Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

“τέσσερα τετράγωνα” και “χαρτοδιπλωτική που έρχεται από χώρα μακρινή”

Με σιγανή βροχούλα να πέφτει στις 8/8/2016 κατέφθασαν με ενθουσιασμό και χωρίς να τους επηρεάσει καθόλου ο καιρός, οι φίλοι μας που δήλωσαν συμμετοχή στην...
δράση “τέσσερα τετράγωνα”.

Η βιβλιοθηκονόμος Λίτσα Ταρλατζή καλωσόρισε τα παιδιά και τους ζήτησε να ανοίξουν το φάκελο της ημέρας. Με αφορμή το περιεχόμενο του κινήθηκε η συζήτηση γύρω από τα γεωμετρικά σχήματα όπου τα βρίσκουμε παντού στη ζωή μας. Αναζητήσαμε και εντοπίσαμε τα σχήματα που υπάρχουν μέσα και έξω από τη βιβλιοθήκη. Τα βρήκαμε στα βιβλία. στα ράφια, στα τραπεζάκια, στα κτίρια στη γέφυρα δίπλα στη βιβλιοθήκη . Παρατηρήσαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Επίσης αναφερθήκαμε σε έργα σπουδαίων καλλιτεχνών με γεωμετρικά σχήματα.

Στη συνέχεια βγήκαμε έξω και ευτυχώς είχε σταματήσει και η βροχή. τα παιδιά με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας έμαθαν τους κανόνες και έπαιξαν παιχνίδια σύγχρονα και παραδοσιακά , όπως κουτσό, τετρασφαίριση , κεραμιδάκια ή τζαμί που βάση τους είχαν το σχήμα τετράγωνο. Οι φίλοι μας για δύο περίπου ώρες γυμνάστηκαν, ψυχαγωγήθηκαν, συνεργάστηκαν, καλλιέργησαν την ομαδικότητα και την ευγενή άμιλλα. Ο εξωτερικός χώρος της βιβλιοθήκης γέμισε με παιδικά χαμόγελα φωνές και γέλια. Ήταν ένα πραγματικά όμορφο θέαμα.

Τα παιδιά έφυγαν ευχαριστημένα και απόλυτα ικανοποιημένα και ενθουσιασμένα από την εξέλιξη της δράσης περνώντας ένα όμορφο πρωινό.

Ευχαριστούμε τον Αποστόλη Σφέτκο για τη βοήθεια του στην αποτύπωση των επιδαπέδιων παιχνιδιών, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δράση.

Στις 9-8-2016 πραγματοποιήσαμε τη δράση ένα οριγκάμι παρέα με τα 17 παιδιά που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και την παρακολούθησαν.

Η βιβλιοθηκονόμος Λίτσα Ταρλατζή καλωσόρισε τα παρευρισκόμενα παιδιά και τους ζήτησε να ανοίξουν το φάκελο της ημέρας. Το περιεχόμενο με την φράση “χαρτοδιπλωτική που έρχεται από χώρα μακρινή” ερέθισε την σκέψη των παιδιών και έδωσε την αφορμή για να ξεκινήσει η συζήτηση. Μιλήσαμε για την ιστορία και την πορεία της τέχνης του διπλώματος του χαρτιού, όπου ξεκίνησε αιώνες πριν στην μακρινή Κίνα και από εκεί στην εξωτική Ιαπωνία. Μάθαμε ότι δεν χρησιμοποιείτε μόνο ως εικαστική τέχνη αλλά βρίσκει εφαρμογές στα μαθηματικά, την ιατρική ,την μηχανική κ.ά. Διαβάσαμε την ιστορία της μικρής Σαντάκο από την Ιαπωνία, που έφτιαχνε γερανούς προκειμένου να εκπληρώσει την ευχή της. Τα παιδιά συγκινήθηκαν πολύ από την εξέλιξη της.

Στη συνέχεια η Δήμητρα Μπαζούκη έδειξε στους φίλους μας τα βήματα για να φτιάξουν όλα από έναν όμορφο γερανό που στην Ιαπωνία συμβολίζει την μακροζωία και την ευτυχία. Με προσοχή και υπομονή έφτασαν σε ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Άσπροι και χρωματιστοί καλοδιπλωμένοι πελεκάνοι βγήκαν από τα μικρά τους χεράκια. Τους μετέτρεψαν σε αγγελιοφόρους που πάνω στα φτερά τους έγραψαν μηνύματα που όταν θα πετούσαν θα τα μετέφεραν σε όλο τον κόσμο. Μηνύματα αισιόδοξα, γλυκά , τρυφερά γεμάτα από αγάπη και συναίσθημα. Αγάπη, ειρήνη, καλοσύνη, σεβασμός, υγεία, αλλά και ευχές για τη Bβιβλιοθήκη όπως να είναι πάντα γεμάτη από παιδιά ήταν μερικές από αυτά που έγραψαν και μας συγκίνησαν πραγματικά.

‘Εφυγαν όλα πολύ χαρούμενα και ικανοποιημένα και αυτό φάνηκε στα πρόσωπα τους.

Ευχαριστούμε θερμά την Δήμητρα για την πολύτιμη προσφορά της στην υλοποίηση της δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...