Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Ποιοι γαλάζιοι βουλευτές ετοιμάζουν «διαζύγιο» με την ψήφο για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Σεπτεμβρίου 2023 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, πως «η ισότητα στον γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτή την τετραετία», προκαλώντας «πονοκέφαλο» και... προβληματισμό στην πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Ακριβώς λόγο του προοδευτικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου, η σχετική συζήτηση βρέθηκε άμεσα στην «πρώτη γραμμή» των πολιτικών ρεπορτάζ, των συζητήσεων στους διαδρόμους της Βουλής και στα πολιτικά «πηγαδάκια» έξω απ’ αυτή. Πότε θα έρθει; Ποιοι βουλευτές θα το ψηφίσουν; Ποιοι θα το καταψηφίσουν; Θα υπάρξει κομματική πειθαρχία κι αν ναι, θα αφορά μόνο στους υπουργούς ή και στους βουλευτές;

Όλα αυτά τέθηκαν γρήγορα στον δημόσιο διάλογο και το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε άμεσα τα τηλεφωνήματα προς τους «γαλάζιους βουλευτές», σε μια προσπάθεια βολιδοσκόπησης σε σχέση με τον αριθμό που συγκεντρώνουν οι αντιδρώντες. Κάποιοι εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή τους, αλλά οι περισσότεροι τα «μάσησαν», καθώς και οι ίδιοι δεν γνώριζαν πόσο μεγάλος ή μικρός είναι ο συνολικός αριθμός των βουλευτών που δεν επιθυμούν να γίνει νόμος του κράτους ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και φυσικά η τεκνοθεσία.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το νομοσχέδιο αποτελεί μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, για την οποία είχε δεσμευτεί σε πανελλήνια μετάδοση και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να «παγώσει» για πολύ καιρό, καθώς έτσι θα φανεί ότι σύρθηκε σε αυτή την απόφαση υπό το βάρος των αντιδράσεων των βουλευτών του. Δέχθηκε, ωστόσο, εισηγήσεις να μην αναγνωριστεί το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δηλαδή, την παρένθετη μητέρα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ακριβώς θα προβλέπει το νομοσχέδιο, για το οποίο υπενθυμίζουμε θα μιλήσει αύριο, Τετάρτη, στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός.

Η οπισθοχώρηση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια να καμφθούν κάποιες από τις αντιδράσεις των βουλευτών, αλλά και λόγω των… Ευρωεκλογών.

Πώς θα ψηφίσουν τα άλλα κόμματα
Το νομοσχέδιο θα περάσει, αλλά όχι με τις ψήφους της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, αλλά με δανεικές, από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως όλα δείχνουν ο αριθμός των «γαλάζιων» βουλευτών που θα στηρίξουν το νομοσχέδιο θα κυμανθεί από 80 έως 90, όσες ψήφους δηλαδή θα λάβει κι από τα άλλα κόμματα. 36 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 9 από τη Νέα Αριστερά (θα καταψηφίσουν εκτός σοβαρού απροόπτου Χουσείν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ), 32 από το ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα 6 από την Πλεύση Ελευθερίας, η οποία αναμένεται να τοποθετεί σχετικά σήμερα ή αύριο. Σύνολο 83 ψήφοι.

Άρα το νομοσχέδιο αναμένεται να λάβει, συνολικά, από 163 έως 173 ψήφους. Εκτός κι αν γίνει ανατροπή της τελευταίας στιγμής και κάνουν πίσω κάποια κόμματα ακριβώς επειδή η νομοθετική ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει, όπως οι πληροφορίες αναφέρουν, το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρόκειται απλά για κυβερνητικό πλήγμα, αλλά για καταστροφή. Ακόμα κι αν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Τα 29 γαλάζια «όχι» και οι 27 απουσίες στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης
Τριχασμένη εμφανίστηκε η ΚΟ της ΝΔ στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης, καθώς 19 βουλευτές είπαν «ναι», 29 βουλευτές είπαν «όχι», ενώ άλλοι 27 απουσίαζαν για ευνόητους λόγους, χωρίς να στείλουν επιστολική ψήφο. Οι συσχετισμοί των δύο νομοσχεδίων είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, διότι αν κάποιος καταψήφισε το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, προφανώς κι αποκλείεται να στηρίξει το αντίστοιχο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Από αυτούς που καταψήφισαν, το 2015, το σύμφωνο συμβίωσης, διατηρούν και σήμερα τη βουλευτική τους έδρα οι: Άννα Καραμανλή, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Καρασμάνης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Φωτεινή Αραμπατζή, Νότης Μηταράκης.

Οι 23 αυτοί βουλευτές καταψήφισαν, το 2015, το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και το ίδιο αναμένεται να κάνουν και τώρα με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ενστάσεις για το σύμφωνο συμβίωσης είχαν κι αρκετοί άλλοι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι, τότε, επέλεξαν τον δρόμο της αποχής. Απ’ αυτούς βουλευτική έδρα έχουν και σήμερα οι: Βασίλης Κικίλιας, Σοφία Βούλτεψη, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η πλειοψηφία των 19 αυτών βουλευτών θα ακολουθήσουν και σε αυτή την περίπτωση, εκτός σοβαρού απρόοπτου, τον δρόμο της αποχής, η οποία όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο πέφτει και ο αριθμός που απαιτείται για να περάσει το νομοσχέδιο.

Καιρίδης κατά Βορίδη για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Όποιος υπουργός διαφωνεί θα πρέπει να παραιτηθεί

Την άποψη πως όποιος υπουργός διαφωνεί με τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα πρέπει να παραιτηθεί εξέφρασε ο Δημήτρης Καιρίδης, «φωτογραφίζοντας» τον Μάκη Βορίδη που έχει δηλώσει εδώ και καιρό πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

«Τα πράγματα με τους υπουργούς είναι ξεκάθαρα» είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σε ερώτηση που δέχθηκε, στο πλαίσιο συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, για το αν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία ή θα υπάρξει ψήφος κατά συνείδηση και συνέχισε: «όπως είπε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο κ. Μαρινάκης, δεν νοείται να μην υπάρχει πειθαρχεία. Με άλλα λόγια, δεν νοείται να υπάρχει μια μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία, οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά μια μεγάλη νομοθετική, όπως θα είναι αυτή η ρύθμιση και να παραμένει κάποιος υπουργός την ώρα που διαφωνεί. Αυτό που συζητάμε είναι ότι αν διαφωνήσει κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί, φαντάζομαι. Όπως και να έχει όλα αυτά είναι πράγματα που τα έχει πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Σε ό,τι αφορά στη στάση των βουλευτών και κατ’ επέκταση και του ίδιου, ο Δημήτρης Καιρίδης είπε: «από εκεί και πέρα, με τους βουλευτές επιτρέψτε μου να περιμένω και εγώ την ευρύτερη τοποθέτηση».

ieidiseis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...