ΣΙΝΕ

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Γιατί τα… κόπρανα φάλαινας κοστίζουν περισσότερο από το ασήμι

Εκτός από το ότι είναι πολύ σπάνια είναι και περιζήτητο συστατικό για τα ακριβότερα αρώματα.

Με συστατικά ιδιαίτερης προέλευσης αλλά και υψηλής αξίας κατασκευάζονται...

τις περισσότερες φορές τα ακριβά αρώματα. Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν ότι ένα εξ αυτών το οποίο μάλιστα κοστίζει περισσότερο κι από το ασήμι είναι τα κόπρανα της φάλαινας.

Απίστευτο κι όμως αληθινό, οι μεγάλοι αρωματοποιοί του πλανήτη επωφθαλμιούν τα σπάνια εκκρίματα των φαλαινών – γνωστά κι ως ambergis (άμβρα)– για να τα χρησιμοποιήσουν στην παραγωγή αρωμάτων. Παρότι μάλιστα το έκκριμα αυτό παράγεται στο έντερο της φάλαινας φυσητήρα, αποπνέει ένα σπάνιο άρωμα το οποίο ανά περιπτώσεις χρησιμοποιείται στα ακριβά αρώματα.

Τα συγκεκριμένα εκκρίματα είναι σπάνια, μοιάζουν με βράχο και δεν είναι καθόλου φτηνά. Για ητν ακρίβεια ένα γραμμάριο άμβρα μπορεί να κοστίζει μέχρι και 30 φορές περισσότερο από ένα γραμμάριο ασήμι.

Το υλικό αυτό μάλιστα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην αρωματοποιία. Αυτός ο μεγάλος ογκόλιθος με υψηλή περιεκτικότητα σ αμμωνία απελευθερώνεται στον ωκεανό και επιπλέει εκεί για χρόνια ή και δεκαετίες» αναφέρει ο Κρίστοφερ Κεμπ. Η παραμονή στη θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετασχηματίζει την κολλώδη αυτή μάζα που μοιάζει με κοπριά σε ένα σκληρό γκρίζο κομμάτι. Η αρχική προέλευση και η φυσική αυτή επεξεργασία κάνει τα εκκρίματα αυτά να περιέχουν μια χημική ουσία την αμφρεϊνική(ambrein). Πέρα από την εξαίσια μυρωδιά του όμως χρησιμοποιείται κι ως σταθεροποιητικό δηλαδή ως ουσία που κάνει κάποιες μυρωδιές να διαρκούν περισσότερο.

Το ξεχωριστό άρωμά του βέβαια και η χρήση του στην αρωματοποιία δεν είναι αυτά που κάνουν την τιμή του τόσο ακριβή. Επί της ουσίας αξίζει παραπάνω από το ασήμι χάρη στη σπανιότητά του. Χωρίς μέχρι στιγμής να γνωρίζουν το λόγο οι επιστήμονες τονίζουν ότι μόνο το 1% των φαλαινών φυσητήρων παράγουν την συγκεκριμένη ουσία. Ακόμα και ερευνητές που μελετούν για χρόνια το θηλαστικό αυτό δεν το έχουν δει ποτέ.

Από την άλλη κάποιοι μπορεί απλά να σκοντάψουν σε αυτό καθώς κάνουν βόλτα σε μια παραλία. Το περιστατικό είναι πραγματικό και συνέβη το 2006, όπου ένα ζευγάρι έπεσε πάνω ένα κομμάτι 15,5 κιλών από μια παραλία στην Αυστραλία Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής η αξία του μπορεί να ξεπερνούσε και τις 300.000 δολάρια.

Ωστόσο το πιθανότερο είναι να το βρουν οι κυνηγοί άμβρας. Ναι καλά ακούσατε, όπως συχνά συμβαίνει υπάρχουν άνθρωποι που αφιερώνουν την ζωή τους στο να ψάχνουν το συγκεκριμένο έκκριμα. Κι όταν το βρουν το πουλούν σε αρωματοποιούς ή μεσάζοντες έναντι 7.200 δολάρια το κιλό.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: