Η έκρηξη στην τιμή του αργού πετρελαίου, που αφορά ένα από τα παρακλάδια της ενεργειακής κρίσης που κορυφώθηκε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει σοκ στις... τσέπες των καταναλωτών.
Το αποτέλεσμα είναι μια άνευ προηγουμένου αύξηση στις τιμές των καυσίμων παγκοσμίως. Φυσικά όμως οι χώρες που το «αισθάνονται» περισσότερο είναι αυτές που βρίσκονται σε χαμηλές εισοδηματικές θέσεις.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αναστενάζει, καθώς η βενζίνη έχει ήδη ξεπεράσει τα 2 ευρώ ανά λίτρο, καθιστώντας την ως την 6η πιο ακριβή χώρα στα υγρά καύσιμα στην ΕΕ και 17η στον κόσμο! Στο Μόντε Κάρλο, στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία η αμόλυβδη είναι πιο φθηνή. Και απ’ ότι φαίνεται η «τρελή» κούρσα της ανατίμησης δεν θα σταματήσει, αν δεν προκύψει κάποια παρέμβαση.
Μια παρέμβαση που ωστόσο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Στις Κυκλάδες η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2,2 ευρώ το λίτρο και σε κάποια νησιά προσεγγίζει το όριο του 2,4. Οι πρατηριούχοι προειδοποιούν ότι οδεύουμε καλπάζοντας σε διαμόρφωση της τιμής αμόλυβδης σε 2,5 ευρώ το λίτρο, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί για την ώρα να μην μετακινείται από τις πάγιες θέσεις της
Ποιες είναι αυτές; Ότι ο φόρος ειδικής κατανάλωσης στα καύσιμα δεν μπορεί να μειωθεί γιατί τα σχετικά έσοδα έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό και δεν υπάρχει άλλο πεδίο για την άντληση των πόρων που θα χαθούν. Μιλώντας στον Real FM την Παρασκευή, ο Άκης Σκέρτσος ισχυρίστηκε ότι αν το κάνει αυτό η χώρα, θα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό…
Ακούσαμε επίσης τον Άδωνι Γεωργιάδη να κατηγορεί την αντιπολίτευση, που ζητάει μετ’ επιτάσεως τη μείωση του ΕΦΚ, για αβάντα στα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα διότι αυτοί που θα ευνοηθούν περισσότερο από μια τέτοια μείωση είναι «όσοι διαθέτουν… Cayenne και Jaguar». Ισχυρίστηκε ότι ένα μέρος των εσόδων που προκύπτουν από το φόρο ειδικής κατανάλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για απαίτηση λήψης ενός αντιλαϊκού μέτρου.
Ομολογουμένως… φιλοσοφημένο το σκεπτικό του Υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος σαν άλλος Άρης Πορτοσάλτε ισχυρίστηκε ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την εξωφρενική τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί. Αυτά όμως μπορεί να λέει ανενόχλητος ο καθένας σε μια χώρα που τα Μ.Μ.Ε χαϊδεύουν σε ποσοστό άνω του 90% νυχθημερόν την κυβέρνηση.
Το υπόδειγμα της Κύπρου αποδυναμώνει έτσι κι αλλιώς το όποιο κυβερνητικό αφήγημα. Και εκεί η αύξηση των τιμών στα καύσιμα ήταν ραγδαία, καθώς σημειώθηκε ανατίμηση έως και 30 λεπτά το λίτρο σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση.
Η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής ψήφισε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ομόφωνα νόμο για τη μείωση του φόρου, με έναρξη ισχύος της μείωσης από την 8η Μαρτίου έως και την 1η Ιουνίου, ώστε να συγκρατήσει τις τιμές.
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μείωση είναι 7 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη και το diesel, η οποία αυξάνεται στα 8,3 λεπτά συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ. Έτσι, η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 oκτανίων τιμής ανά λίτρο στην Κύπρο, κοστίζει 1,442 ευρώ, με το φθηνότερο πρατήριο να την πουλάει 1,383 ευρώ και το ακριβότερο έναντι 1,486 ευρώ το λίτρο. Στην Κύπρο άραγε πώς βρήκαν από που θα ρεφάρουν τη χασούρα;
Το κόστος για την τσέπη του τελικού καταναλωτή, όσον αφορά τα καύσιμα, είναι δυσβάσταχτο στην Ελλάδα: Η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην Ευρώπη (για την ακρίβεια τον 4ο υψηλότερο στην ΕΕ), που ανέρχεται στα 0,70 λεπτά το λίτρο, ενώ το ΦΠΑ είναι στο υψηλό 24% (στην Κύπρο 19%). Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ελάχιστος ειδικός φόρος κατανάλωσης που πρέπει να επιβληθεί ανά λίτρο βενζίνης, είναι τα 0,36 λεπτά ανά λίτρο. Άρα στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν… διπλάσιο ΕΦΚ από τον ελάχιστο, για λόγους που ουδείς είναι σε θέση να εξηγήσει σε μια χώρα με αυτούς τους μισθούς.
Σε ένα απλό παράδειγμα, αν αύριο κιόλας η Ελλάδα ψήφιζε την μείωση του ΕΦΚ καυσίμων στο ελάχιστο επίπεδο, τότε η τιμή της βενζίνης θα μειωνόταν αμέσως στο επίπεδο του 1,60-1,70 ευρώ ανά λίτρο, και αυτό χωρίς να αλλάξει ο ΦΠΑ.
Και πάλι δεν θα πέφταμε στα επίπεδα της Κύπρου, διότι εκεί τα διυλιστήρια είναι κρατικά και ο η πολιτεία μπορεί να ρυθμίσει τις τιμές, ενώ εδώ πρόκειται για ελεύθερη αγορά (τύπου καρτέλ), που κερδοσκοπεί όταν βρίσκει γόνιμο έδαφος όπως είναι οι τρέχουσες διεθνείς συνθήκες.
«Τα διυλιστήρια τι κάνουν; Ενώ δεν αγοράζουν συνέχεια και διαθέτουν από τα αποθέματά τους, τα τιμολόγια που μας στέλνουν είναι συνεχώς με αυξήσεις. Η τιμολόγησή τους γίνεται με τις τρέχουσες αυξημένες τιμές κι όχι με την τιμή που αγόρασαν το πετρέλαιο που είναι χαμηλότερη, κι έτσι αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τις αυξήσεις που μας βάζουν», ανέφερε την Τετάρτη στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.
Και πρόσθεσε, συνεχίζοντας το «κατηγορώ» της και προς την κυβέρνηση: «Ο υπουργός Ανάπτυξης ελέγχει εμάς, μας βάζει πλαφόν αλλά είμαι περίεργη αν και πώς ελέγχει τα διυλιστήρια. Φωνάζουμε χρόνια τώρα ότι η βενζίνη στην Ελλάδα είναι παράλογα πανάκριβη, είναι είδος πολυτελείας, γιατί έχει 24% ΦΠΑ και υψηλό ΕΦΚ. Είναι άδικο. Γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει ένα βήμα σε αυτό;»
Σε άλλα νέα, η BP ανακοίνωσε κέρδη 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021, η Shell 19,3$ δισ. και η Exxon Mobil 23$ δις…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...