To ψωμί, είναι ότι πιο παραδοσιακό τρόφιμο βρίσκεται σε κάθε γεύμα.
Είναι πλούσιο σε διαφορά θρεπτικά συστατικά, τέτοια συστατικά είναι:
> Η γλουτένη, μια πρωτεϊνη η οποία συντίθεται από τις προλαμίνες και βοηθά στην ανάπτυξη και συντήρηση του μυϊκόύ συστήματος.
> To άμυλο, ένας φυσικός υδατάνθρακας, ο οποίος προσφέρει ικανοποιητικό ποσό ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό.
> Η κυτταρίνη, φυσικός υδατάνθρακας, όπου προστατεύει την πέψη του εντέρου και την εύρυθμη λειτουργία του.
> Κάλιο, σημαντικό ίχνοστοιχείο, το οποίο ρυθμίζει την πλήρη ισορροπία του ενδοκυττάριου και εξωκυττάριου υγρού και την προστασία των μυών της καρδιάς.
6 είδη ψωμιού διακρίνονται στην αγορά.
1. To άσπρο ψωμί, το οποίο παρασκευάζεται από σιτάρι το οποίο έχει κοσκίνιστεί.
2. Ολικής άλεσης, το οποίο παρασκευάζεται όταν αλεθεί στο έπακρον το σιτάρι.
3. Ψωμί σικάλεως, ίδια παρασκευή με το ολικής αλέσεως. Όμως, είναι ιδανικό για άτομα τα οποία πάσχουν απο σακχαρώδη διαβήτη.
4. To πολύσπορο, παρασκευάζεται απο την άλεση όλων των αμυλούχων τροφίμων, όπως είναι το σιτάρι, η σίκαλη, η βρώμη, το κριθάρι, το καλαμπόκι και το ρύζι.
5. Η μπομπότα, η οποία παρασκευάζεται απο την άλεση του καλαμποκιού.
6. To γερμανικό ψωμί, το οποίο παρασκευάζεται απο διάφορα δημητριακά.
Στη θετική συμβολή του μαύρου ψωμιού στον ανθρώπινο οργανισμό, εντοπίζεται η ισχυρή παρουσία των φυτικών ινών, οι οποίες προστατεύουν το έντερο απο την νόσο του καρκίνου και την δυσκοιλιότητα. Στο συν περί αδυνατίσματος, εντοπίζεται στην αύξηση του όγκου του στομαχιου, δημιουργώντας το αίσθημα του κορεσμού.
To λευκό ψωμί, βοηθά τους διαβητικούς στην άμεση απόκριση της γλυκόζης σε περίοδο εκτεταμένης ανάγκης. To μείον, στο άσπρο ψωμί είναι το γεγονός του ότι απορροφάται και μεταβολιζεται γρήγορα με αποτέλεσμα να «πεινάει» ο οργανισμός πιο γρήγορα.
Με βάση τα προαναφερθέντα, η πρόταση μας είναι ότι αν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για αύξηση του σακχάρου, τότε να επιλεχθεί το πολύσπορο ψωμί, λόγω του ότι συνδυάζει πλήθος ευεργετικών συστατικών απο όλα τα είδη της ποικιλίας των δημητριακών.
Με τιμή.Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
newsdiet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου