Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί Προανακριτική και όχι Εξεταστική Επιτροπή ...

Του Απόστολου Τσένη*

Η Εξεταστική Επιτροπή είναι μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου με γενικότερο περιεχόμενο και διερευνά μόνο πολιτικές ευθύνες.


Η Προανακριτική Επιτροπή διερευνά προσωποποιημένες ευθύνες, μετά από διαβίβαση φακέλου δικογραφίας, για πολιτικά πρόσωπα από τη Δικαιοσύνη.

Εν προκειμένω έχουμε τη δεύτερη περίπτωση αφού υπήρξε η διαβίβαση του σχετικού φακέλου και άρα είναι θεσμικά ορθή η συγκρότηση προανακριτικής.

Η προανακριτική είναι από θεσμική άποψη βαρύτερη επιτροπή, αφού διερευνά ποινικές ευθύνες και άρα λειτουργικά απορροφά το εύρος της εξεταστικής επιτροπής – εάν μια εξεταστική επιτροπή βρει στοιχεία ποινικής ευθύνης μπορεί να μετατραπεί σε προανακριτική.

Η προανακριτική επιτροπή είναι ταχύτερη αφού εκκαθαρίζει σε ένα στάδιο το ζήτημα της απόδοσης ποινικών ευθυνών και έχει μεγαλύτερες δικονομικές δυνατότητες για ουσιαστική διερεύνηση αφού λειτουργεί ως εισαγγελέας.

Η προανακριτική επιτροπή είναι από την άποψη της διαδικασίας αυστηρότερη επιτροπή και παρέχει μεγαλύτερες δικονομικές εγγυήσεις ενώ η εξεταστική είναι περισσότερο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, συνήθως χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα (μάλιστα η εξεταστική είναι ανοιχτή σε κάμερες ενώ η προανακριτική κλειστή).

#Ανάπτυξη_για_όλους
#ΝΔ

* Ο Απόστολος Τσένης, είναι Αξκός Ιπτάμενος (ε.α.) της Πολεμικής Αεροπορίας και ανήκει στο Τομέα Πολιτικής Υποστήριξης (Μητρώο Πολιτικών Στελεχών), της Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...