Η ιστορική οινοποιία «Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.» φαίνεται να οδεύει προς το τέλος της.
Όπως αποφάνθηκε σήμερα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, οι πιστωτές της εταιρείας, με συνολικές απαιτήσεις που ξεπερνούν τα... 66 εκατομμύρια ευρώ, υποστήριξαν την αίτηση πτώχευσης.
Τι οδήγησε στην πτώχευση
Η εταιρεία, που επί δεκαετίες αποτελούσε σημείο αναφοράς για τον ελληνικό οίνο, έχει αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Η παύση της παραγωγικής διαδικασίας από τον Σεπτέμβριο του 2023, σε συνδυασμό με τις αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων της προς τις τράπεζες, οδήγησαν αναπόφευκτα στην σημερινή εξέλιξη.
Το κρασί με τη μεγάλη απήχηση στη ρωσική αγορά
Ανάμεσα στους κωδικούς των προϊόντων της εταιρείας ξεχωρίζει ένα κρασί με μεγάλη απήχηση στη ρωσική αγορά και αξιοσημείωτη ιστορία, η ερυθρά «Κορμίλιτσα», η οποία παράγεται στο Μετόχι του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος και έχει επιλεγεί από το Κρεμλίνο για να σερβίρεται στα επίσημα γεύματα που παρατίθενται με φόντο την Κόκκινη Πλατεία.
Μάλιστα, παλαιότερα στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφερόταν η ακόλουθη ιστορία: «Ήταν το 1969 όταν ο Ευάγγελος Τσάνταλης, κατά τη διάρκεια μιας ημέρας κυνηγιού στο Άγιο Όρος, αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα λόγω μιας ξαφνικής καταιγίδας. Όταν η βροχή καταλάγιασε, ο Ευάγγελος Τσάνταλης δέχτηκε την πρόσκληση των μοναχών να τον ξεναγήσουν στη μονή και στους γύρω χώρους. Καθώς περπατούσαν έξω, η θέα των παλιών, σχεδόν εγκαταλελειμμένων αμπελιών σε μια εξαιρετική τοποθεσία που λεγόταν Μετόχι Χρωμίτσας, κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον του. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε στο μυαλό του Ευάγγελου Τσάνταλη η ιδέα της αναβίωσης των αμπελώνων. Μια ιδέα που έγινε έργο ζωής. Ένα χρόνο αργότερα, ο Ευάγγελος Τσάνταλης υπέγραψε συμφωνία με τους μοναχούς του Αγίου Παντελεήμονα για την αξιοποίηση των αμπελώνων στο Μετόχι Χρωμίτσας, ενώ δεσμεύτηκε για την πλήρη αναβίωσή τους, αλλά και για την ανακατασκευή του οινοποιείου. Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι επρόκειτο για ένα έργο εξαιρετικά ακριβό σε όλα τα στάδιά του. Παρά ταύτα, η πίστη του Ευάγγελου Τσάνταλη στη μοναδικότητα του terroir, κυριάρχησε. Όταν ο επικεφαλής γεωπόνος τόνισε το υψηλό κόστος της επένδυσης, ο Ευάγγελος Τσάνταλης απάντησε: “Δεν ρωτάω πόσο κάνει. Ρωτάει αν αυτός ο αμπελώνας μπορεί να δώσει σταφύλια υψηλής ποιότητας”».
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές;
Οι μεγαλύτεροι πιστωτές της «Τσάνταλης» είναι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, με συνολικές απαιτήσεις που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, σημαντικές οφειλές υπάρχουν προς τον ΕΦΚΑ, το Δημόσιο και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.
Τι σημαίνει η πτώχευση για τους εργαζόμενους
Η πτώχευση της εταιρείας αφήνει στο περιθώριο περίπου 100 εργαζόμενους, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα και εφάπαξ που ανέρχονται σε 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτούς, οι 15 είναι πλέον συνταξιούχοι.
Tα επόμενα βήματα
Μετά την σημερινή απόφαση, αναμένεται ο ορισμός συνδίκου πτώχευσης εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών. Ο σύνδικος θα αναλάβει την εκποίηση της περιουσίας της εταιρείας, με στόχο την εξόφληση των πιστωτών.
Η πτώχευση της «Τσάνταλης» αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για τον ελληνικό αμπελουργικό τομέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι διαφημιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, ρατσιστικό απειλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή του διαχειρηστή του site.
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη...