ΣΙΝΕ

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Μήνυμα Νομάρχη Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPf1T_IrCDDgoDvx32pvUdQpvTDIiawTlVJniCcS0smMOFLZXiBZ9cGgdNiVTPnTFVz15G11jJdMNBeGIKcoI2B_IlnLeRUJDYKfqFxyFIwRUu1s9lqzH_VrrnNdDRS9GbAhFRSsFWeh8/s400/pontos.jpg
Η νομοθετική καθιέρωση, μετά από αγώνες ετών των ποντίων, το 1994 από την Ελληνική Βουλή της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αποδεικνύει στη πράξη ότι οι νεότεροι Έλληνες δεν ξεχνούν. Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης των νεκρών αδελφών μας...
Ποντίων αλλά και ημέρα ευθύνης και υποχρέωσης για την αποκατάσταση της αλήθειας και της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας Διεθνώς.
Ο Ποντιακός Ελληνισμός παρά τα δεινά του ξεριζωμού μπόρεσε να... σταθεί όρθιος και να συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας αλλά και να κρατήσει άσβεστη την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του με αξιοπρέπεια, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της ψυχής των Ελλήνων Ποντίων.

Η 19η Μαΐου φέρνει στη μνήμη μας γεγονότα τα οποία γράφτηκαν με μαύρα γράμματα στις σελίδες της σύγχρονης ιστορία της χώρας μας.

Ημέρα τιμής και όχι λήθης για τις 353.000 και πλέον ψυχές που περιμένουν μία δικαίωση και αυτός είναι ο στόχος μας. Το παράδειγμα του Αυστραλού Υπουργού αλλά και του Σουηδικού Κοινοβουλίου που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία να το ακολουθήσουν και άλλοι με την Ελληνική Κυβέρνηση να το διεκδικεί ώστε να γίνει πραγματικότητα, το οφείλουμε στην ιστορία.

Τιμώντας του χιλιάδες πόντιους νεκρούς με σεβασμό στη μνήμη τους ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συμβάλλουμε στη διατήρηση και διάδοση της πλούσιας ιστορίας του Πόντου με την ίδρυση και στήριξη της Ένωσης Συλλόγων Ποντίων και Μικρασιατών αλλά και κάθε προσπάθειας που έχει ως σκοπό την καταγραφή της ιστορίας των ποντίων που εγκαταστάθηκαν στο Νομό μας.

Επίσης προγραμματίζουμε Πολυθεματική Έκθεση με Θέμα: «ΠΟΝΤΟΣ. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ» του Καθηγητή Νέας Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κων/νου Φωτιάδη, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στις νεότερες γενεές των Ποντίων και όχι μόνο να γνωρίσουν το τόπο καταγωγής των προγόνων τους.

Η Ρωμανία κι αν πέρασε ανθεί και φέρει κι άλλο……………..

Δεν υπάρχουν σχόλια: