Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Η χαώδης τύχη του Αφγανιστάν στα χέρια των «σωτήρων» του

«Ποιος θα είναι ο τελευταίος στρατιώτης που θα διατάξω να πεθάνει για λάθος πολιτικού;»

Ρωσία

Στις 16 Ιανουαρίου 1895 ο SirFrankLascelle,  βρετανός Πρέσβης στην Ρωσία...

(Αγία Πετρούπολη) ενημέρωσε με επιστολή του τον αξιωματούχο στο Φόρειν ΄Οφις στο Λονδίνο SirThomasSanderson, σχετικά με μια συνομιλία που είχε ο MajorWaters (SirWalterFrancisHely-Hutchinson – Αγγλο-Ιρλανδός διπλωμάτης  και αποικιακός διαχειριστής)  με τον Ρώσο διπλωμάτη Βαρόνο EgorEgorovichStaal ο οποίος υπηρέτησε Πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 1884 και 1902.

 

Ο Ρώσος διπλωμάτης, με τον θάνατο το Εμίρη στο Αφγανιστάν είχε αναπτύξει την άποψη διχοτόμησης της χώρας (Αφγανιστάν) σε Αγγλο-Ιρλανδό διπλωμάτη  Ο βρετανός πρέσβης SirFrankLascelles ενημέρωσε τον ανώτερό του στο Φόρειν ΄Οφις ότι συμβούλευσε τον MajorWaters να είναι προσεκτικός στο μέλλον και να αποφεύγει να συζητεί τέτοια ευαίσθητα θέματα.

Γαλλία – Βρετανία

Το 2001/2002  μεταξύ των αυτοδεσμευμένων βρετανικών φακέλων στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο, αποδεσμεύθηκε και ένας φάκελός που αφορούσε τη διχοτόμηση του Αφγανιστάν.  Και παρόλο που δεν ήταν το θέμα μου αποφάσισα να του ρίξω μια ματιά.  Κατά την αποδέσμευση τότε, Πρωθυπουργός στην Βρετανία ήταν ο Εργατικός Τόνυ Μπλέαρ. Ο οποίος πρωτοστατούσε … για την διάσωσή του Αφγανιστάν.   Ο φάκελος λοιπόν φανέρωσε ότι το 1951 η Βρετανία, τέσσερα χρόνια μετά την διχοτόμηση των Ινδιών σε μουσουλμανικό Πακιστάν και Ινδιών (ινδουιστών), έκανε σχέδια και για διχοτόμηση του Αφγανιστάν.  Με το σκεπτικό ότι κανένα δεν θα ενδιέφερε ο εξαφανισμός της χώρας (Αφγανιστάν) αν αυτό απαιτούσαν τα βρετανικά συμφέροντα.

 Η ιδέα, σύμφωνα με τον σχετικό φάκελο,  αρχικά ανήκε στην Γαλλία, αλλά την υιοθέτησε και το Λονδίνο. ΄Όμως, τελικά την έθαψε ο βρετανός Πρέσβης ο οποίος διαφώνησε με το Φόρειν ΄Οφις και έκοψε την φόρα του Λονδίνου… Ακριβώς και σχεδόν παράλληλα με τα διχοτομικά σχέδια του Φόρειν ¨φις που ετοίμασαν στο Λονδίνο και για την Κύπρο. Με την διαφορά στην περίπτωση της Κύπρου δεν βρέθηκε , δυστυχώς, κανένας να τα ανακόψει. Ο αποικιακός κυβερνήτης SirJohnHarding παρόλο που διαφώνησε εντούτοις εκτέλεσε τις εντολές που του δόθηκαν και  ετοίμαζε τα σχέδια διχοτόμησης που του ζητήθηκαν …  Η πρώτη μελέτη με διάφορους χάρτες στάλθηκε στο Λονδίνο το Νοέμβριο του 1956 και η δεύτερη διευρυμένη εντός του 1957.

Σημείωση: Αμέσως μετά τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου ο τότε Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Αβέρωφ μάταια ζητούσε από το Φόρειν ΄Οφις να δει τα σχέδια διχοτόμησης για την Κύπρο αλλά οι Βρετανοί αρνήθηκαν πεισματικά λέγοντας ότι αυτά ήσαν για τα ΔΙΚΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΑ ΜΟΝΟ…

ΗΠΑ

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2010 η βρετανική «Guardian» με τίτλο « Προωθώντας διχοτόμηση του Αφγανιστάν» έγραψε μεταξύ άλλων:

«Ο RobertBlackwill, υπηρετήσας ως σύμβουλος για εξωτερική πολιτική αμφότερους τους προέδρους Bush (πατέρα και υιό)  ήλθε σήμερα στο Λονδίνο να υποστηρίξει τις θέσεις του για ντε φάκτο διχοτόμηση του Αφγανιστάν. Ανέπτυξε τις  θέσεις του στην Ουάσιγκτον και στους «FinancialTimes» ενωρίτερα το καλοκαίρι. Και εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα με πρόσκληση του InternationalInstituteforStrategicStudies (Διεθνές Ινστιτούτο για Στρατηγικές Μελέτες)  να αντικρούσει τις επικρίσεις που δέχθηκε,  υπολογίζεται επειδή οι ιδέες του ενισχύουν παρόμοιες ιδέες που ανέπτυξε την περασμένη εβδομάδα και το ίδιο το InternationalInstituteforStrategicStudies »

Το άρθρο τόνισε ότι προφανώς ο χρόνος που διάλεξε  να αναπτύξει την θεωρία του ο πρώην σύμβουλος να σχετιζόταν με την αναθεώρηση τον Δεκέμβριο (του ιδίου χρόνου) της αμερικανικής στρατηγικής και να προκαλέσει τα κατεστημένα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο ΗΒ.  «Ο Blackwill (έγραψε η εφημερίδα) είναι μια ενδιαφέρουσα φωνή ως Ρεπουμπλικάνος που υποστηρίζει μερική υποχώρηση (από το Αφγανιστάν) παρόλο που αναμφίβολα αντιπροσωπεύει μια μικρή μειονότητα στο κόμμα του».

https://www.theguardian.com/world/julian-borger-global-security-blog/2010/sep/13/afghanistan-war-partition

Η κάθοδος του Ρεπουμπλικάνου πρώην σύμβουλου με τις διχοτομικές προτάσεις και μερική αποχώρηση από το Αφγανιστάν προφανώς οδήγησε και στην εν συνεχεία συζήτηση στην Βουλή των Κοινοτήτων στις 6 Ιουλίου 2011. Παρόλο που η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από την επικύρωση των κονδυλίων που παραχωρούνταν για το Αφγανιστάν.  Μεταξύ των βουλευτών που μίλησαν ήταν και ο Σοσιαλιστής PaulFlynn ( ο οποίος πέθανε το 2019). OPaulFlynnθεωρείτο  ανοικτό και ανεξάρτητο μυαλό και συχνά όπως και στην συγκεκριμένη συζήτηση στις 6 Ιουλίου 2011, εξέφρασε ανοικτά τις θέσεις, απόψεις, επικρίσεις αλλά και προειδοποιήσεις του για το Αφγανιστάν.  Μια δεκαετία αργότερα,  με τα σημερινά τραγικά γεγονότα στη χώρα αυτή (Αφγανιστάν),  οι προειδοποιήσεις του βγήκαν πέρα ως πέρα σωστές.

Είπε ο Flynn (σε ελεύθερη μετάφραση) :

«Αντί ανοικοδόμηση επιφέραμε μαζική καταστροφή»

«… Οι  μαρτυρίες βρίσκονται στις εκθέσεις των Επιτροπών (Βουλής των Κοινοτήτων). Μαρτυρία από ένα διακεκριμένο πρώην πρέσβη στη Καμπούλ (Kabul) και δύο πρώην ανώτερων αξιωματούχων στη δημόσια υπηρεσία. Η μαρτυρία είναι ξεκάθαρη. Ένας μάρτυρας είπε ότι δεν δόθηκε καμία προσοχή στο εθνικό συμφέρον (εννοείται του Αφγανιστάν) … αλλά γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Αυτή ήταν μια ειρηνική επαρχία. Πήγαμε για να διασφαλίσουμε ανοικοδόμηση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν, τραγικά, η απώλεια αγνώστου αριθμού ζωών … δεν υπήρξε ανοικοδόμηση. Αντιθέτως υπήρξε καταστροφή σε μαζική κλίμακα… Εγκαθιδρύσαμε πόστα τα οποία υπερασπιστήκαμε έναντι μεγάλης απώλειας ζωών δικών μας ανθρώπων και άλλων…»  Και συνέχισε ο βουλευτής:

«Το τέλος θα είναι χαώδες (messy

«…Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ευχάριστο τέλος στο Αφγανιστάν, και δεν πρέπει να κτίζουμε προοπτικές για ένα Αφγανιστάν που θα είναι περίπου όπως  μια Σκανδιναβική δημοκρατία ή οτιδήποτε παρόμοιο.  Το τέλος θα είναι χαώδες (messy)… Δεν έχουμε συζητήσει (σε βάθος εννοεί) τη συνεχιζόμενη παρουσία μας στο Αφγανιστάν ή τη συνεχιζόμενη θυσία των ζωών των γενναίων μας στρατιωτών.  Αυτό είναι ένα κακό επεισόδιο στην ιστορία μας.  Δραματικά καθώς είδαμε μία διεφθαρμένη κυβέρνηση στο Αφγανιστάν να πέφτει το 2001… η σημερινή κυβέρνηση μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί με κάποια άλλη διεφθαρμένη σε πέντε χρόνια και θα διερωτόμαστε «Για τι πράγμα έγιναν οι θυσίες;» Σήμερα βρισκόμαστε στην ίδια θέση  που περιέγραψε το 1971 ο JohnKerry, τώρα Γερουσιαστής Kerry, όταν έθεσε στον εαυτό του το αγωνιώδες ερώτημα, « Ποιος θα είναι ο τελευταίος στρατιώτης που θα διατάξω να πεθάνει για λάθος πολιτικού;»

Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα πήραν 10 χρόνια από το 2011 αντί 5 που υπολόγισε ο βουλευτής Flynn για μια νέα κυβέρνηση στη Kabul  αλλά η ουσία των όσων είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ήσαν πέρα ως πέρα σωστά.

( … “What was the sacrifice for?” We are now in the position that General Kerry, now Senator Kerry, described in ’71 when he asked himself the agonising question, “Who will be the last soldier I will order to die for a politician’s mistake?”…»

 

Βρετανικές απώλειες ζωών -Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Κοινοτήτων  στις 17 Αυγούστου 2021 κατά τα 20 χρόνια παρουσίας βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν 457 άνδρες και γυναίκες στρατιώτες. Υπήρξαν σε σύνολο 7,807 εισαγωγές σε νοσοκομεία το 28% (2,209) των οποίων ήσαν τραυματισμοί στο πεδίο των μαχών. Πολλοί από τους τραυματίες στις μάχες κατέληξαν ακρωτηριασμένοι…

Afghanistanstatistics: UKdeaths, casualties, missioncostsandrefugees

https://commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/cbp-9298/

Οι αμερικανικές απώλειες ζωών -  υπήρξαν πολύ  περισσότερες.  Ο σύνδεσμος αναλυτικά εδώ:

https://www.defense.gov/casualty.pdf

Χιλιάδες υπήρξαν, δυστυχώς,  οι στρατιώτες που πέθαναν για λάθη πολιτικών δια μέσου των αιώνων και συνεχίζουν να πεθαίνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η Κύπρος μας έχει τη δική της ιστορία για τις δικές της ζωές που πέθαναν για λάθη πολιτικών ξένων, καθώς και ζωές ξένων, λανθασμένες συμμαχίες για άνομα σχέδια και συμφέροντα.  Αλλά και δικών της. Κυρίως δικών της, αδιάβαστων, αλαζονικών ανθρώπων που αυτό-βαφτίστηκαν πολιτικοί από τη μια μέρα στη άλλη,  δίχως γνώση πού όφειλαν να είχαν. Γιατί δίχως την βοήθεια των δικών της ανθρώπων οι ξένοι δεν θα κατάφερναν όσα κατάφεραν μέχρι σήμερα εις βάρος της.

Αντί της γνώσης δυστυχώς βασίζονταν για την «πολιτική» τους ύπαρξη στους ξένους που τους εκμεταλλεύθηκαν για τα δικά των συμφέροντα.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα μετά τα απαράδεκτα θαλασσώματα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με τις  συνεννοήσεις του με τους Βρετανούς στις 17 Ιουλίου 1974 και τα αιματηρά αποτελέσματά τους για τη νήσο και το λαό,   ήταν η προεδρία του «ουρανοκατέβατου» κατά τον μ. Σπύρο Κυπριανού, Γιώργου Βασιλείου. Ο  οποίος δέχθηκε το 99% των τουρκικών αξιώσεων και το διαιρετικό απαρτχάιντ βρετανικό  ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 649/90. Με το οποίο το Λονδίνο εισήγαγε τελικά τη διαβόητη βρετανο-τουρκική Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία… Δίχως καμία εξουσιοδότηση από το λαό.

Χαώδες το αποτέλεσμα τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στην Κύπρο…


Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

 


Η χειρόγραφη επιστολή του  SirFrankLascelle ημερ.16 Ιανουαρίου 1895 προς το Φόρειν ΄Οφις

ΠΗΓΗ : ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...