Στο Προεδρικό Μέγαρο μεταβαίνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, μετά από τη σημερινή, δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με...
τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να προβεί σε διάγγελμα στις 7.30 μ.μ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισαν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και η συνάντηση στις Πρέσπες που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Επί της ουσίας αυτό το οποίο φέρεται να περιμένει η κυβέρνηση είναι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να δεχτεί τη χρήση του erga omnes όπως την έχει θέσει η Αθήνα. Εάν γίνει αυτό, τότε θα προχωρήσει η συμφωνία, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να επισφραγιστεί πριν από το φθινόπωρο.
Βέβαια, ακόμη και αν ο κ. Ζάεφ δεχτεί τους όρους της ελληνικής κυβέρνησης, και πάλι θα υπάρχουν εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν, δεδομένου ότι η συμφωνία αυτή προκαλεί ήδη αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ. Χαρακτηριστική είναι η άρνηση των ΑΝΕΛ, κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, να ψηφίσουν τη συμφωνία, κάτι το οποίο επανέλαβε και πάλι ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε (δείτε εδώ). Έτσι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί και πάλι να ψάξει αλλού στη Βουλή για να περάσει τη συμφωνία. Βέβαια, πριν έρθει στην Ελλάδα, η συμφωνία θα πρέπει να περάσει και από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, όπου επίσης υπάρχουν αντιδράσεις. Μάλιστα, οι συνταγματικές αλλαγές πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Σκοπίων με αυξημένη πλειοψηφία.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Οι πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι ελάχιστες, εν αναμονή του τελικού κειμένου. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής και τα οποία είναι όλα ανεπιβεβαίωτα, πιο πιθανό θεωρείται να επιλεχθεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα γράφεται στα σλάβικα ή στα αγγλικά, δηλαδή Severna Makedonija ή Republic of North Macedonia.
Επίσης, φέρεται να έχει αποφασιστεί ότι η γλώσσα της χώρας θα είναι τα «μακεδονικά» («Macedonian language») αλλά θα υπάρχουν αναφορές ότι δεν σχετίζεται με την αρχαία μακεδονική διάλεκτο κι ότι είναι σλαβικής προέλευσης. Η εθνότητα θα είναι η «μακεδονική», δηλαδή οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας θα λέγονται «μακεδόνες πολίτες» (/citizen of the Republic of North Macedonia), ενώ θα υπάρχει αναφορά ότι ο λαός αυτός δεν σχετίζεται με τους αρχαίους Μακεδόνες.
Ακόμη, αναμένεται να υπάρχουν ρητές αναφορές για την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και για την απαλειφή αλυτρωτικών σημείων. Έτσι , για παράδειγμα δεν θα υπάρχει πλέον η πρόταση «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» έξω από τα σύνορα της χώρας.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαδικασία, θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για να γίνουν οι αλλαγές π.χ. στα εμπορικά κι όχι μόνο σήματα. Δεν είναι γνωστό αν θα είναι η σύντμηση SMK ή δεν θα υπάρχει ο S (Severna).
Επίσης, αναμένεται ότι θα υπάρχει η ρητή αναφορά στο erga omnes ώστε να αποφευχθεί η διπλή ονομασία. Ταυτότητες, διαβατήρια κι άλλα επίσημα έγγραφα στα Σκόπια θα έχουν το νέο όνομα.
Τέλος, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ θα απομακρύνει αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή του Φιλίππου προκειμένου να άρει τις όποιες αντιδράσεις υπάρξουν σχετικά με τη σύνδεση με την αρχαία Μακεδονία.
Αισιόδοξος δηλώνει ο Ζ. Ζάεφ
Για «πραγματικά ποιοτική πρόοδο στις συνομιλίες» τη Δευτέρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως, στην τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται να έχει εντός της ημέρας με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, «θα κλείσουν όλες οι πτυχές και θα επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του ονόματος».
Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο της γειτονικής χώρας, MIA, εξέφρασε την ελπίδα ότι «σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό στην κοινή γνώμη». «Είπα ότι είμαι αισιόδοξος και ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μία ακόμα ουσιαστική συνομιλία που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι θα κλείσουμε όλες τις πτυχές, ώστε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των δύο πλευρών», είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ.
Ερωτηθείς για το εάν ενδεχόμενη συμφωνία θα υπογραφεί το Σαββατοκύριακο στην Πρέσπα, ο κ. Ζάεφ, είπε: «Αν σήμερα συμβεί, πρώτα ο Θεός, και έχουμε συμφωνία, αμέσως θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να φτιάξουμε την ατζέντα. Για την Πρέσπα γνωρίζουμε επειδή ήταν επιθυμία εδώ και πολύ καιρό να γίνει εκεί μία συνάντηση, ακόμα και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
«Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να πάμε βήμα-βήμα, να δούμε πρώτα αν θα υπάρξει συμφωνία. Αν υπάρξει, αμέσως θα συμφωνήσουμε τις ατζέντες της ανακοίνωσης και της ενημέρωσης των πολιτικών παραγόντων στο εσωτερικό, καθώς και σε σχέση με την ενδεχόμενη υπογραφή», πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ.
Ο κ. Ζάεφ είχε δηλώσει αισιόδοξος και σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, μετά από την επικοινωνία του με τον κ. Τσίπρα. «Πιστεύω ότι η αισιοδοξία μου για την επίλυση του θέματος του ονόματος θα υλοποιηθεί» είπε ο κ. Ζάεβ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Τέλμα» των Σκοπίων. Ακόμη, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και απομένει να διευκρινισθούν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα ώστε αύριο με τον πρωθυπουργό Τσίπρα να ανακοινώσω την ευχάριστη είδηση».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη ανακοινώσει στο κοινή γνώμη, πως αφήσαμε για αύριο να μιλήσουμε και πάλι, για να κάνουμε το ιστορικό βήμα. Η αισιοδοξία μου αυτή, σας το λέω αποκλειστικά, μπορεί να επιτευχθεί, με μεγάλη εξειδίκευση και επαγγελματισμό των κρατικών θεσμών που ήταν μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων. Για να επιτύχουμε μια δίκαιη συμφωνία, για να ενισχύσουμε την ταυτότητα, για να μείνουμε δίπλα στις πιο ισχυρές χώρες των διεθνών οργανισμών».
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε επίσης ότι για «τέτοια ζητήματα, εθνικού χαρακτήρα, σημαντικά για το έθνος, πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα , όλοι οι παράγοντες και όλες οι κοινότητες, να στέκονται μαζί. Όλοι θα ενημερωθούν, ακόμη και από την αντιπολίτευση, και αναμένω υποστήριξη από αυτούς, κάτι που θα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ανέφερε .
Μια ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ, θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπαστισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό, ανέφερε. «Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα συμβεί αν αποτύχει. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί. Αυτή η ιστορική ευκαιρία προσφέρει μόνο καλές προοπτικές για την ΠΓΔΜ, ενισχύει την ταυτότητα, και καθιστά την χώρα ισότιμο παράγοντα με όλες τις χώρες και αυτά είναι σπουδαία πράγματα. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα το καταλάβουν αυτό», είπε.
«Αναμένουμε βοήθεια και υποστήριξη από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει τώρα με τη Βουλγαρία. Αναμένουμε από την Ελλάδα να γίνει στρατηγικός μας εταίρος, είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τονίζοντας πως δεν σχεδιάζει πρόωρες εκλογές μαζί με το δημοψήφισμα, διότι αυτές θα αποτελούν χάσιμο χρόνου.
«Όχι» του Προέδρου της ΠΓΔΜ σε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα
Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η οποία θα επιφέρει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, εμφανίστηκε ο Σκοπιανός πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που επέκρινε τον κ. Ζάεφ, για τους χειρισμούς του στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα
Με δήλωσή του η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Ιβάνοφ επεσήμανε πως είναι ανεύθυνοι και μη σοβαροί οι χειρισμοί του Ζάεφ στο ζήτημα της ονομασίας. «Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’, για να επιλυθεί τηλεφωνικά και με προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών», τόνισε χαρακτηριστικά κι έκανε λόγο για απελπισμένη προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτών της ΠΓΔΜ, εν αναμονή ενός πιθανού δημοψηφίσματος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ότι η πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές για ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
«Οι στρατηγικοί στόχοι της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς καθορισμένοι και αμετάβλητοι και η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει συνταγματικές αλλαγές δεν στρέφεται σε καμία περίπτωση κατά της ένταξης της χώρας. Η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και να μην προβλέπεται η τροποποίησή του», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
eklogika.gr
τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να προβεί σε διάγγελμα στις 7.30 μ.μ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισαν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας και η συνάντηση στις Πρέσπες που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Επί της ουσίας αυτό το οποίο φέρεται να περιμένει η κυβέρνηση είναι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να δεχτεί τη χρήση του erga omnes όπως την έχει θέσει η Αθήνα. Εάν γίνει αυτό, τότε θα προχωρήσει η συμφωνία, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να επισφραγιστεί πριν από το φθινόπωρο.
Βέβαια, ακόμη και αν ο κ. Ζάεφ δεχτεί τους όρους της ελληνικής κυβέρνησης, και πάλι θα υπάρχουν εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν, δεδομένου ότι η συμφωνία αυτή προκαλεί ήδη αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ. Χαρακτηριστική είναι η άρνηση των ΑΝΕΛ, κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, να ψηφίσουν τη συμφωνία, κάτι το οποίο επανέλαβε και πάλι ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε (δείτε εδώ). Έτσι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί και πάλι να ψάξει αλλού στη Βουλή για να περάσει τη συμφωνία. Βέβαια, πριν έρθει στην Ελλάδα, η συμφωνία θα πρέπει να περάσει και από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, όπου επίσης υπάρχουν αντιδράσεις. Μάλιστα, οι συνταγματικές αλλαγές πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Σκοπίων με αυξημένη πλειοψηφία.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Οι πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι ελάχιστες, εν αναμονή του τελικού κειμένου. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής και τα οποία είναι όλα ανεπιβεβαίωτα, πιο πιθανό θεωρείται να επιλεχθεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα γράφεται στα σλάβικα ή στα αγγλικά, δηλαδή Severna Makedonija ή Republic of North Macedonia.
Επίσης, φέρεται να έχει αποφασιστεί ότι η γλώσσα της χώρας θα είναι τα «μακεδονικά» («Macedonian language») αλλά θα υπάρχουν αναφορές ότι δεν σχετίζεται με την αρχαία μακεδονική διάλεκτο κι ότι είναι σλαβικής προέλευσης. Η εθνότητα θα είναι η «μακεδονική», δηλαδή οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας θα λέγονται «μακεδόνες πολίτες» (/citizen of the Republic of North Macedonia), ενώ θα υπάρχει αναφορά ότι ο λαός αυτός δεν σχετίζεται με τους αρχαίους Μακεδόνες.
Ακόμη, αναμένεται να υπάρχουν ρητές αναφορές για την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και για την απαλειφή αλυτρωτικών σημείων. Έτσι , για παράδειγμα δεν θα υπάρχει πλέον η πρόταση «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» έξω από τα σύνορα της χώρας.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαδικασία, θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για να γίνουν οι αλλαγές π.χ. στα εμπορικά κι όχι μόνο σήματα. Δεν είναι γνωστό αν θα είναι η σύντμηση SMK ή δεν θα υπάρχει ο S (Severna).
Επίσης, αναμένεται ότι θα υπάρχει η ρητή αναφορά στο erga omnes ώστε να αποφευχθεί η διπλή ονομασία. Ταυτότητες, διαβατήρια κι άλλα επίσημα έγγραφα στα Σκόπια θα έχουν το νέο όνομα.
Τέλος, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ θα απομακρύνει αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή του Φιλίππου προκειμένου να άρει τις όποιες αντιδράσεις υπάρξουν σχετικά με τη σύνδεση με την αρχαία Μακεδονία.
Αισιόδοξος δηλώνει ο Ζ. Ζάεφ
Για «πραγματικά ποιοτική πρόοδο στις συνομιλίες» τη Δευτέρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως, στην τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται να έχει εντός της ημέρας με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, «θα κλείσουν όλες οι πτυχές και θα επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του ονόματος».
Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο της γειτονικής χώρας, MIA, εξέφρασε την ελπίδα ότι «σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό στην κοινή γνώμη». «Είπα ότι είμαι αισιόδοξος και ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μία ακόμα ουσιαστική συνομιλία που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι θα κλείσουμε όλες τις πτυχές, ώστε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των δύο πλευρών», είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ.
Ερωτηθείς για το εάν ενδεχόμενη συμφωνία θα υπογραφεί το Σαββατοκύριακο στην Πρέσπα, ο κ. Ζάεφ, είπε: «Αν σήμερα συμβεί, πρώτα ο Θεός, και έχουμε συμφωνία, αμέσως θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να φτιάξουμε την ατζέντα. Για την Πρέσπα γνωρίζουμε επειδή ήταν επιθυμία εδώ και πολύ καιρό να γίνει εκεί μία συνάντηση, ακόμα και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
«Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να πάμε βήμα-βήμα, να δούμε πρώτα αν θα υπάρξει συμφωνία. Αν υπάρξει, αμέσως θα συμφωνήσουμε τις ατζέντες της ανακοίνωσης και της ενημέρωσης των πολιτικών παραγόντων στο εσωτερικό, καθώς και σε σχέση με την ενδεχόμενη υπογραφή», πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ.
Ο κ. Ζάεφ είχε δηλώσει αισιόδοξος και σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, μετά από την επικοινωνία του με τον κ. Τσίπρα. «Πιστεύω ότι η αισιοδοξία μου για την επίλυση του θέματος του ονόματος θα υλοποιηθεί» είπε ο κ. Ζάεβ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Τέλμα» των Σκοπίων. Ακόμη, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και απομένει να διευκρινισθούν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα ώστε αύριο με τον πρωθυπουργό Τσίπρα να ανακοινώσω την ευχάριστη είδηση».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη ανακοινώσει στο κοινή γνώμη, πως αφήσαμε για αύριο να μιλήσουμε και πάλι, για να κάνουμε το ιστορικό βήμα. Η αισιοδοξία μου αυτή, σας το λέω αποκλειστικά, μπορεί να επιτευχθεί, με μεγάλη εξειδίκευση και επαγγελματισμό των κρατικών θεσμών που ήταν μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων. Για να επιτύχουμε μια δίκαιη συμφωνία, για να ενισχύσουμε την ταυτότητα, για να μείνουμε δίπλα στις πιο ισχυρές χώρες των διεθνών οργανισμών».
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε επίσης ότι για «τέτοια ζητήματα, εθνικού χαρακτήρα, σημαντικά για το έθνος, πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα , όλοι οι παράγοντες και όλες οι κοινότητες, να στέκονται μαζί. Όλοι θα ενημερωθούν, ακόμη και από την αντιπολίτευση, και αναμένω υποστήριξη από αυτούς, κάτι που θα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ανέφερε .
Μια ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ, θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπαστισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό, ανέφερε. «Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα συμβεί αν αποτύχει. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί. Αυτή η ιστορική ευκαιρία προσφέρει μόνο καλές προοπτικές για την ΠΓΔΜ, ενισχύει την ταυτότητα, και καθιστά την χώρα ισότιμο παράγοντα με όλες τις χώρες και αυτά είναι σπουδαία πράγματα. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα το καταλάβουν αυτό», είπε.
«Αναμένουμε βοήθεια και υποστήριξη από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει τώρα με τη Βουλγαρία. Αναμένουμε από την Ελλάδα να γίνει στρατηγικός μας εταίρος, είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τονίζοντας πως δεν σχεδιάζει πρόωρες εκλογές μαζί με το δημοψήφισμα, διότι αυτές θα αποτελούν χάσιμο χρόνου.
«Όχι» του Προέδρου της ΠΓΔΜ σε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα
Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η οποία θα επιφέρει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, εμφανίστηκε ο Σκοπιανός πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που επέκρινε τον κ. Ζάεφ, για τους χειρισμούς του στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα
Με δήλωσή του η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Ιβάνοφ επεσήμανε πως είναι ανεύθυνοι και μη σοβαροί οι χειρισμοί του Ζάεφ στο ζήτημα της ονομασίας. «Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’, για να επιλυθεί τηλεφωνικά και με προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών», τόνισε χαρακτηριστικά κι έκανε λόγο για απελπισμένη προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτών της ΠΓΔΜ, εν αναμονή ενός πιθανού δημοψηφίσματος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ότι η πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές για ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
«Οι στρατηγικοί στόχοι της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς καθορισμένοι και αμετάβλητοι και η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει συνταγματικές αλλαγές δεν στρέφεται σε καμία περίπτωση κατά της ένταξης της χώρας. Η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και να μην προβλέπεται η τροποποίησή του», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.
eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...