ΣΙΝΕ

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ακριβότερος ο τουρισμός για τους Έλληνες

Σε έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του ελληνικού τουρισμού έχουν μετατραπεί τα τουριστικά γραφεία της χώρας, καθώς συχνά προσφέρουν κακές υπηρεσίες, εξαπατούν τους πελάτες τους ή το συχνότερο, αισχροκερδούν εις βάρος τους, ειδικά όταν πρόκειται για Έλληνες τουρίστες.
Με χαρακτηριστικά την ανευθυνότητα, την έλλειψη γνώσης και

διάθεσης να προσφέρουν καλές υπηρεσίες, πολλά τουριστικά γραφεία αποτελούν πραγματική «μάστιγα» που πλήττει μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων της χώρας μας.
Οι διαφορές των τιμών, που ο Έλληνας και ο ξένος τουρίστας πληρώνουν για το ίδιο «πακέτο» διακοπών, προκαλεί προβληματισμό. Ο τουρίστας που θα αγοράσει στο Λονδίνο μία εβδομάδα διακοπών για την Ελλάδα θα πληρώσει τουλάχιστον 25% -50% φθηνότερα, ενώ όποιος αγοράσει κάποιο πακέτο προσφοράς στην Αθήνα θα πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα.
Οι διαφορές
Η zougla.gr πραγματοποίησε έρευνα, ζητώντας προσφορές για πακέτα διακοπών, ώστε να διαπιστωθούν οι διαφορές στις τιμές.
Διαμονή 10 ημερών σε ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Θάσο, με δίκλινο δωμάτιο
- Για αλλοδαπούς τουρίστες το δωμάτιο κοστίζει 150 ευρώ τη βραδιά, ενώ
- ως Έλληνες τουρίστες θα πληρώναμε 195 ευρώ.
Δηλαδή για διακοπές 10 ημερών θα πληρώναμε 1.500 ευρώ αν είμαστε Βρετανοί, και 1.950 ευρώ αν είμαστε Έλληνες. Διαφορά 25% ή 450 ευρώ, σχεδόν όσο είναι το μηνιάτικο ενός ανειδίκευτου νέου.

(Προσφορά από ελληνικό πρακτορείο σε αλλοδαπή τουρίστρια)

    
(Προσφορές από ελληνικά ταξιδιωτικά πρακτορεία σε Έλληνες)
Μεζονέτα 4 αστέρων στη Σαντορίνη με δύο υπνοδωμάτια, για 4 ενήλικες και δύο παιδιά, θα πληρώναμε
- 300 την ημέρα αν την κλείσουμε από ελληνικό πρακτορείο
- 189,39 ευρώ την ημέρα αν κλείσουμε από βρετανικό πρακτορείο, μέσω Internet
Για διακοπές 10 ημερών θα πληρώναμε 3.000 ευρώ αν είμαστε Έλληνες και (Λίρες 2,462,60) 2.809 ευρώ αν είμαστε Bρετανοί τουρίστες, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ο φόρος. Δηλαδή 190 ευρώ φθηνότερα για το ίδιο ξενοδοχείο με τις ίδιες παροχές.

Δείτε επίσης τη διαφορά στην τιμή, όταν αναζητήσαμε προσφορές μέσω διαδικτύου. Στον ιστότοπο ελληνικού ταξιδιωτικού πρακτορείου για θέρετρο της Κέρκυρας, δίκλινο δωμάτιο και για συγκεκριμένη ημερομηνία μας κοστίζει 3.955 ευρώ.

Σε αντίστοιχο site βρετανικού πρακτορείου η τιμή ανέρχεται στις 2.973 Λίρες, δηλαδή 3.393 ευρώ... Δηλαδή 561 ευρώ διαφορά...

Σύμφωνα με καταγγελία, σε ξενοδοχείο στα περίχωρα των Χανίων για πακέτο 7 ημερών συνέβη το εξής:

- 380 ευρώ την εβδομάδα για κάθε άτομο, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων, πρωινού και ενός γεύματος, αν αγοράσουμε το πακέτο στο Λονδίνο.
- 80-100 ευρώ την ημέρα τιμή «πόρτας» την ημέρα, μόνο με πρωινό, δηλαδή αν ως Έλληνες ζητήσουμε δωμάτιο στο ίδιο ξενοδοχείο.
Δηλαδή για διακοπές 7 ημερών αν είμαστε Έλληνες θα πληρώσουμε 560-700 ευρώ, χωρίς εισιτήρια και γεύματα, ενώ αν είμαστε Άγγλοι ή Ολλανδοί θα πληρώναμε το 400 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων, πρωινού και ενός γεύματος.
Διαφορετικές τιμές από ταξιδιωτικά πρακτορεία
Αναζητώντας την πιο συμφέρουσα τιμή ως Έλληνες σε εγχώρια τουριστικά γραφεία, για πακέτο διακοπών, σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο, ημερομηνία, περιοχή, παροχών, παρατηρήσαμε σημαντικές αυξομειώσεις.
Για παράδειγμα, το πρώτο πρακτορείο που καλέσαμε (Αθήνα) μας προσφέρει τιμή 195 ευρώ τη βραδιά με πρωινό. Το δεύτερο πρακτορείο, στα Μελίσσια, μας δίνει προσφορά των 186 ευρώ χωρίς πρωινό.
Το τρίτο που καλέσαμε και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, μας δίνει την προσφορά των 195 ευρώ, χωρίς πρωινό και 235 ευρώ με δωμάτιο στη θάλασσα.
Δείτε παραδείγματα
    
Aκούστε τι δήλωσε ο Βασίλης Πατσουράτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου τουριστικών ερευνών και προβλέψεων:
Απατεώνες λυμαίνονται τον χώρο
Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τουριστικοί πράκτορες εισπράττουν προκαταβολές για ταξίδια και εκδρομές που δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα δύο πρακτόρων που έπειθαν διευθυντές σχολείων στη Θεσσαλονίκη ότι μπορούν να εξασφαλίζουν ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές εκδρομών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι μαθητές κατέβαλλαν προκαταβολές, οι διευθυντές συνέτασσαν ιδιωτικά συμφωνητικά, οι εκδρομές όμως δεν πραγματοποιούνταν ποτέ, γιατί τα τουριστικά γραφεία εξαπατούσαν τους πελάτες τους. Με τον τρόπο αυτό εξαπατήθηκαν 11 σχολεία τον περασμένο Μάιο τα οποία κατέβαλλαν 86.000 ευρώ ως προκαταβολή. 
Ακόμη συχνότερο είναι το φαινόμενο, άλλα να υπόσχονται τα τουριστικά γραφεία και άλλα να προσφέρουν. Ειδικά όταν πρόκειται για ταξίδια σε μακρινές χώρες, είναι συχνό το φαινόμενο, οι Έλληνες τουρίστες να διαπιστώνουν όταν φθάνουν στον προορισμό τους ότι π.χ. το ξενοδοχείο είναι χαμηλότερης κατηγορίας από αυτήν υποσχέθηκε το γραφείο, ή ότι εκδρομές και άλλες παροχές που αγόρασαν από το τουριστικό γραφείο στην Ελλάδα, υπάρχουν μόνο... στα διαφημιστικά φυλλάδια. Ο τουρίστας, όταν διαπιστώνει την απάτη είναι ανήμπορος να αντιδράσει αφού βρίσκεται σε ξένη χώρα και δεν γνωρίζει τη γλώσσα και τις συνήθειες, ενώ μετά την επιστροφή λίγοι έχουν την διάθεση να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, ζητώντας να επιστραφούν τα χρήματά τους.
Πιο τραγικές είναι οι περιπτώσεις όπου ένα γκρουπ τουριστών από την Ελλάδα, που συχνά αποτελεί από ηλικιωμένα άτομα, βρίσκεται ήδη σε μία ξένη χώρα και επειδή το γραφείο δεν έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του π.χ. στο ξενοδοχείο, οι ατυχείς τουρίστες βρίσκονται ξαφνικά στον δρόμο με του υπεύθυνους στην Αθήνα να είναι εξαφανισμένοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη περιπέτεια 90 μαθητών του 1ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης που είχαν μεταβεί στην Βαρκελώνη και ξαφνικά ενημερώθηκαν ότι το πρακτορείο δεν είχε πληρώσει, ως όφειλε, το λογαριασμό στο ξενοδοχείο που θα διέμεναν στην Ισπανία.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Manos Travels που «βάρεσε κανόνι» πριν μερικά χρόνια λόγω χρεωκοπίας, ενώ εκατοντάδες πελάτες του βρίσκονταν σε διάφορα μέρη του κόσμου και πολλοί περισσότεροι έχασαν τα χρήματα που είχαν προπληρώσει.

zougla.gr
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις