Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Γιατί το παρδαλό κατσίκι γελάει τελευταίο;

Συνήθως, όταν θέλουμε να περιγράψουμε κάτι γελοίο που συνέβη ή πρόκειται να συμβεί, χρησιμοποιούμε την έκφραση «Γέλασε/θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι». 

Γιατί το λέμε;

Η συγκεκριμένη φράση έγινε πασίγνωστη από τον τίτλο μιας γελοιογραφίας του Φωκίωνα Δημητριάδη, που δημοσιεύτηκε το 1946 στα «Νέα» και σατίριζε πολιτικό γεγονός της εποχής. Όμως η ίδια φράση περιλαμβάνεται σε προπολεμικές νουβέλες και μυθιστορήματα, με την ίδια έννοια. Προφανώς λοιπόν ο γνωστός γελοιογράφος δεν την εμπνεύστηκε, αλλά τη δανείστηκε.

Το παράταιρο και λυπημένο παρδαλό…

Μια πιθανή εξήγηση για την προέλευση της φράσης είναι η εξής:
Τα ζώα γενικά περιθωριοποιούν αυτό που είναι διαφορετικό από τα άλλα στο κοπάδι. Έτσι και στην περίπτωση των κατσικιών: Απομονώνουν ένα παράταιρο παρδαλό, το οποίο αυτός που εμπνεύστηκε τη φράση φαντάστηκε να κάθεται μόνο και λυπημένο. Όταν λοιπόν γελάσει κι αυτό, τότε σημαίνει πως η κατάσταση είναι από πολύ αστεία έως γελοία.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...