Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και διάσωση αγνοουμένων της μεγαλύτερης ναυτικής τραγωδίας στη σύγχρονη ιστορία της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά, που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, στα... νερά της κεντρικής Μεσογείου, περίπου 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες.
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 78 νεκροί (77 άνδρες και μία γυναίκα) και έχουν διασωθεί 104 άνθρωποι, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα είναι εκατοντάδες. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έως και 750 επιβαίνοντες στο σκάφος, ενώ εξετάζονται αναφορές ότι στα αμπάρια του πλοίου ενδέχεται να βρίσκονται εκατοντάδες εγκλωβισμένοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός Ι. Σαρμάς μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».
Σύμφωνα με το Λιμενικό, στην περιοχή επιχειρούν κυρίως 6 παραπλέοντα σκάφη και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού.
Έχουν ενεργοποιηθεί το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου.
Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών θα συλλέξει δείγματα DNA από τους νεκρούς και από τους επιζώντες για την ταυτοποίηση.
Κλιμάκια της αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του στρατού, του δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας ώστε να συνδράμουν στις επιχειρήσεις.
Σε χώρο μπροστά στο λιμάνι στήθηκαν σκηνές από οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου τους παρέχεται φαγητό, κουβέρτες. Τριάντα τέσσερεις διασωθέντες έχουν μεταφερθεί μέχρι σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο της Καλαμάτας με συμπτώματα εξάντλησης, υποθερμίας και άλλων προβλημάτων λόγω της παραμονής τους στην θάλασσα.
Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκη Μπρούσαλη έφτασαν στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δυο νεαρά άτομα με συμπτώματα υποθερμίας. Συνολικά από το λιμάνι της Καλαμάτας προσήλθαν στο Νοσοκομείο 34 άτομα και από αυτά τα 30 παρέμειναν, ενώ τα τέσσερα πήραν εξιτήριο. Παράλληλα στο Νοσοκομείο παραμένουν 29 άτομα που προσήλθαν σήμερα. Τα άτομα είναι ηλικίας 16 έως 49 ετών. Η κατάσταση της υγείας του είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με χθες και βεβαίως έγιναν όλες οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις.
Το απόγευμα ή αύριο το πρωί οι διασωθέντες θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα οι διασωθέντες. H μεταφορά τους θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις λιμενικές αρχές στην Καλαμάτα, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η μεταφορά θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου με μισθωμένα λεωφορεία. Στη Μαλακάσα έχουν γίνει ήδη οι προετοιμασίες για την υποδοχή τους από χθες καθώς είχε επιλέγει αυτή η δομή ευθύς εξαρχής.
Με τη συνδρομή του δήμου Καλαμάτας και της περιφέρειας Πελοποννήσου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εθελοντικές ομάδες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, αλλά και κάτοικοι της πόλης, έχουν στήσει στις αποθήκες του λιμανιού τις πρώτες σκηνές και την παροχή συσσιτίου για τους διασωθέντες.
Π.Νίκας: Κάναμε τα αυτονόητα για τη διαμονή των διασωθέντων
«Διαχειριστήκαμε θέματα που είχαν σχέση με τη διαμονή των διασωθέντων», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ οΠαναγιώτης Νίκας περιφερειάρχης Πελοποννήσου, «στρώματα, κλινοσκεπάσματα και αναλάβαμε το κόστος μεταφοράς των σορών».
«Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας κ. Χατζής ήταν όλο το βράδυ στην Καλαμάτα. Στις 8 το πρωί σήμερα (15/6) μεταφέρθηκαν οι σοροί στην Αθήνα» ανέφερε.
«Κάναμε τα αυτονόητα» είπε αλλά επισήμανε πως «αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες του προβλήματος που είναι οι πόλεμοι, τα συμφέροντα, οι συγκρούσεις, οι τραγωδίες θα συνεχίζονται. Πρέπει να υπάρξει μια γενική κινητοποίηση για να σταματήσει αυτή η τραγωδία».
«Είναι πλήγμα για τον πολιτισμό μας, για τον ανθρωπισμό μας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει. Διαφορετικά θα μετράμε χιλιάδες νεκρούς. Η Μεσόγειο έχει γίνει το κέντρο όλων αυτών των καταστάσεων που μας θίγουν ως ανθρώπους» πρόσθεσε.
Υπό την εποπτεία Ντογιάκου η έρευνα και η ανάκριση για το ναυάγιο
Υπό την εποπτεία ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού θα διεξαχθεί η έρευνα και η ανάκριση για το ναυάγιο, σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου, με εντολή που έδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δικηγόρος Ισίδωρος Ντογιάκος.
Με παραγγελία του κ. Ντογιάκου, ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Γεώργιο Οικονόμου να εποπτεύσει των ερευνών, ενώ ήδη επί τόπου στην Καλαμάτα, βρίσκεται και εποπτεύει όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...