνοποιημένων ζώων για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Δεν απαγορεύεται όμως η εισαγωγή σπέρματος κλωνοποιημένων ζώων για την αναπαραγωγή αγελάδων, γουρουνιών κτλ από χώρες εκτός της ΕΕ (ΗΠΑ-Κίνα).

Αυτή τη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κλωνοποιημένο κρέας στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, διότι η παραγωγή του είναι, προς τι παρόν, ιδιαίτερα ακριβή και η νομοθεσία στην ΕΕ, πολύ αυστηρή. Τα κλωνοποιημένα προϊόντα εμπίπτουν στον κανονισμό 258/97. Στο κανονισμό ωστόσο δε γίνεται αναφορά σε κρέας προερχόμενο από απόγονους κλώνων.

Παρά τις περί του αντιθέτου γνώμες, η πλειοψηφία των επιστημόνων, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από προϊόντα προερχόμενα από ζώα-κλώνους. Σχετική ανακοίνωση έχει εκδόσει και η αμερικανική FDA (αντίστοιχος ΕΟΦ), χαρακτηρίζοντας τα προϊόντα προερχόμενα από κλώνους (κρέας, γάλα), εξίσου ασφαλή με τα προϊόντα προερχόμενα από οποιοδήποτε άλλο ζώο. 

Ομοίως, η Ευρωπαική Αρχη Προστασίας Τροφίμων (EFSA), θεωρεί τα κλωνοποιημένα τρόφιμα ασφαλή.

Μία νέα πρόταση για την απαγόρευση προϊόντων προερχόμενων από απογόνους κλώνων, υπερψηφίστηκε στο Στρασβούργο το περασμένο Σεπτέμβριο από 529 ευρωβουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από 120. (Πηγή). Η τελική απόφαση για την απαγόρευση προϊόντων προερχόμενων από απογόνους κλώνων, βρίσκεται πλέον στα χέρια της Κομισιόν.
Πηγή

Συμπέρασμα
Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, οι ευρωπαίοι πιθανότατα καταναλώνουν προϊόντα από απογόνους κλωνοποιημένων ζώων, χωρίς να το ξέρουν. Ενώ η απαγόρευση κλωνοποίησης ζώων και εισαγωγής κλωνοποιημένων ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση απαγορεύεται ρητά, δεν ισχύει το ίδιο για την εισαγωγή γενετικού υλικού, οι απόγονοι του οποίου μπορεί να βρεθούν στο τραπέζι του καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...