Αναφερόμαστε στην απόφαση της Κυβέρνησης για το σχέδιο ΄΄Καλλικράτης΄΄ σύμφωνα με το οποίο πολλά ορεινά χωριά του Νομού Γρεβενών, μεταξύ αυτών και η Σαμαρίνα, θα υπαχθούν σʼέναν ενιαίο Δήμο με έδρα μακρυά από το ορεινό, ακριτικό αυτό χωριό. Η ένταξη της Σαμαρίνας που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών στις πλαγιές του Σμόλικα σε Δήμο του Ν.Γρεβενών μπορεί να λύσει μερικά προβλήματά της, αλλά θα... δημιουργήσει πολύ περισσότερα και μάλιστα δισεπίλυτα, ήτοι:
Η σημερινή Κοινότητα έχει δύο έδρες. Τους θερινούς μήνες έχει έδρα την Σαμαρίνα και τους χειμερινούς μήνες την Λάρισα. Αυτό οφείλεται στην ιδιομορφία του πληθυσμού της Σαμαρίνας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων της ασκεί το δύσκολο επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Οι οικογένειες αυτών των κτηνοτρόφων είναι...
υποχρεωμένες να μετακινούνται τους χειμερινούς μήνες στα χειμαδιά για δύο κυρίως λόγους: α) Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Σαμαρίνα καθιστούν αδύνατη την διαμονή των κατοίκων, αλλά κυρίως των αιγοπροβάτων τους και β) λόγω των ακραίων χειμερινών καιρικών συνθηκών καθίσταται αδύνατη η λειτουργία σχολείων, με συνέπεια την υποχρεωτική μετακίνηση σε μέρη με ηπιότερα κλίματα. Σημειωτέον, ότι η δεύτερη έδρα, δηλ. της Λάρισας, δημιουργήθηκε για την εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων οι οποίοι τους χειμερινούς μήνες διαμένουν κυρίως στη Θεσσαλία, το δε 80% αυτών περίπου διαμένει σε χωριά και κωμοπόλεις γύρω από την πόλη της Λάρισας. Άρα, η ένταξη της Κοινότητας Σαμαρίνας σε κάποιο Δήμο του Ν.Γρεβενών θα καταστήσει πολύ δύσκολη, σχεδόν αδύνατη, την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων και των οικογενειών τους, ενώ αντιθέτως η Πολιτεία πρέπει να δημιουργεί τέτοιες συνθήκες ώστε να καλυτερεύει την ζωή αυτών των οικογενειών.
Πολλές φορές τους θερινούς μήνες οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ άσχημες, κυρίως λόγω πολλών βροχοπτώσεων! Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μερική ή ολική καταστροφή πολλών κτηνοτροφικών δρόμων που οδηγούν στις στάνες όπου οι κτηνοτρόφοι φυλάγουν τα αιγοπρόβατά τους. Η αποκατάσταση των δρόμων αυτών πρέπει να γίνεται άμεσα. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μετάβασης ειδικών μηχανημάτων για την αποκατάσταση των δρόμων από το κέντρο κάποιου Δήμου θα δημιουργήσει καταστροφικές συνέπειες για τα ζώα τους που ξεπερνούν τα 55.000 αιγοπρόβατα.
Τα τελευταία 20 χρόνια η Σαμαρίνα αναπτύσσεται συνεχώς ως ένας αξιόλογος τουριστικός πόλος για όλον τον χρόνο. Τους θερινούς μήνες κάτοικοι και επισκέπτες ξεπερνούν πολλές φορές τις 10.000. Τους δε χειμερινούς μήνες, μετά την οδική σύνδεση του χωριού μας με το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, εξυπηρετεί παρά πολλούς λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων. Συνεπώς, οι ανάγκες της Σαμαρίνας είναι τεράστιες. Είναι ανάγκες που έχει σήμερα ένας Δήμος. Εάν οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων δεν ικανοποιηθούν εγκαίρως και αποτελεσματικά, θα υπάρξει απογοήτευση και δυσαρέσκεια. Οι μεν κτηνοτρόφοι, θα προτιμήσουν να παραμένουν στα χειμαδιά, με ό,τι αυτό δυσάρεστο αποτέλεσμα συνεπάγεται, οι δε επισκέπτες θα ελαττώνονται συνεχώς και το ακμάζον σήμερα αυτό χωριό σιγά σιγά θα ερημωθεί. Παρακαλούμε σημειώστε ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι στην ηλικία Σαμαριναίοι έχουν επενδύσει σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στο χωριό όπως: δημιούργησαν καινούργια ξενοδοχεία και καινούργιους ξενώνες, άνοιξαν νέα καταστήματα εστίασης, πώλησης τροφίμων και ποτών, πώλησης ειδών λαϊκής τέχνης, ξυλουργεία κλπ που όταν μειωθούν ο τοπικός πληθυσμός και οι επισκέπτες, αυτοί οι νέοι επιχειρηματείες κινδυνεύουν να χρεωκοπήσουν. Και είναι κρίμα να συμβεί κάτι τέτοιο όταν αυτοί οι νέοι άνθρωποι κατάφεραν να αντιστρέψουν την φυγή από το χωριό στην πόλη όπως γινόταν τα μεταπολεμικά χρόνια.
Η Σαμαρίνα με την μακρόχρονη προσφορά της στην παράδοση και στον πολιτισμό σφύζει από την μεγάλη και έντονη παρουσία της νεολαίας χειμώνα-καλοκαίρι που επιδίδεται κυρίως σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Όλες αυτές οι δραστηριότητες θα μειωθούν σημαντικά με την απουσία μίας τοπικής αυτοδιοίκησης, στην προκειμένη περίπτωση κοινότητας, σωστά οργανωμένης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των νέων. Εάν η Κοινότητα Σαμαρίνας ενταχθεί σε κάποιο Δήμο του Ν.Γρεβενών, η Νεολαία μας θα εγκαταλείψει το χωριό προς αγνώστους προορισμούς, αλλά κυρίως θα στραφεί προς άγνωστες δραστηριότητες, ίσως μακρυά από τις πολιτιστικές και αθλητικές.
Η προσφορά της Σαμαρίνας στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 είναι σε όλους γνωστή με το εθνικό τραγούδι ΄΄Παιδιά της Σαμαρίνας΄΄ που εξιστορεί την συμμετοχή και την θυσία των Σαμαριναίων παλλικαριών στην ηρωική αντίσταση και έξοδο των Μεσολογγιτών του 1826.
Οι πρόσφατες ιεροσυλίες εις βάρος 5 εκκλησιών της Σαμαρίνας από αδίστακτους εγκληματίες, εντός και εκτός χωριού, με κλοπή ανυπολόγιστης αξίας εικόνων και θωρακίων τέμπλων, απέδειξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένει το χωριό με λίγους ανθρώπους, κυρίως τον χειμώνα. Η δραματική μείωση ενδιαφέροντος για επιχειρηματική δραστηριότητα νέων ανθρώπων που αυτοί κυρίως φυλάγουν το χωριό τον χειμώνα, αλλά και μείωση Σαμαριναίων λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργούνται με την ένταξη της Σαμαρίνας σε Δήμο του Ν.Γρεβενών, θα μειώσει σταδιακά τον αριθμό των μονίμων κατοίκων.
Κύριε Υπουργέ,
Επιθυμία όλων των Σαμαριναίων, των μελών του Συνδέσμου Σαμαριναίων Αθηνών, ο οποίος εκδίδει την Εφημερίδα ΄΄ωραία ΣΑΜΑΡΙΝΑ΄΄ με αποδέκτες περίπου 2.500 σπίτια σʼόλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και πολλών φίλων της Σαμαρίνας με τους οποίους έχουμε συζητήσει το θέμα, είναι να παραμείνει η Σαμαρίνα μία αυτόνομη Κοινότητα ενισχύοντάς την με τις απαραίτητες υποδομές για να μπορεί να εξυπηρετεί άμεσα το πλήθος των ανθρώπων που βρίσκονται στο χωριό χειμώνα-καλοκαίρι. Το οφείλουμε όλοι μας, Πολιτεία και Σαμαριναίοι, κυρίως στις κτηνοτροφικές οικογένειες του χωριού μας που ασκούν αυτό το επάγγελμα κάτω από πολλές, επικίνδυνες και αντίξοες συνθήκες, καθώς και στους νέους ανθρώπους που προτίμησαν να επενδύσουν στο χωριό φεύγοντας από τις πόλεις.
Το Δ.Σ. του Σ.Σ.Αθηνών.
http://aetos-grevena.blogspot.com/2010/05/e_5953.html
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ BLOG ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ kostasdigos@yahoo.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου