ΣΙΝΕ

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Αλήθεια ξέρουμε τι πίνουμε καθημερινά;

Τα ευεργετικά, για τον ανθρώπινο οργανισμό, συστατικά των χυμών είναι γνωστά σε όλους μας γι΄ αυτό και η κατανάλωση χυμών φρούτων είτε αυτοί είναι φρέσκοι είτε εμφιαλωμένοι σε κουτιά ή ακόμη μετά από κατάψυξη, έχει σχεδόν διπλασιασθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια κυρίως στην Ευρώπη. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει το θέμα και στοχεύει στη βελτίωση και την ποιότητα των χυμών καθώς και στην σωστή ενημέρωση των καταναλωτών.

Το μεγαλύτερο μέρος του χυμού πορτοκαλιού-80%- που καταναλώνεται στην ΕΕ προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ με την Ένωση να απορροφά σχεδόν τα δύο τρίτα των παγκοσμίων εξαγωγών κάτι που παρουσιάζει τουλάχιστον ένα αρνητικό στοιχείο: τις τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται για να μεταφερθούν οι ποσότητες αυτές στην Ευρώπη.

Επιπλέον, οι παραγωγοί στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ καλλιεργούν πορτοκάλια αποκλειστικά για την παραγωγή χυμών ενώ στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται μόνο πορτοκάλια που δεν είναι κατάλληλα για πώληση ως φρούτα αλλά παρόλ’ αυτά παραμένουν απολύτως κατάλληλα για μετατροπή σε χυμό.

Προτάσεις

Το ΕΚ αναζητά τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παραγωγής, με κέρδος όχι μόνο τις λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλά και τον καλύτερο έλεγχο των συνθηκών εργασίας στην αλυσίδα παραγωγής των χυμών αλλά και την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων ασφάλειας τροφίμων.

Μεταξύ άλλων, η οδηγία που εξετάζει το ΕΚ θα επιτρέψει στους παραγωγούς να προσθέτουν σε αναλογία μέχρι και 10% χυμό μανταρινιού Σατσούμα που προσθέτει γεύση αλλά και ωφελεί την υγεία, ενώ επισημαίνεται ότι αυτό είναι κάτι που ήδη κάνουν παραγωγοί εκτός ΕΕ με το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που συνεπάγεται αυτό.

Σε ό,τι αφορά τον καταναλωτή, το Κοινοβούλιο ζητά καλύτερη ενημέρωση για τις διαφορές μεταξύ "χυμού" που δεν περιλαμβάνει πρόσθετη ζάχαρη και "νέκταρ" που είναι συμπυκνωμένος χυμός στον οποίο μπορεί να προστεθεί ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά. Για τους καταναλωτές με αυξημένο βάρος ή για εκείνους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, τέτοιες πληροφορίες αποδεικνύονται ιδιαιτέρως χρήσιμες.
Δείτε περισσότερα θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις