Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Γιατί Οι Βιταμίνες Είναι Ευεργετικές Για Τη Νόσο Parkinson

Η νόσος Parkinson είναι η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική πάθηση των ηλικιωμένων, που κλινικά χαρακτηρίζεται από βραδυκινησία, τρόμο ηρεμίας, αφύσικες θέσεις ισορροπίας και...
υπερτονία των μυών. Ο ακριβής παθογενετικός μηχανισμός παραμένει αδιευκρίνιστος.

Πολλές κλινικές μελέτες έχουν φανερώσει μια σχέση μεταξύ της νόσου και των βιταμινών. Πιο συγκεκριμένα, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των βιταμινών και οι βιολογικές ιδιότητες που διαθέτουν στη ρύθμιση των γονιδίων μπορεί να φανούν ευεργετικές για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι η αναπλήρωση συγκεκριμένων βιταμινών μπορεί να μειώσει την επίπτωση της νόσου στον γενικό πληθυσμό και να βελτιώσει τα συμπτώματα των ασθενών με Parkinson. Έτσι, στις μέρες μας η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική πρακτική που συμπληρώνει την ήδη υπάρχουσα φαρμακευτική θεραπεία.

Μεταξύ των λιποδιαλυτών βιταμινών παρότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση της Parkinson, η μελέτη DANATOP έδειξε ότι η λήψη βιταμίνης Ε είναι αναποτελεσματική για τη νόσο. Αντίθετα, πολλές μελέτες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ η λήψη βιταμίνης D επιβραδύνει την επιδείνωση της νόσου και μειώνει των κίνδυνο καταγμάτων σε ασθενείς με Parkinson.
Αναφορικά με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες ξεχωρίζουν η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β3(νιασίνη).
Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό και ενώ δε φαίνεται να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση της λεβοντόπας στους ηλικιωμένους. Αντίθετα, οι ήδη υπάρχουσες μελέτες έχουν δείξει ότι η νιασίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ υπάρχουν δεδομένα και για βελτίωση συμπτωμάτων όπως η βραδυκινησία και η σπαστικότητα.
Τα ατομικά χαρακτηριστικά, οι χημικές ιδιότητες του σκευάσματος, ο ρυθμός απορρόφησης και η βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα. Έτσι, αν και υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ βιταμινών και νόσου Parkinson, χρειάζονται κι άλλες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών μπορεί να μειώσει την επίπτωση της νόσου και να καθυστερήσει την εξέλιξή της.


Νευροφυσιολόγος | Μοριακός Βιολόγος | Γενετιστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...