Την πτώχευση της Ελλάδας θέλουν να αποτρέψουν ΔΝΤ και η ΕΕ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφερόμενη στη σύνοδο του ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.
Μπορεί να μη τέθηκε δημόσια επί τάπητος ανάμεσα στους υπουργούς οικονομικών των G20 παρόλα αυτά "στους διαδρόμους η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν ένα μεγάλο θέμα. Οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των εταίρων της G-20".
Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - υπ. Οικονομικών της Γερμανίας- διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν τη Γερμανία να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας... βελούδινης αναδιάρθρωσης.
"Αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία βάση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.
Το δημοσίευμα τονίζει πως "η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας διαπλέκεται και με τις προσπάθειες για την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Αυτό ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση.
Το ΔΝΤ μένει να πάρει την απόφαση και να ακολουθήσει το παράδειγμα των ηγετών της ΕΕ που αποφάσισαν το Μάρτιο να επιμηκύνουν την αποπληρωμή των δανείων του μεριδίου τους στο πακέτο διάσωσης και να μειώσουν το επιτόκιο. Το ΔΝΤ είχε δηλώσει πρόθυμο για το βήμα αυτό μετά από αίτημα της Ελλάδας τον Δεκέμβριο.
Το σημερινό βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα θα μετατραπεί σε μία «συμφωνία επιμήκυνσης πίστωσης» (Extended Fund Facility, EFF), όπως πήρε ήδη η Ιρλανδία την προηγούμενη χρονιά".
Ακόμη, ο Ράινερ Μπρίντερλε -υπ. Οικονομίας- θέλει να έχει μεγαλύτερη επιρροή η Bundesbank στο Μηχανισμό Σταθερότητας.
"O Μπρίντερλε θέλει η Bundesbank να ορίσει το ένα από τα δύο μέλη της Γερμανίας στο Συμβούλιο Διευθυντών του ESM. Ο κ. Μπρίντερλε εκτιμά ότι με την παρουσία της Μπούντεσμπανκ στο Συμβούλιο θα υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ασφάλειας κατά μίας εσπευσμένης ενεργοποίησης του μηχανισμού", προσθέτει το δημοσίευμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου