Τι αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων φέρνει η φοροκάρτα; Πώς θα συλλέγονται οι αποδείξεις ηλεκτρονικά και πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψουμε το 2011;
Με κίνητρο την έκπτωση φόρων, το υπουργείο Οικονομικών βάζει στη ζωή μας τη φοροκάρτα από τις αρχές του 2011. Η κάρτα αποδείξεων θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογούμενων και θα τους απαλλάξει από τη «χαρτούρα» των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να ελέγχει on line τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων.
Η φοροκάρτα θα είναι ανώνυμη και η χρήση της θα είναι προαιρετική. Οι φορολογούμενοι θα την παραλαμβάνουν από τις τράπεζες και θα την ενεργοποιούν μέσω sms. Στη μία όψη θα έχει το σήμα του υπουργείου Οικονομικών και ένα 19ψήφιο νούμερο και στην άλλη το λογότυπο της τράπεζας που την εκδίδει.
Η ενεργοποίησή της φοροκάρτας και η αντιστοίχηση του 19ψήφιου αριθμού με το ΑΦΜ του φορολογούμενου-κατόχου της κάρτας θα γίνεται μόνο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και όχι από τις τράπεζες. Μόλις ο φορολογούμενος παραλάβει την κάρτα θα πρέπει να ενημερώσει τη ΓΓΠΣ. Η ενημέρωση αυτή θα γίνεται είτε μέσω διαδικτύου είτε με ένα γραπτό μήνυμα sms από κινητό τηλέφωνο. Το μήνυμα θα περιέχει τον ΑΦΜ του φορολογούμενου και το 19ψήφιο αριθμό της κάρτας. Η αποστολή του μηνύματος θα γίνει σε ενιαίο 5ψήφιο αριθμό για όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και θα κοστίζει 11 λεπτά.
Με τη λήψη του μηνύματος θα ελέγχεται η ορθότητα του ΑΦΜ. Σε περίπτωση ορθής καταχώρησης θα στέλνεται απάντηση της μορφής «Επιτυχής δήλωση», ενώ σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης θα στέλνεται ανάλογη απάντηση, όπως ο ΑΦΜ που δηλώσατε δεν είναι έγκυρος, ο αριθμός της κάρτας δεν είναι έγκυρος. Το έργο της δήλωσης αντιστοίχισης κάρτας αποδείξεων με ΑΦΜ μέσω sms ανατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην εταιρεία M-Stat A.E.
Κάθε φορολογούμενος μπορεί να βγάλει και δεύτερη κάρτα για να τη χρησιμοποιήσει κάποιο μέλος της οικογένειας π.χ. παιδιά με τις αγορές να πιστώνονται στο ΑΦΜ του γονιού.
Από τις αρχές του 2011, όσοι χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη φοροκάρτα θα έχουν μπόνους και δώρα με την μορφή επιστροφής φόρου. Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια:
1. Όσο μεγαλύτερο ποσό αποδείξεων συγκεντρώσει ο φορολογούμενος τόσο μεγαλύτερη έκπτωση θα έχει. Μέχρι σήμερα όποιος μαζεύει αποδείξεις αξίας 15.000 ευρώ έχει αυτομάτως έκπτωση 300 ευρώ. Αυτό που εξετάζεται είναι να αυξηθεί η έκπτωση στα 1.000 ή και 2.000 ευρώ για την κάρτα.
2. Επιστροφή ΦΠΑ. Κάθε φορά που ο καταναλωτής θα χρησιμοποιεί τη φοροκάρτα του θα έχει επιστροφή ΦΠΑ 1%. Ετσι, αν αγοράζει τρόφιμα που θα επιβαρύνονται από 1η Ιανουαρίου ?ε ΦΠΑ 13%, θα μπορεί να τον μειώσει σε 12% και ομοίως αν αγοράζει ένα προϊόν ?ε συντελεστή 23%, θα είναι σαν να πληρώνει ΦΠΑ 22%.
Πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψουν οι φορολογούμενοι το 2011; Ενδεικτικά:
Ετήσιο εισόδημα 7.000 / Συνολικό ποσό αποδείξεων 700
Ετήσιο εισόδημα 8.000 / Συνολικό ποσό αποδείξεων 800
Ετήσιο εισόδημα 10.000 / Συνολικό ποσό αποδείξεων 1.000
Ετήσιο εισόδημα 15.000 / Συνολικό ποσό αποδείξεων 2.100
Ετήσιο εισόδημα 19.000 / Συνολικό ποσό αποδείξεων 3.300
Ετήσιο εισόδημα 20.000 / Συνολικό ποσό αποδείξεων 3.600
Ετήσιο εισόδημα 26.000 / Συνολικό ποσό αποδείξεων 5.400
Στη φοροκάρτα θα «περνάνε» όλες οι αγορές, ανεξαιρέτως ποσού και θα καταγράφονται μέσω της τράπεζας. Οι συναλλαγές θα γίνονται είτε με μετρητά είτε με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και οι φορολογούμενοι απλά θα δίνουν στους καταστηματάρχες τη φοροκάρτα τους για να την περάσουν από τα μηχανήματα ΡΟS που χρησιμοποιούνται σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες. Αυτόματα στον «λογαριασμό» του κάθε φορολογούμενου θα πιστώνεται το ποσό της αγοράς που θα μετρά αντί για απόδειξη για το αφορολόγητο. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο εκτιμά ότι θα αυξηθούν τα έσοδα, καθώς εκ των πραγμάτων οι επιχειρήσεις ούτε το ΦΠΑ θα μπορούν να κρύψουν ούτε να μη δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ BLOG ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ kostasdigos@yahoo.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου