ΣΙΝΕ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η Α’ Εθνική γίνεται σήμερα 52 ετών!!!

Θλιμμένα γενέθλια για την Α’ Εθνική!
Η Α’ Εθνική γίνεται σήμερα 52 ετών, αλλά με όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες, δεν μπορεί να χαρεί τα γενέθλιά της.
nextprevious
Υπό άλλες συνθήκες, η 25η Οκτωβρίου θα ήταν ημέρα γιορτής για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σαν σήμερα το 1959, ένα όνειρο πολλών ετών γινόταν πραγματικότητα, μια και το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας επιτέλους άρχιζε! Μία νέα εποχή άρχιζε, αν και τότε λίγοι το είχαν συνειδητοποιήσει.
Σαν σήμερα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έμπαινε οριστικά στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας. Τελείωνε οριστικά η διαδικασία της ανάδειξης των πρωταθλητών των μεγάλων Ενώσεων, οι οποίοι με δυο-τρεις ακόμα ομάδες από την περιοχή τους και άλλες τόσες από
την επαρχία, προκρίνονταν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το οποίο διεξαγόταν την άνοιξη. Πλέον, η μάχη για τον τίτλο ήταν πιο δίκαιη, με όλους να αντιμετωπίζουν όλους, σε μία ενιαία, εθνική διοργάνωση.
Φυσικά, για να φτάσουμε στη διεξαγωγή της πρεμιέρας συνέβησαν πολλά. Η συζήτηση για την καθιέρωση του εθνικού πρωταθλήματος άρχισε από νωρίς το καλοκαίρι και ήταν για πρώτη φορά τόσο σοβαρή, όμως μέχρι και δύο εβδομάδες πριν την έναρξη η διοργάνωση ήταν στον αέρα. Αιτία, οι διαφωνίες της ΕΠΟ με την Κυβέρνηση για τις ομάδες της Περιφέρειας που θα έπαιρναν μέρος. Το σκηνικό θυμίζει έως ένα βαθμό τα φετινά συμβάντα, μια και κάποια στιγμή τέθηκε θέμα διεξαγωγής του πρωταθλήματος ακόμα και με 20 ομάδες, όμως οι αρμόδιοι κατέληξαν τελικά στον αριθμό 16. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη είχαν διεξαχθεί αγώνες μπαράζ τον Σεπτέμβριο, μέσα από τους οποίους κέρδισαν το εισιτήριο ο Ηρακλής και η Προοδευτική, οι οποίοι θα ακολουθούσαν τους ήδη γνωστους 14, όπως είχαν προκύψει από την κατάταξη των τοπικών πρωταθλημάτων την προηγούμενη σεζόν!
Κάπως έτσι (για να μη μακρηγορούμε) φτάσαμε στη σέντρα. Σαν σήμερα, στις 10 το πρωί (!) έγινε το εναρκτήριο λάκτισμα του πρώτου αγώνα της Α’ Εθνικής, ανάμεσα στην Προοδευτική και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Σ’ αυτό το ματς σημειώθηκε και το παρθενικό γκολ, από τον Νίκο Μητώση στο 67ο λεπτό. Ο αγώνας αυτός διεξήχθη το πρωί, μια και το απόγευμα έπρεπε να παίξει στο ίδιο γήπεδο ο Εθνικός με την ΑΕΚ (0-1, με γκολ του Γιάννη Κανάκη στο 3’). Το στάδιο Καραϊσκάκη χρησιμοποιούσε τότε όχι μόνο ο Ολυμπιακός, αλλά και η τέταρτη εκπρόσωπος του Πειραιά, η ΑΕ Νικαίας, η οποία στην πρεμιέρα έχασε εύκολα με 3-0 από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.
Όσο για τον Ολυμπιακό, τον μόνιμο πρωταθλητή από το 1963; Έπεσε θύμα της πρώτης μεγάλης έκπληξης της Α’ Εθνικής. Στο γήπεδο του στρατοπέδου της Κορίνθου (!) ο Παγκορινθιακός νίκησε με 1-0 τους «ερυθρόλευκους» χάρη σε γκολ του Γιώργου Κόη στο 41’. Οι παίκτες του Ολυμπιακού προέβαλαν ως δικαιολογία τον δυνατό αέρα, ο οποίος δεν τους επέτρεψε να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους. Η ιστορία, όμως, έγραψε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και έδωσε στον Ολυμπιακό να καταλάβει ότι πλέον ο τίτλος εν θα ήταν τόσο εύκολη υπόθεση όσο τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έπαιζε με αρκετά ανανεωμένη σύνθεση και δεν θεωρείτο φαβορί για τον τίτλο (τον οποίο τελικά κατέκτησε), έκανε πρεμιέρα με μια αγχώδη νίκη επί του Παναιγιαλείου στη Λεωφόρο (2-1). Εξίσου δύσκολη ήταν και η επικράτηση του ΠΑΟΚ επί του Μεγάλου Αλεξάνδρου Κατερίνης (3-2), την ίδια ώρα που ο Άρης έπαιρνε μία σημαντική ισοπαλία από τη Δόξα στη Δράμα (2-2). Στο λασπωμένο γήπεδο Χαριλάου, τέλος, ο Ηρακλής και ο Απόλλων Αθηνών έμειναν στο 0-0, με τον νεαρό τερματοφύλακα των φιλοξενουμένων, Στράτο Γιδόπουλο (ναι, ο γνωστός!) να αναδεικνύεται σε ήρωα του αγώνα!
Μία νέα σελίδα είχε ανοίξει. Ένα μεγάλο ταξίδι στον χρόνο είχε μόλις αρχίσει. Το νέο πρωτάθλημα αντιμετώπισε δυσκολίες από τα… νηπιακά του χρόνια, πολλοί αμφέβαλλαν για το αν θα μακροημερεύσει, αλλά να που σήμερα, 52 χρόνια μετά, συνεχίζει να μας απασχολεί. Κι ας μας έχουν απογοητεύσει όλα όσα έχουν συμβεί φέτος.
Τα αποτελέσματα της 25ης Oκτωβρίου 1959
Παγκορινθιακός - Oλυμπιακός 1-0
(41' Kόης)
ΠAOK - Mέγας Aλέξανδρος 3-2
(31' Λέανδρος, 32' Kιουρτζής, 47' Kουϊρουκίδης - 26' B. Kαραφουλίδης, 74' Tουλουμτζίδης)
Παναθηναϊκός - Παναιγιάλειος 2-1
(28' Παπαεμμανουήλ, 47' Σιάηλος - 52' Σοφιανός)
Eθνικός - AEK 0-1
(3' Kανάκης)
Πανιώνιος - AE Nίκαιας 3-0
(24’ Γ. Γιαννακόπουλος, 65', 76' Θ. Σαραβάκος)
Δόξα - Άρης 2-2
(17' Γρηγοριάδης, 70' Nαλμπάντης - 44', 60' Πασχαλίδης)
Προοδευτική - Aπόλλων Καλαμαριάς 1-0
(67' Mητώσης)
Hρακλής - Aπόλλων Aθηνών 0-0
Δείτε περισσότερα θέματα 
sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: