Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Η λαγάνα καλύπτει τις οικονομικές… «τρύπες» των αρτοποιών

Παράδοση είναι την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής σε όλα τα σπίτια της επικράτειας να προμηθεύονται την λαγάνα από τον φούρνο της γειτονιάς για να συνοδεύσει το...
γεύμα της Καθαράς Δευτέρας.

«Ο κόσμος την Καθαρά Δευτέρα σπεύδει στους φούρνους από νωρίς το πρωί για να αγοράσει την ζεστή και φρέσκια λαγάνα. Την αγοράζουν όλοι. Ακόμη και αυτοί οι οποίοι δεν προμηθεύονται καθημερινά το ψωμί τους από το φούρνο της γειτονιάς τους αλλά από πρατήρια άρτου ή σούπερ μάρκετ» τονίζει στην Thessnews η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης ο «Προφήτης Ηλίας» Ελισάβετ Κουκουμέρια.

Χειροποίητη
Η παρασκευή της λαγάνας είναι μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία διότι η παρασκευή της απαιτεί μόνο τα χέρια του αρτοποιού και όχι κάποιο μηχάνημα. Για το λόγο αυτό οι αρτοποιοί πιάνουν δουλειά στους φούρνους από τις 10 το βράδυ της Κυριακής και φουρνίζουν μέχρι το πρωί της άλλης μέρας ώστε να καλύψουν τις ανάγκες ζήτησης που θα υπάρξουν την Καθαρά Δευτέρα.

Η τιμή της
«Η τιμή της λαγάνας φέτος θα κυμανθεί από 2 ευρώ έως 2,50 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι συνεχώς αυξάνονται τα καθημερινά κόστη για τους αρτοποιούς, η λαγάνα παραμένει σταθερά στην ίδια τιμή με πέρυσι» δηλώνει η ίδια και συμπληρώνει ότι «αυτό το γεγονός έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται το κέρδος των αρτοποιών. Για τους αρτοποιούς όμως είναι μια ευκαιρία να προσελκύσουμε πελάτες οι οποίοι δεν προμηθεύονται τον καθημερινό τους άρτο από τον φούρνο της γειτονιάς και να τον πείσουμε να αγοράζει το ψωμί του από τους αρτοποιούς και όχι από τα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια άρτου. Αυτό θα είναι το πραγματικό κέρδος του αρτοποιού».

Το κέρδος των αρτοποιών από την πώληση της λαγάνας είναι πλέον μικρό «λόγω των αυξημένων εισφορών και του κόστους παραγωγής. Το σίγουρο είναι ότι τα κέρδη της λαγάνες θα καλύψουν «τρύπες» στις υποχρεώσεις των αρτοποιών όπως την εφορία και τις ασφαλιστικές εισφορές» υπογραμμίζει η ίδια.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η οποία βαθαίνει στην χώρα μας πολλά είναι τα καταστήματα φούρνων τα οποία έχουν κλείσει. «Αυτό συμβαίνει διότι σαν ελεύθεροι επαγγελματίες ουσιαστικά έχουμε συνέταιρο το κράτος καθώς το 70% από το πρώτο ευρώ πηγαίνει στα ταμεία του κράτους συν τα λειτουργικά έξοδα που έχει η κάθε επιχείρηση» τονίζει η ίδια.

«Βραχνάς» το βουλγάρικο ψωμί
Επίσης σημαντικό πρόβλημα για την επιβίωση των φούρνων είναι ότι σχεδόν οποιοδήποτε κατάστημα ανοίγει θα πουλά ψωμί. Ψωμί το οποίο είναι συσκευασμένο ή κατεψυγμένο. «Πλέον σαν κλάδος έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις αθρόες εισαγωγές ψωμιού που προέρχεται από την Βουλγαρία. Αρχικά εισάγεται ως συσκευασμένο αλλά στην πορεία βγαίνει από την συσκευασία του και πωλείται σαν φρέσκο και ελληνικό. Εμάς σαν σωματείο δεν μας πειράζει που γίνονται εισαγωγές ψωμιού από την Βουλγαρία μας ενοχλεί που παραπλανούν τον καταναλωτή και δεν γνωρίζει στην τελική τι αγοράζει» προσθέτει η κ. Κουκουμέρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...