ΣΙΝΕ

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Αθληση:Ξαφνικός θάνατος!!! Ουσιαστικά προβλήματα δημόσιας υγείας!

Ο ξαφνικός θάνατος αθλητών νεαρής ηλικίας κατά τη διάρκεια, συνήθως, αγώνων ποδοσφαίρου ή μπάσκετ είναι μια πραγματικότητα.
Η συχνότητα των περιστατικών έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό και πλέον αποτελεί ένα από τα ουσιαστικά προβλήματα δημόσιας υγείας.
Η μείωση των περιστατικών αυτών, που πραγματικά σοκάρει και τους ίδιους τους αθλητές μπορεί να επιτευχθεί με ανιχνευτικές διαδικασίες στους αθλητές νεαρής ηλικίας. Πρόσφατα η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (American Heart Association), επανεξέτασε τις αρχικές οδηγίες που είχε εκδώσει το 1996 για τις ανιχνευτικές διαδικασίες, που συστήνει να γίνονται σε αθλητές πριν από τη συμμετοχή τους σε αγωνίσματα.
Οι γονείς, οι γιατροί και οι αρμόδιες αρχές, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της συχνότητας των συμβάντων αυτών, με το να εφαρμόσουν τις συστάσεις για έγκαιρη διάγνωση των ανωμαλιών, που μπορούν να οδηγήσουν σε ξαφνικό θάνατο αθλητή κατά την έντονη σωματική άσκηση.
Δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές στις αρχικές συστάσεις, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν 12 σημεία, που αφορούν το ατομικό, αλλά και οικογενειακό ιστορικό καθώς την σωματική εξέταση του αθλητή. Αν υπάρχουν κάποια από τα σημεία ο αθλητής να παρουσιάσει πρόβλημα στο καρδιαγγειακό σύστημα και χρειάζεται περαιτέρω καρδιαγγειακή διερεύνηση. Αναλυτικά:


Ατομικό ιστορικό



• Πόνος στο στήθος ή ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια σωματικών προσπαθειών


• Ανεξήγητα επεισόδια λιποθυμιών ή σχεδόν λιποθυμιών


• Υπερβολική και ανεξήγητη κούραση που σχετίζεται με σωματική άσκηση


• Φύσημα στην καρδία


• Ψηλή πίεση


Οικογενειακό ιστορικό
• Ύπαρξη ενός ή περισσότερων συγγενών που απεβίωσαν λόγω καρδιακής πάθησης (ξαφνικά, ανεξήγητα ή διαφορετικά) πριν από την ηλικία των 50 ετών


• Στενός συγγενής κάτω των 50 ετών με αναπηρία λόγω καρδιακής πάθησης


• Ιστορικό στην οικογένεια με ορισμένες παθήσεις της καρδίας όπως: Υπερτροφική καρδιομυοπάθεια με διάταση καρδιακής κοιλότητας και μεγέθυνση του καρδιακού τοιχώματος, σύνδρομο Marfan στο οποίο τα τοιχώματα των σημαντικών αρτηριών της καρδιάς είναι αδύναμα, σημαντικές καρδιακές αρρυθμίες κ.ά.


Σωματική εξέταση
• Ύπαρξη καρδιακού φυσήματος


• Απουσία ή σημαντική μείωση μηριαίων σφυγμών που μπορεί να σχετίζονται με στένωση της αορτής


• Σωματική εμφάνιση που συμβαδίζει με την ύπαρξη συνδρόμου Marfan


• Αύξηση της αρτηριακής πίεσης


Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (European Society of Cardiology) και η Ολυμπιακή Επιτροπή (Olympic Committee), απαιτούν να γίνονται συστηματικά ηλεκτροκαρδιογραφήματα για όλους τους αθλητές. Αυτό αποτελεί θέμα συζήτησης στις ΗΠΑ, καθώς το ηλεκτροκαρδιογράφημα, δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτραπεί σε αθλητές να συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά αγωνίσματα.
Σύμφωνα με στατιστικές 12 ετών, στην πολιτεία της Μινεσότα σε 1,4 εκατομμύρια αθλητές μαθητικής ηλικίας, συμβαίνει 1 ξαφνικός θάνατος κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια έντονων σωματικών προσπαθειών, για κάθε 200.000 αθλητές ηλικίας σχολείων μέσης παιδείας.
onsports.gr
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: