Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Κεφαλαιοκρατική Κρίση - Γράφει ο Τάσος Σεβαστιάδης


            4. Η ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ
            Ένα άλλο παράδειγμα του πώς η ανταλλακτική αξία επισκιάζει την αξία χρήσης είναι προφανές στην περίπτωση της «ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗΣ».
            Κατά περιόδους...
η παραγωγή καταλήγει σ' αυτό που οι επιχειρήσεις ονομάζουν «πλεόνασμα» εμπορευμάτων. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τιμές και τα κέρδη πέφτουν.
            Οι απελπισμένοι επιχειρηματίες λένε η αγορά είναι «κορεσμένη» και για να σώσουν την κατάσταση καταστρέφουν ένα μέρος του προϊόντος τους.
Γιατί;
Μα απλούστατα για να ανεβάσουν τις τιμές και τα κέρδη.
            Δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον αν οι εργαζόμενοι έχουν ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη ή κακή διατροφή.
            Από την άποψη του κέρδους, μια «κορεσμένη» αγορά ισοδυναμεί με καταστροφή. Είναι ένα κακό που πρέπει να θεραπευτεί. Η καλύτερη θεραπεία είναι η καταστροφή του πλεονάσματος.
            Για να διατηρήσουν τα κέρδη σε υψηλά επίπεδα μειώνουν την προσφερόμενη ποσότητα. Η παραγωγή φυσικά ελαττώνεται με τη σειρά της.
            Είναι ξεκάθαρο ότι ο καπιταλισμός χρειάζεται εμπορεύματα που να έχουν το χάρισμα να είναι ανταλλάξιμα σε παγκόσμια κλίμακα. Για τον καπιταλισμό αυτό που μετράει δεν είναι το τι είναι, το Αντικείμενο – δηλαδή η αξία χρήσης του – Αλλά το τι αξίζει – η ανταλλακτική του Αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...