Άλλωστε, τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, με σχετικές τους δηλώσεις μοιάζει να ανοίγουν τον δρόμο σε μια τέτοια εξέλιξη: Αρχικά ο Κωστής Χατζηδάκης έκανε αναφορά σε δηλώσεις του στο σλοβενικό μοντέλο χρηματοδότησης των αυξημένων αναγκών για δαπάνες αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής μέσω ειδικής εισφοράς.
Ακολούθησε ο Αλέξης Πατέλης, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα τέλος για την αύξηση των πόρων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, το οποίο μάλιστα θα είναι «δίκαια κατανεμημένο».
Τα έσοδα από αυτό το ειδικό τέλος θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του αποθεματικού του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών μετά από φυσικές καταστροφές. Τις αποφάσεις αναμένεται να τις περιγράψει ο Πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο από τη ΔΕΘ, με φόντο τις αλλεπάλληλες καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού μέχρι και τις πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο.
Τα σενάρια για την ειδική εισφορά φυσικών καταστροφών
Κυβερνητική πηγή, έλεγε πως πρόκειται για ένα ειδικό τέλος το οποίο θα επιβληθεί από το 2024, δεν θα αφορά όλο τον πληθυσμό και θα είναι μικρό, της τάξεως του 1 ευρώ το μήνα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εν λόγω τέλος θα συναρτάται με την παροχή κάποιας συγκεκριμένης υπηρεσίας όπως έγινε για παράδειγμα στο παρελθόν με τα τέλη συνδρομητικής τηλεόρασης ή τα τέλη κινητής τηλεφωνίας.
Ο στόχος είναι μέσα από μια ανάλογη διαδικασία να προκύπτουν για τον κρατικό προϋπολογισμό ετήσια έσοδα της τάξεως των 100-150 εκατ. ευρώ.
Ακόμη ένα σενάριο που συζητείται είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα φυσικών προσώπων και στα κέρδη επιχειρήσεων.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε αντιδράσεις και έντονη «δυσφορία», ενώ θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος. Βρίσκεται πάντως «στα υπόψιν» ως έσχατη λύση ανάγκης.
Από πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι αν επιβληθεί τελικά έκτακτη εισφορά, θα είναι πιθανότατα κλιμακωτή: Θα απαλλάσσονται τα πολύ χαμηλά εισοδήματα μέχρι ορισμένου ποσού, θα υπάρχει χαμηλός συντελεστής στην επόμενη εισοδηματική κλίμακα και θα ισχύουν μεγαλύτεροι συντελεστές για τα επιπλέον ποσά εισοδήματος.
Ενιαίος συντελεστής μπορεί να ισχύσει για την έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων, η οποία θα είναι στην ουσία ένας έκτακτος φόρος επί των κερδών.
Η εθελοντική εισφορά των «εχόντων»
Σε κάθε περίπτωση, τα προαναφερόμενα σενάρια συνιστούν μια εντελώς διαφορετική εκδοχή σε σχέση με τις αρχικές πληροφορίες οι οποίες μιλούσαν για σχέδιο καθιέρωσης μιας εθελοντικής ειδικής εισφοράς η οποία πρωτίστως θα αφορούσε τους «έχοντες», με έμφαση στην επιχειρηματική κοινότητα.
Κάτι τέτοιο όμως επί της ουσίας ήδη λειτουργεί, καθώς κάθε πολίτης –είτε αυτός ανήκει στους «έχοντες» είτε όχι- μπορεί σήμερα, οικειοθελώς, να προσφέρει ανά πάσα χρονική στιγμή, στο λογαριασμό Κρατικής Αρωγής (ΙΒΑΝ GR9501000230000002341227461).
Αυτό έπραξαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εισφέροντας 50 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό με σκοπό την ενίσχυση των δαπανών αποκατάστασης υποδομών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...