ΣΙΝΕ

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Άκυρα τα πρόστιμα του Ε.Σ.Ρ. που υπεβλήθησαν τα έτη 2006-2007

Άκυρες θεωρούνται από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αποφάσεις του... Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και τα πρόστιμα που επέβαλε σε τηλεοπτικούς σταθμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα από το 2006 έως το 2007 καθώς η θητεία των μελών του είχε λήξει και παρατάθηκε πέραν του εύλογου χρόνου που προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με αυξημένη επταμελή σύνθεση, ακύρωσε πρόστιμο που είχε επιβληθεί το 2007 σε περιφερειακό σταθμό της Κρήτης κρίνοντας ότι δεν είχε νόμιμη συγκρότηση το ΕΣΡ όταν έλαβε την απόφαση για την επιβολή του προστίμου.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι ανεξάρτητες Αρχές μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους μπορούν να λειτουργούν μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα και μόλις αυτό παρέλθει, δεν θεωρούνται ότι έχουν νόμιμη συγκρότηση.

Οι δικαστές ερμηνεύοντας το άρθρο 101Α του Συντάγματος, επισημαίνουν ότι τα μέλη των συνταγματικώς κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Πρόεδρων της Βουλής με ομόφωνη απόφαση και με τετραετή θητεία : Μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους οι ανεξάρτητες Αρχές μπορούν να λειτουργούν μόνο όμως για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται ανάλογα με τις συγκεκριμένες περιστάσεις…

Μετά την πάροδο αυτού του χρόνου, το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον την παράταση της θητείας των μελών της ανεξάρτητης αρχής, η δε ανεξάρτητη Αρχή δεν διαθέτει, από το χρονικό αυτό σημείο και μετά, νόμιμη συγκρότηση».

Με αυτό το ΣτΕ ακύρωσε πρόστιμο 15.000 ευρώ που είχε επιβληθεί σε σταθμό της Κρήτης με την από 13.2.2007 απόφαση του ΕΣΡ γιατί μετείχαν στη σύνθεση του ΕΣΡ οι Ι. Λασκαρίδης, Ε. Δεμίρη και Γ. Παπακώστας, η τετραετής θητεία των οποίων είχε ήδη λήξει από τον Ιούνιο του 2006, χωρίς να έχει οριστεί νέα σύνθεση όταν εκδόθηκε η επίμαχη απόφαση.

Στο σκεπτικό αναφέρεται μάλιστα ότι «η μη επιλογή των νέων μελών του ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και η παράταση της θητείας των παλαιών μελών επί οκτώ και πλέον μήνες μετά τη λήξη της θητείας τους υπερβαίνουν τον εύλογο χρόνο κατά τον οποίον θα ήταν συνταγματικώς ανεκτή η εν λόγω παράταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: