Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Βουλευτής ν. Ηρακλείου
Ηράκλειο, 30 Μαρτίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ρυθμίσεις για την αποπληρωμή δανείων του ΤΕΜΠΜΕ ζητά από το βήμα της Βουλής ο Λευτέρης Αυγενάκης
Προς τη σωστή κατεύθυνση η παράταση των πλειστηριασμών ως τις 30 Ιουνίου 2011
Ουσιαστικές διευκολύνσεις προς τους επαγγελματίες για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει μέσω ΤΕΜΠΜΕ ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της τοποθέτησης του το απόγευμα της Τρίτης, 29 Μαρτίου, επί της κύρωσης της νομοθετικής Πράξης για την «Αναστολή των πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα και άλλους πιστωτές».
Εισαγωγικά σημείωσε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να εξοφλήσουν τις υπάρχουσες οφειλές τους, ενώ τα μέτρα που λαμβάνετε ως κυβέρνηση, το ένα μετρά το άλλο, αλλά και τα νέα μέτρα που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία».
Αναφορικά με την παράταση των πλειστηριασμών ως τις 30 Ιουνίου τόνισε ότι «ως Δημοκρατική Συμμαχία αναγνωρίζουμε ότι ο νόμος 3869 του 2010 για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων είναι σημαντικός, όπως εξίσου σημαντική είναι και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την «Αναστολή των πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα και άλλους πιστωτές». Επιπλέον, τόνισε ότι «είμαστε σύμφωνοι ότι η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξυπηρετεί περαιτέρω τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην αξιοποίηση των διατάξεων του νόμου 3869/2010 για τη «ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», ενώ επισήμανε ότι «η συγκεκριμένη ρύθμιση θα διευκολύνει συνεπώς τις διαπραγματεύσεις και τις συζητήσεις ανάμεσα στα πιστωτικά ιδρύματα, τους λοιπούς πιστωτές και τους οφειλέτες για την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης στην αποπληρωμή των χρεών στις περιπτώσεις μόνιμης αδυναμίας πληρωμής. Περαιτέρω, οι οφειλέτες που βρίσκονται πραγματικά σε μόνιμη αδυναμία θα έχουν τη δυνατότητα, σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει ο συμβιβασμός, να οργανώσουν την προστασία τους μέσα από τη δικαστική ρύθμιση των χρεών».
Κατόπιν, υπογράμμισε ότι «ωστόσο, ως Δημοκρατική Συμμαχία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι αρκετοί συμπολίτες μας βρίσκονται σε ένα πρωτοφανές οικονομικό αδιέξοδο», «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι καθημερινά προστίθενται και άλλοι συμπολίτες μας στη μακρά λίστα των ανέργων, καθώς ο σχετικός δείκτης σημειώνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο», και πως «δεν μπορούμε να μην τονίζουμε το γεγονός ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της τελευταίας περιόδου οδήγησαν ήδη μεγάλο μέρος της αγοράς να βρίσκεται σε απόγνωση, ενώ δεν υπήρξε καμία ουσιαστική θωράκιση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, στον οποίο έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι μπορεί -και πρέπει- να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας μας».
Επιπλέον, τόνισε ότι «έχουμε εξαρχής επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μικροί και μεγάλοι εγχώριοι επιχειρηματίες και επενδυτές από τη στάση που κρατάτε απέναντί τους, αλλά και από τους μέχρι σήμερα χειρισμούς σας και τα μέτρα που παίρνετε ή τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που δεν λαμβάνετε», «γιατί σε πολύ δεινή οικονομική θέση βρίσκονται πλέον σχεδόν όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της χώρας».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι «η παράταση των πλειστηριασμών είναι απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία», «όμως δεν είναι η μόνη αναγκαία ρύθμιση», ζητώντας από τον Υπουργό να εξετάσει σοβαρά «τη διευκόλυνση των μικρομεσαίων κυρίως επαγγελματιών με την αλλαγή ρυθμίσεων του ΤΕΜΠΜΕ».
Ο Βουλευτής επισήμανε ότι «η αποπληρωμή των δανείων, που ελήφθησαν με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, έχει οριστεί σε 6 ισόποσες δόσεις (3 έτη), όμως η έλλειψη ρευστότητας και οι ραγδαίες εξελίξεις επέφεραν δραματική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών, σχεδόν 20%, να αδυνατεί να εξοφλήσει τις δόσεις των συγκεκριμένων δανείων». Συνέχισε δε ότι «τα προγράμματα αυτά, όπως αναφέρει ο εμπορικός κόσμος, σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες αγοράς και με απώτερο σκοπό να αντιμετωπιστεί η κρίση, η οποία όμως έχει χειροτερέψει», ενώ τόνισε ότι «καθημερινά, σχεδόν όλες οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών της χώρας, αλλά και οι Εμπορικοί Σύλλογοι από άκρη σε άκρη γίνονται αποδέκτες παραπόνων από επιχειρήσεις που αδυνατούν μέσα από τη σημερινή οικονομική κρίση να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά».
«Για το σκοπό αυτό και προκειμένου ο εμπορικός κόσμος να βγει από το αδιέξοδο, ως Δημοκρατική Συμμαχία έχουμε καταθέσει την πρόταση να υπάρξει παράταση της αποπληρωμής των δανείων που έχουν ληφθεί μέσω ΤΕΜΠΜΕ από τα 3 στα 5 ή και τα 6 έτη, ακόμα και με τη ρύθμιση του επιτοκίου, εφόσον κρίνεται απαραίτητο», καθώς και «την άμεση απόσυρση κάθε διάταξης που επιβάλλει έκδοση βεβαίωσης οφειλών τους από τις ΔΥΟ». Και τούτο επειδή «οι περισσότερες επιχειρήσεις σήμερα για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να είναι συνεπείς στην εμπρόθεσμη καταβολή των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και προς τον τραπεζικό οργανισμό από τον οποίο δανειοδοτήθηκαν».
Ακόμη, για τις μέχρι τώρα ληξιπρόθεσμες δόσεις θεώρησε σημαντική «την επιμήκυνση της αποπληρωμής τους τουλάχιστον κατά ένα έτος, ενώ για τις τρέχουσες δόσεις ζητούν να δοθεί περίοδος χάριτος με πάγωμα καταβολής τους τουλάχιστον για ένα έτος. Παράλληλα ζητούν την επίσπευση της εφαρμογής του ΤΕΜΠΜΕ 3, και την απλούστευση των διαδικασιών υπαγωγής σε αυτό των επιχειρήσεων».
Κλείνοντας, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι «η οποιαδήποτε θετική νομοθετική πρωτοβουλία, είτε για τη ρύθμιση των οφειλών των νοικοκυριών, είτε για την διευκόλυνση αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρηματικών, δεν πρέπει να υποκαθιστά τις αναγκαίες τομές και τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για την τόνωση της ανάπτυξης» και πως «δυστυχώς, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι η ανάπτυξη έρχεται μόνο με ευχολόγια και αερολογίες».
Τέλος, ανέφερε τα εξής: «η Δημοκρατική Συμμαχία κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάκαμψη της οικονομίας, με 38 συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις. Προτείναμε τη συγκρότηση μιας Νέας Οικονομικής Πολιτικής που θα καθιστά τον ιδιωτικό τομέα κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη και σχεδιάσαμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση και να την βάλλει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης, διορθώνοντας ταυτόχρονα διογκούμενες κοινωνικές αδικίες. Ελπίζω σε αυτό το δρόμο της υπευθυνότητας να μας ακολουθήσετε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου