ΣΙΝΕ

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ



Κοινός στόχος η ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση της Ζάβορδας
Η ανάγκη σωτηρίας, ανάδειξης και αξιοποίησης των μνημείων της Ζάβορδας και της ευρύτερης περιοχής ενόψει της ολοκλήρωσης των εργασιών του φράγματος Ιλαρίωνα τονίστηκε σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Παλιουριάς του Δήμου Δεσκάτης την Κυριακή 30 Μαΐου 2010.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας εκφράστηκε η αναγκαιότητα κοινής... προσπάθειας όλων των φορέων και των πολιτών της περιοχής για συντονισμένη δράση τόσο προς την Κυβέρνηση, όσο και προς τη ΔΕΗ για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κατασκευή του φράγματος Ιλαρίωνα, αλλά και την ανάδειξη των σπουδαίων ιστορικών, θρησκευτικών και γεωλογικών μνημείων της περιοχής (Ιερά Μονή Αγίου Νικάνορα, σκήτη του Αγίου, λίμνη που θα δημιουργηθεί, μεταφορά τμήματος Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρνικίου, γεωλογικό ανάγλυφο Βουνάσας).
Επιστημονικές εισηγήσεις
Στα σημαντικά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή του φράγματος Ιλαρίωνα αναφέρθηκε στην εισήγησή της με θέμα «Η αρχαιολογική έρευνα στο μέσο ρου του Αλιάκμονα» η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής και προϊσταμένη της Λ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Γεωργία Καραμήτρου.
Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της 17ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μαρίζα Τσάπαλη εστίασε την ομιλία της στο Τουρνίκι κατά τον 15ο αιώνα. Ακολούθησε η εισήγηση της γεωλόγου κ. Άννας Ράσσιου για την γεωλογική κληρονομιά της Ελλάδας που βρίσκεται στην όχθη του Αλιάκμονα.
Αναπτυξιακές προοπτικές
Τις προοπτικές αξιοποίησης και προβολής της τεχνητής λίμνης του φράγματος Ιλαρίωνα που θα δημιουργηθεί ανέλυσαν ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και διευθυντής υποδομών της Αναπτυξιακής Κοζάνης (ΑΝΚΟ) κ. Ιωάννης ΓκίνηςΚωνσταντίνος Δεσποτίδης βάσει της έρευνας που πραγματοποίησε η ΑΝΚΟ για το συγκεκριμένο θέμα. και ο αρχιτέκτων μηχανικός κ.
Να σημειωθεί ότι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού παραγωγού κ. Αργύρη Παφύλη με τίτλο «Βουνάσα – Τουρνίκι – Ζάβορδα» παραγωγής 1994.
Χαιρετισμοί
Κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Νίκος Μίγκος συνεχάρη την Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία της σκήτης του Αγίου Νικάνορα για τις προσπάθειες που καταβάλλει, για να προβάλλει τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή Δεσκάτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σωτηρία και ανάδειξη των μνημείων, αλλά και στην ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής που θα δημιουργηθεί.
Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, ο γραμματέας Ευάγγελος Σιαμπανόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβαν της Επιτροπής για την προβολή των θεμάτων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την πίεση προς την πολιτεία για την διάσωση της σκήτης του Αγίου Νικάνορα.
Ακόμη, γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής νομού Γρεβενών κ. ΘανάσηςΧαντάβας, στην ημερίδα σύντομους χαιρετισμούς εκφώνησε ο δήμαρχος Βεντζίων κ. Δημήτρης Αγνάντος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης κ. Τάσσα Σιώμου.
Να σημειωθεί ότι τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος Δεσκάτης κ. Γιώργος Παπαντώνης, ο αντιδήμαρχος Βεντζίων κ. ΜατθαίοςΚαφετζής, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων Δημοτικών Διαμερισμάτων των Δήμων Δεσκάτης, Χασίων και Βεντζίων του νομού Γρεβενών, καθώς και του Δήμου Καμβουνίων του νομού Κοζάνης, πλήθος κόσμου.
greveniotis

Δεν υπάρχουν σχόλια: