Δίπλα από τους πρόποδες του Μαύρου Βράχου περνάει η... κοιλάδα του Κρουσοβίτη, που το διαρρέεται από τον ομώνυμο ποταμό. Σ΄ αυτό το σημείο ο ποταμός διασχίζει μια ομαλή, ανοιχτή περιοχή με αλλαγές κατεύθυνσης ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση που φτάνει μέχρι τις όχθες του. Όσο ακολουθούμε τη ροή του ποταμού η κοιλάδα στενεύει και υψώνονται στις όχθες του επιβλητικές ορθοπλαγίες και απότομα βράχια. Σ΄ αυτό το τμήμα συναντάμε δύο τεχνητούς καταρράκτες , οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί έπειτα από την κατασκευή δύο αναβαθμών , ενώ παράλληλα σχηματίζεται και μια μικρή λίμνη.
Έπειτα από τους τεχνητούς καταρράκτες ο ποταμός Κρουσοβίτης συνεχίζει τη ροή του σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, κυρίως πλατάνια , από βράχους με σχηματισμούς που έχουν δημιουργηθεί από τη ροή του νερού.
Έχοντας διανύσει μια μικρή απόσταση δίπλα στον ποταμό , αντικρίζουμε ένα εντυπωσιακό τοπίο. Αρχικά το ποτάμι ακολουθεί μια υπόγεια διαδρομή για περίπου 130 μέτρα . Παράλληλα τα νερά θερμών πηγών που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από την κοίτη του ποταμού ,
τον συναντάν στα σημεία εισόδου και εξόδου του από την Γη . Σ΄ αυτά τα σημεία σχηματίζονται δύο εντυπωσιακοί καταρράκτες ύψους περίπου 15 μέτρα ο καθένας. Οι πηγές ονομάζονται θερμές καθώς το νερό τους έχει θερμοκρασία περίπου 23 C , ενώ η περιοχή οφείλει το όνομα της στην ύπαρξη τους.
Εκτός από το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο το οποίο παρατηρούμε , η τοποθεσία είναι μοναδική καθώς πίσω από τους καταρράκτες υπάρχουν οι δύο είσοδοι ενός από τα μεγαλύτερα τραβερτινικά σπήλαια στον κόσμου.
Το σπήλαιο έχει μήκος περίπου 130 μέτρα και διαθέτει 4 θαλάμους , οι οποίοι συνδέονται με μικρά και μεγάλα περάσματα. Το ύψος του σπηλαίου κυμαίνεται από μισό μέτρο έως 12 μέτρα και το πλάτος του από μισό έως 15 μέτρα. Κατά μήκος του σπηλαίου ρέει υπόγεια ο ποταμός , ενώ έχει αρκετό σταλακτικό διάκοσμο και πολλές νυχτερίδες. Το σπήλαιο δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό αλλά μόνο από εξειδικευμένα άτομα.
Η περιοχή των ζεστών νερών δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να παρατηρήσει και να θαυμάσει τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλους. Τοπία που χαρακτηρίζονται από πυκνή βλάστηση , κυρίως πλατάνια και πεύκα , νερά και βράχους με ιδιαίτερους σχηματισμούς και φυσικά τους τεχνητούς και φυσικούς καταρράκτες. Το τοπίο συμπληρώνεται με την ύπαρξη αυτού του ιδιαίτερου σπηλαίου το οποίο όμως δεν είναι προσβάσιμο ακόμη.
Το Ελληνικό κέντρο παρατήρησης ταξίδεψε στους καταρράκτες των ζεστών νερών και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τους καταρράκτες.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το βίντεο
https://youtu.be/OxxNJ0YlHiY
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε φωτογραφίες και να τις χρησιμοποιήσετε ελεύθερα.
https://drive.google.com/drive/folders/1ZqC0p3Bu5FYKfPhdA-4o4CyoWSPDilwJ?usp=share_link
Ελληνικό κέντρο παρατήρησης
Hellenic Observation Center
heoce.gr
info@heoce.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...