ΣΙΝΕ

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Εμπρηστές από εκδίκηση τρεις κτηνοτρόφοι

Κάπου ανάμεσα στην «πλάκα» και στην εκδίκηση προσδιορίζουν οι άνδρες της Δίωξης Εγκλημάτων Εμπρησμού το κίνητρο των τριών κτηνοτρόφων που έβαλαν τη φωτιά στο Κοκκάρι της Σάμου. Η έγκαιρη κινητοποίησή τους, οδήγησε στην ταχύτατη συλλογή στοιχείων, με αποτέλεσμα η λήξη του συναγερμού που σήμανε ο έλεγχος της φωτιάς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής να συμπέσει με την εξιχνίαση των αιτίων της καταστροφής.
Ο ένας από τους βοσκούς, οι ηλικίες των οποίων είναι 27, 29 και 30 ετών, ομολόγησε ότι είχαν πιει κάτι παραπάνω, με αποτέλεσμα να μη συναντήσει αντιστάσεις η «πρόταση» που έπεσε στο τραπέζι. Ο ένας από τους 3 είχε τσακωθεί με τον πατέρα του και κατάφερε να παρασύρει τους άλλους στην ιδέα του εμπρησμού για να εξαφανίσει τα πατρικά βοσκοτόπια. Η ανακριτική αρχή διερευνά τώρα την πιθανή ευθύνη των τριών κτηνοτρόφων και για άλλες φωτιές.
Αναμμένα στουπιά
Ο συνδυασμός μποφόρ και πολλαπλών εστιών που προέκυπταν καθώς οι βοσκοί πετούσαν αναμμένα στουπιά από το αγροτικό τους έδωσε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις στην πυρκαγιά.
Υπήρξε άμεση κινητοποίηση ιδιαίτερα μεγάλης δύναμης πυροσβεστικών δυνάμεων. Εξι αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα, 55 πυροσβέστες με 27 οχήματα, 90 άνδρες σε πεζοπόρα τμήματα, 70 εθελοντές και 32 κοινοτικά οχήματα ρίχτηκαν άμεσα στη μάχη για να ενισχυθούν στην πορεία με 22 πυροσβέστες, 11 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα που διαπιστώθηκε στην πορεία της επιχείρησης κατάσβεσης αφορούσε το αεροδρόμιο του νησιού και ειδικότερα την... ασυμβατότητά του με τα Καναντέρ. Οι ισχυροί άνεμοι και η θέση του αεροδιαδρόμου δυσχεραίνουν κατά πολύ την προσέγγιση των αεροσκαφών.
Ετσι, τις δύσκολες ώρες, δύο από τα ιπτάμενα μέσα αναγκάστηκαν να επιχειρήσουν από τη Χίο, ενώ τα υπόλοιπα, προκειμένου να ανεφοδιαστούν, έπρεπε να κάνουν ταξίδι από και προς την Ελευσίνα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΣΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: