Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Έκτακτη εκστρατεία ενημέρωσης από την Επιθεώρηση Εργασίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών

Νόμος 4808/2021 (Α’ 101)

Σχεδόν το σύνολο των συναδέλφων εργοδοτών γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι Επιθεωρητές Εργασίας κατά τους ελέγχους.

Θυμίζουμε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είναι Ανεξάρτητη Αρχή, που έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη προστασία των Επιθεωρητών (Νομική και Οικονομική) ακόμα και σε παραβίαση λαθών εκ μέρους τους. Η ενημέρωση αφορά ευθέως τον εργοδότη και ενέχει πρόστιμο από 500 έως 10.500 Ευρώ, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, με τα προβλεπόμενα στον Νόμο 4808/2021 (Α’ 101).

Ο ως άνω Νόμος παρέχει την δυνατότητα στον εργαζόμενο ακόμη και να αποχωρήσει από την εργασία του, όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις κινδύνων για την ασφάλειά του - κίνδυνος για την ζωή του και την υγεία του.

Επίσης σε περιπτώσεις βίας – παρενόχλησης ο εργαζόμενος αποχωρεί από την εργασία του χωρίς περικοπή του μισθού του,  καταγγέλλοντας το περιστατικό στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Εάν ο εργοδότης δεν λάβει συγκεκριμένα αποτελεσματικά μέτρα, για να παύση ο κίνδυνος επιβάλλεται πρόστιμα 1.500 Ευρώ για κάθε μέρα μέχρι συμμόρφωσής του.

Εφ’ όσον όμως ο εργοδότης συμμορφωθεί, ο εργαζόμενος υποχρεούται να επιστρέφει στην εργασία του.

Επανειλημμένως έχουμε προσδιορίσει ότι περιπτώσεις σε οποιοδήποτε διαφορά μεταξύ των εργαζομένων ή εργαζομένου και εργοδότη δεν ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ χωρίς Αναστολές και παρεμβαίνουμε για να αποφευχθούν τα χειρότερα. (Εξοντωτικά πρόστιμα – Φυλακίσεις – Δικαστήρια).

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Τσαπατσάρης Γρηγόριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...