ΣΙΝΕ

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Λευτέρη Αυγενάκη

Προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τα αυθαίρετα
από τον υπεύθυνο του τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος,
Λευτέρη Αυγενάκη, στην Επιτροπή της Βουλής


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος υιοθετεί δύο προτάσεις της ΔΗ.ΣΥ.
Την ικανοποίησή του από μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την ενσωμάτωση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, δύο προτάσεων που κατέθεσε η ΔΗ.ΣΥ. εξέφρασε ο Βουλευτής Ηρακλείου και υπεύθυνος του τομέα Υποδομών. Μεταφορών και Περιβάλλοντος του κινήματος, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την Πέμπτη, 25 Αυγούστου.


ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ:



«(…)Επιτρέψτε μου από μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας να καλωσορίσω την ενσωμάτωση δύο προτάσεων που καταθέσαμε από τον κύριο Υπουργό και συγκεκριμένα και συγκεκριμένα (α) αυτή για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα αυθαίρετα άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων, αλλά και (β) για τη μείωση των προστίμων που προβλέπονται για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων. Και οι δύο αλλαγές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.


(α) Χαιρόμαστε που συμφωνείτε ότι είναι αναγκαίο για τους μικροϊδιοκτήτες (κατοικίες κάτω των 90 τετραγωνικών μέτρων) να μειωθούν τα πρόστιμα τιμής ζώνης αλλά και τα παράβολα που επιπρόσθετα πληρώνονται και που ξεπερνούν τα 1000 Ευρώ, εν μέσω της δεινής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τους Έλληνες, λαμβάνοντας υπόψη, αποδεδειγμένα, την ύπαρξη πρώτης κατοικίας, όπου αυτή υπάρχει.
(β) Χαιρόμαστε που συμφωνήσατε επίσης μαζί μας ότι είναι αδιανόητο υπερμεγέθεις κατοικίες και εξοχικά κραυγαλέου πλουτισμού που βρίθουν υπερβάσεων, ακόμη και με την άδεια της ναοδομίας ή τεράστια υπερπολυτελή κτίρια που έχουν κατασκευασθεί ως βιομηχανίες και ενοικιάζονται ως γραφεία, ακόμη και στο ίδιο το κράτος, να χρησιμοποιούν ως άλλοθι και να εξομοιώνονται με μικρής έκτασης παραβάσεις που έγιναν για κάλυψη κοινωνικών αναγκών (ειδικά στην περίπτωση πρώτης κατοικίας), των οποίων μάλιστα είναι πολύ αμφίβολο ότι θα επιδιωχθεί τακτοποίηση, υπό το άγος της σημερινής οικονομικής κρίσης που βαραίνει τα χαμηλότερα εισοδήματα.


Υπάρχουν όμως σημεία που πρέπει ακόμα να δούμε, ώστε προτείνουμε τροποποιήσεις σε συγκεκριμένα άρθρα:
- Στο πλαίσιο αυτό, οφείλετε να εξετάσετε την ένταξη στο άρθρο 23 στις εξαιρέσεις των ακινήτων που είναι σε περιοχές αποκλειστικής κατοικίας, όπου η οικοδομική άδεια υπόκειται σε προέλεγχο και έγκριση της ΕΠΑΕ.


Επίσης:
- Άρθρο 24, παράγραφος 1, θεωρούμε ότι μικρό το διάστημα των 20 ετών και προτείνουμε η διατήρηση για όλες τις αναφερόμενες στο άρθρο περιπτώσεις να ισχύσει για 40 χρόνια.
- Άρθρο 24, παράγραφο 2, εδάφιο γ. Θεωρούμε άδικο κατοικίες με εμβαδόν λίγο μεγαλύτερο των 120 τ.μ. να εξομοιώνονται, ως προς το παράβολο, με εκείνες των 1000 τ.μ. Προτείνουμε το παράβολο των 500€ να ισχύει για κατοικίες μέχρι 150 τ.μ.
- Άρθρο 24, παράγραφος 6. Τα πρόστιμα που υπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 24 και το φύλλο καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής και υπολογισμού προστίμου διατήρησης για κατοικίες, είναι πολύ υψηλά και δεν θα μπορούν να πληρωθούν (όπως φαίνεται από σχετικά παραδείγματα με τιμές ζώνης της περιοχής του Ηρακλείου). Τα πρόστιμα είναι καταφανώς άδικα γι' αυτούς που έχτισαν πριν το 2003, όποτε αυτά υπολογίζονταν σύμφωνα με το Π.Δ. 267/1998. Προτείνεται τα πρόστιμα να υπολογίζονται σύμφωνα με το παραπάνω Π.Δ., αλλά με προσαύξηση των συντελεστών, έτσι ώστε να μην είναι κατώτερα του κόστους της οικοδομικής άδειας.
- Άρθρο 24, παράγραφος 8, εδάφιο 13. Παράλληλα με τη μείωση των προστίμων προτείνεται η αύξηση του χρόνου εξόφλησης και για κατοικίες σε 36 μήνες, όσο δηλαδή ισχύει και για τα λοιπά κτίσματα.
- Άρθρο 24, παράγραφο 17. Είναι θετική η δυνατότητα που παρέχεται για την εκτέλεση εργασιών επισκευής που αποβλέπουν στην υγιεινή και χρήση. Θα έπρεπε να επιτραπούν και εργασίες ενίσχυσης των κτιρίων, επειδή είναι μείζων στόχος η εξασφάλιση της στατικής επάρκειας. Για να αποφευχθεί η εικόνα των «βομβαρδισμένων» πόλεων πρέπει ακόμα να επιτραπεί η ολοκλήρωση των κτιρίων που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 23 και βρίσκονται στο στάδιο του σκελετού οπλισμένου σκυροδέματος ή κάποιο από τα επόμενα στάδια της κατασκευής.
- Άρθρο 27, παράγραφος 4. Να διευκρινιστεί ότι η είσπραξη των προστίμων θα γίνεται μεν από τις Δ.Ο.Υ., αλλά ένα μέρος αυτών να πηγαίνει στους οικείους Δήμους.


Σε γενικότερο επίπεδο, κατά την άποψη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, βασική προϋπόθεση για να υπάρξει οριστική λύση στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης είναι να καταγραφεί και να χαρτογραφηθεί με ακρίβεια η σημερινή κατάσταση. Στόχος οποιασδήποτε ρύθμισης θα πρέπει να είναι να μην υπάρξουν συνθήκες για να δημιουργηθεί νέα γενιά αυθαιρέτων. Δηλαδή να υπάρξει σαφής διαχωριστική γραμμή που θα κλείσει το θέμα από εδώ και πέρα οριστικά. Αυτό απαιτεί πολιτική βούληση για συγκεκριμένες δράσεις βάση τεσσάρων κανόνων:


1. Ηλεκτρονική δορυφορική καταγραφή όλων των κτισμάτων που υπάρχουν στον ελληνικό χώρο, παρακολούθηση από μια κεντρική κρατική υπηρεσία όλων των νέων κτισμάτων και οικοδομών και άμεση κατεδάφιση κάθε νέου αυθαιρέτου που θα γίνει από εδώ και στο εξής.
2. Αυστηρή εφαρμογή του υπάρχοντος Νομικού Πλαισίου για αιγιαλό και δασικές εκτάσεις, ειδικά για πολυτελείς κατοικίες-πρόκληση.
3. Αφετηρία οποιασδήποτε οριστικής ρύθμισης, -που να μην κρατά σε ομηρία τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων- είναι να διαπιστωθεί ότι επιτυγχάνεται ουσιαστικός μηδενισμός των νέων αυθαιρέτων. Αυτό θα πρέπει να διαπιστωθεί στην πράξη.
4. Αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων στην έγκριση των σχεδίων με δημιουργία Χωροταξικών και Πολεοδομικών σχεδιαστικών υποδομών (κυρίως Κτηματολογίου, Δασικών Χαρτών και ολοκληρωμένων Γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων) και απλοποίηση της νομοθεσίας, των χωροταξικών και των πολεοδομικών σχεδίων για αποφυγή των αλληλοεπικαλύψεων.


(…) Σε κάθε περίπτωση, η Δημοκρατική Συμμαχία υπογραμμίζει ότι η πολιτική για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης δεν μπορεί να είναι ευχολόγιο. Χρειάζονται μέτρα δικαιοσύνης και ανάπτυξης και όχι εισπρακτικά μέτρα και ομηρία σε βάρος των ιδιοκτητών».



Αθήνα, 25 Αυγούστου 2011



Ανακοίνωση του υπεύθυνου τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος,
της  Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη,
για την υιοθέτηση προτάσεών της στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα.

«Με ικανοποίηση ακούσαμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση αυθαιρέτων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, να κάνει δεκτές δύο προτάσεις που κατατέθηκαν από την πρώτη στιγμή από τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Σύμφωνα με αυτές, μειώνονται τα πρόστιμα που προβλέπονται για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων από τους μικροϊδιοκτήτες, ενώ η εφαρμογή της νομοθεσίας για τα αυθαίρετα ξεκινά από τα κτίσματα άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων.
Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή και δέσμη επιπρόσθετων προτάσεων, οι οποίες ευελπιστούμε να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης και της αποδοχής από μέρους του Υπουργείου».

www.avgenakis.gr        
Δείτε περισσότερα θέματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: