Ο πληθυσμός που έχει δηλωθεί είναι 132 κάτοικοι, επί της ουσίας όμως το χωριό είναι... ακατοίκητο. Το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται είναι άγνωστο.
Το 2012 καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν μια σειρά από κατολισθήσεις και έτσι ολόκληρο το χωριό, που είναι χτισμένο σε πλαγιά του όρους Καραβούλα, άρχισε να γλιστράει και σήμερα βρίσκεται σχεδόν 40 μέτρα πιο κάτω από εκεί που είχε χτιστεί!
Οι κατολισθήσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1960, ωστόσο δεν ήταν τόσο έντονες όσο την τελευταία δεκαετία. Κάποια από τα σπίτια σ’ αυτό το χωριό της Ελλάδας βρίσκονται άθικτα, καθώς έχουν γλιστρήσει μαζί με τα θεμέλιά τους, άλλα έχουν κοπεί στα δύο κυριολεκτικά.
Καθότι πλέον τα σπίτια των ανθρώπων δεν είναι ασφαλή οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το Ροποτό. Οι λίγοι που αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έχουν μεταφερθεί σε κάποιες πρόχειρες κατασκευές τις οποίες έχουν φτιάξει οι ίδιοι από τα χαλάσματα των κανονικών τους σπιτιών.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αρωγή από το κράτος για την αποκατάστασή τους. Λόγω της σαθρότητας του εδάφους αυτό το χωριό της Ελλάδας θεωρείται πια μη κατοικήσιμο και οι άνθρωποι που επένδυσαν τους κόπους μιας ζωής για να φτιάξουν σπίτια στην περιοχή ψάχνουν να βρουν με ποιον τρόπο θα αποζημιωθούν.
Κι αυτό διότι ήταν επί δεκαετίες γνωστό ότι το έδαφος δεν πρόσφερε κανενός είδους οικοδομική ασφάλεια, παρ’ όλα αυτά μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980 εκδίδονταν οικοδομικές άδειες.
Τι συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ
Το 2016 γνωστοποιήθηκε ότι ο συγκεκριμένος οικισμός δεν περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις απαλλαγής ή μειωμένης καταβολής του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη απόφαση που να εξαιρεί μόνιμα το Ροποτό από την καταβολή ΕΝΦΙΑ, απλώς κάθε χρόνο ανανεώνεται η απόφαση για εξαίρεση.
Οι αναφορές από τα διεθνή ΜΜΕ
Η ιστορία του Ροποτό έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ. Μάλιστα, ντοκιμαντέρ σχεδόν 12 λεπτών, το οποίο δημιουργήθηκε την «κρίσιμη» περίοδο του 2016 προσπάθησε να συμπυκνώσει όλα όσα έχουν γίνει.
Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι «Ροποτό: Η πόλη-φάντασμα της Ελλάδας που βουλιάζει» (στα αγγλικά Ropoto: Greece’s Sinking Ghost Town). Σε αυτό παρουσιάζονται εκτός από εικόνες από τα σπίτια σ’ αυτό το χωριό της Ελλάδας και προσωπικές μαρτυρίες κατοίκων, οι οποίοι ήταν παρόντες σε όλη την έκταση του φαινομένου.
Ο ιερός ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου έχει μείνει σχεδόν άθικτος, είναι από τα κτίσματα που έχουν «γλιστρήσει» στην πλαγιά. Οι λειτουργίες έχουν σταματήσει να γίνονται εδώ και πολλά χρόνια καθώς δεν θεωρείται πλέον ασφαλές.
Υπάρχουν κάποιοι τολμηροί που επισκέπτονται τον ναό για να αντικρίσουν το παράδοξο θέαμα ενός ολόκληρου κτίσματος που έχει φτάσει να έχει κλίση 17 μοιρών.
Για να διαπιστώσει κάποιος το πόσο «γέρνει» ο ναός, αρκεί να τον συγκρίνουμε με τον διάσημο πύργο της Πίζας, ο οποίος έχει κλίση μόλις 4 μοίρων.
Μελέτες των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι το έδαφος κάτω από τον ιερό ναό μετακινείται συνεχώς και η κλίση γίνεται όλο και πιο έντονη.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αν υπάρξουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στο άμεσο μέλλον να δοθεί η χαριστική βολή σ’ αυτό το χωριό της Θεσσαλίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...