ΣΙΝΕ

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

26 Ιουνίου-Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών


Γράφει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος
Γεν. Γραμματέας «Δικτύου Άλφα» και Αντιδήμαρχος Εχεδώρου
Αποτελούν την μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Τον μεγαλύτερο εφιάλτη. Ο λόγος φυσικά για τα ναρκωτικά και τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Μια μάστιγα που παίρνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί ταχύτατα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, μετά την δεκαετία του 90’, αυξήθηκε σημαντικά η κατανάλωση «σκληρών» ναρκωτικών. Τα ερωτήματα πολλά, το σημαντικότερο όμως όλων το εξής: Ποιες είναι οι αιτίες που σπρώχνουν τους νέους μας στην μέγγενη των ναρκωτικών;
Δεν μπορούμε να μιλάμε για λύση του προβλήματος αν δεν.....
έχουμε στο νου μας τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην χρήση ουσιών. Μερικές από τις αιτίες αυτές είναι οι αυξανόμενη φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια και η αστάθεια που βιώνουν οι νέοι αναζητώντας την ταυτότητά τους, η έλλειψη υγιών προτύπων, η κρίση του θεσμού της οικογένειας, η αποξένωση, οι κοινωνικές ανισότητες. Η Ζωή μας σήμερα με την γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας φαίνεται πιο απλή και εύκολη, αλλά στην ουσία προκαλεί άγχος και δυσκολίες.
Η συνεργασία του Δήμου Εχεδώρου με το ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί στοχεύει, μέσω της πρόληψης και ενημέρωσης, να εμποδίσει την έναρξη χρήσης ουσιών. Αυτός είναι και ο ρόλος της οργανωμένης πολιτείας, η οποία οφείλει να στηρίζει πολιτικές πρόληψης και απεξάρτησης με κάθε κόστος.
Η πρόληψη, η ενημέρωση στα πλαίσια του σχολείου, η προβολή στα ΜΜΕ, οι πολιτικές απεξάρτησης και επανένταξης, οι προσπάθειες στροφής της νεολαίας στον αθλητισμό και σε άλλες δημιουργικές δραστηριότητες είναι μερικά μέτρα που οφείλει η πολιτεία να προωθεί. Αλλά και όλοι εμείς που βρισκόμαστε κοντά στους νέους, με οποιονδήποτε τρόπο ή σχέση, οφείλουμε να επικοινωνούμε μαζί τους να στηρίζουμε την προσπάθεια τους να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα με τις όποιες δυσκολίες της.
Αν δεν θέλουμε να «φεύγουμε» από την πραγματικότητα, πρέπει να προσπαθούμε να την βελτιώσουμε και να μάθουμε να ζούμε με τις αδυναμίες μας. Γιατί όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας, μικροί και μεγάλοι. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι υπόθεση όλων μας, γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται το ΟΧΙ όλων απέναντι σε ό,τι μπορεί να μας βλάψει.


http://www.acadimies.gr/site/article.php?aid=1079&cid=19

Δεν υπάρχουν σχόλια: