Το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Μητρώο παρόχων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για την αναβάθμιση δεξιοτήτων 80.000 ανέργων με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες
Από την Τρίτη 31 Μαΐου 2022, τo ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (https://kedivim.uowm.gr/) αποτελεί μέλος του Μητρώου παρόχων προγραμμάτων κατάρτισης σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) του ΟΑΕΔ ως ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΕΙ. Τα πρώτα προγράμματα κατάρτισης αφορούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων «νέας γενιάς» για 80.000 ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στόχος της δράσης είναι η αποτελεσματική διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους.
Η αίτηση συμμετοχής του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προς τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) αξιολογήθηκε επιτυχώς από επιτροπές ώστε να πληροί τα κριτήρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι δημόσιες προσκλήσεις για τη διασφάλιση ποιότητας.
Το σχετικό Μητρώο της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) περιλαμβάνει 13 επιλεγμένα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ και έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
Υπενθυμίζεται ότι η δράση αφορά στην παροχή θεωρητικής κατάρτισης μέσω προγραμμάτων διάρκειας 50-200 ωρών σε 80.000 ανέργους ηλικίας άνω των 18 ετών, που θα οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης, ενώ τα προγράμματα κατάρτισης κάθε μητρώου έχουν προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ.
Τα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων «νέας γενιάς» ενσωματώνουν τις εξής καινοτομίες:
1. Τα πανεπιστήμια αποκτούν κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση: Για πρώτη φορά, οι άνεργοι συμπολίτες μας αποκτούν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια και ειδικότερα τα ΚΕΔΙΒΙΜ των ΑΕΙ, στο πλαίσιο ειδικής πρόσκλησης που θα απευθύνεται μόνο στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τα πανεπιστήμια θα διαχειριστούν σ’ αυτήν την 1η φάση το 50% του προϋπολογισμού.
2. Προσφέρεται ευρύ φάσμα επιλογών σε σύγχρονα αντικείμενα κατάρτισης υψηλής ζήτησης: Σε αντίθεση με προγράμματα που είχαν προωθηθεί μέχρι σήμερα, τα οποία είχαν κατά βάση έναν πιο «παραδοσιακό» χαρακτήρα, οι ωφελούμενοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ πληθώρας προγραμμάτων κατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης, με έμφαση σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.
3. Η πληρωμή παρόχων και ωφελουμένων συνδέεται με την πιστοποίηση: Με στόχο να εξασφαλιστεί ότι οι πόροι θα «πιάσουν τόπο», το 30% του ποσού που δικαιούνται οι πάροχοι και οι καταρτιζόμενοι θα καταβάλλεται μόνο μετά την επιτυχή πιστοποίηση. Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εισάγει τη μεθοδολογία της πληρωμής των παρόχων βάσει αποτελέσματος (PaymentbyResults), με σκοπό την αποτελεσματικότητα και βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
4. Δίνεται έμφαση στην πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν – μέσω τρίτων φορέων – αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις για ψηφιακές δεξιότητες. Στόχος η αναβάθμιση της ποιότητας και της ελκυστικότητας των προγραμμάτων.
5. Ανεβαίνει ο πήχης για τους παρόχους κατάρτισης, καθώς εισάγονται αυστηρότερα κριτήρια για τη συμμετοχή των ΚΔΒΜ στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης επιπλέον διεθνών πιστοποιητικών ISO.
6. Έλεγχος του εκπαιδευτικού υλικού από ανεξάρτητο φορέα: Διασφαλίζεται η ποιότητα του εκπαιδευτικού υλικού με βάση σύγχρονες ποιοτικές προδιαγραφές, οι οποίες θα ελέγχονται από εξειδικευμένο ανεξάρτητο φορέα.
7. Επιλογή φορέα πιστοποίησης από τους ίδιους τους καταρτιζόμενους και όχι από τους παρόχους κατάρτισης, έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να επιλέγουν τον πάροχο που επιθυμούν.
8. Τέλος, μία ακόμη καινοτομία είναι ότι το μητρώο των προγραμμάτων και η συμμετοχή των ανέργων θα παραμείνουν «ανοιχτά», μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Με άλλα λόγια, οι ωφελούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οποιαδήποτε στιγμή και να επιλέξουν από ευρεία γκάμα προγραμμάτων κατάρτισης που θα εμπλουτίζεται συνεχώς.
Το ΚΕΔΙΒΙΜ του Π.Δ.Μ. είναι μεταξύ των ελάχιστων ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΕΙ της χώρας που έχει πιστοποιηθεί και με το ISO 21001:2018, από την BQC, διαπιστευμένο ελληνικό φορέα πιστοποίησης και Εκπαίδευσης και είναι πανέτοιμο να υποβάλλει προς τον ΟΑΕΔ καινοτόμα και πρωτοποριακά Προγράμματα Κατάρτισης με το κύρος του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...