ΣΙΝΕ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η κοπέλα που πρέπει να τρώει κάθε 15 λεπτά για να μείνει ζωντανή!

Η 21χρονη Lizzie Velasquez από το Austin του Texas έχει μία σπάνια πάθηση που την εμποδίζει να παίρνει βάρος, ενώ τρώει 60 μικρά γεύματα την ημέρα...
Τρώει ημερησίως 8.000 θερμιδες.
Καταναλώνει 5.000 έως 8.000 θερμίδες καθημερινά και δεν παίρνει ούτε γραμμάριο. Το σωματικό της λίπος είναι σχεδόν 0% και ζυγίζει 25 κιλά. Δεν υποφέρει από νευρική ανορεξία, πάσχει όμως από ένα σπάνιο και αδιάγνωστο σύνδρομο που την εμποδίζει να πάρει βάρος.

Η Lizzie λέει: «Τρώω κάθε 15-20 λεπτά για να κρατήσω τα επίπεδα της ενέργειάς μου ψηλά. Τρώω πατατάκια, γλυκά, σοκολάτα, πίτσα, κοτόπουλο, κέικ, ντόνατς, παγωτά, ζυμαρικά και τάρτες όλη την ημέρα. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί στενοχωριέμαι όταν ο κόσμος με αποκαλεί ανορεξική. Θα ήθελα μια μέρα να ξυπνήσω και να είμαι κανονική. Έχω βιώσει τον ρατσισμό, διότι με κοιτάζουν και με δείχνουν».
Ποια μπορεί να είναι η αιτία αυτής της κατάστασης.

Η Lizzie ήταν πρόωρο μωρό κι όταν γεννήθηκε ζύγιζε λιγότερο από 1.200 γραμμάρια, λόγω έλλειψης του αμνιακού υγρού στη μήτρα της μητέρας της. Η μητέρα της δήλωσε: «Μας είπαν ότι δεν πίστευαν ότι θα κατάφερνε να επιβιώσει. Ήταν τόσο μικροσκοπική που την ντύναμε με ρούχα για κούκλες. Ποτέ όμως δεν την περιόρισα στο σπίτι, αλλά όσο μεγάλωνε την ενθάρρυνα να βγαίνει».

Οι γιατροί προσπαθούν να ανακαλύψουν τι ακριβώς πήγε λάθος και πως θα μπορέσουν να θεραπεύσουν την άτυχη κοπέλα. Αρχικά πίστεψαν ότι υπεύθυνη είναι μια γενετική ανωμαλία που ονομάζεται σύνδρομο De Barsy, το οποίο όμως επηρεάζει και τις πνευματικές δυνατότητες του ατόμου, οπότε θα είχε σίγουρα μαθησιακές δυσκολίες, πράγμα που δεν ισχύει στην περίπτωση της Lizzie.

Που έχουν καταλήξει οι γιατροί.
Η ιστορία της Lizzie Velasquez έχει συναρπάσει τους γιατρούς σε όλο τον κόσμο και είναι μέρος μίας γενετικής μελέτης που διευθύνεται από τον καθηγητή Abhimanyu Garg, MD, του Πανεπιστημίου του Τέξας Southwestern Medical Center στο Ντάλας.

Ο καθηγητής Garg και η ομάδα του πιστεύουν ότι η Lizzie μπορεί να έχει μία μορφή του συνδρόμου Neonatal Progeroid Syndrome (NPS), η οποία προκαλεί ταχεία γήρανση, απώλεια λίπους από το πρόσωπο και το σώμα, και εκφύλιση των ιστών.

Ο ίδιος λέει: "Γνωρίζουμε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με την Lizzie, αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιο είναι το μέλλον γι΄αυτήν διότι τα άτομα που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο είναι πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία. Ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι ότι η Lizzie έχει υγιή δόντια, όργανα και οστά, οπότε έχει και καλές προοπτικές. Εμείς θα συνεχίσουμε να μελετάμε την περίπτωση της κοπέλας και να μαθαίνουμε από αυτήν".

Η Lizzie Velasquez αυτόν τον καιρό γράφει ένα βιβλίο με τις απίστευτες εμπειρίες της που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. a-pistefto.gr
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: