ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
183.000 «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και απώλεια 250.000 θέσεων εργασίας αναμένονται έως το καλοκαίρι του 2012....Τη λήψη άμεσων μέτρων ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την στήριξη των επαγγελματιών και την τόνωση της αγοράς, προκειμένου να αποφευχθούν τα χιλιάδες νέα «λουκέτα» και οι δεκάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.
Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει στο έγγραφό του εισαγωγικά ότι «κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι ελληνικές επιχειρήσεις, όπως και τα ελληνικά νοικοκυριά, βρίσκονται σε ιδιαιτέρως δύσκολη οικονομικά θέση, καθώς ο τζίρος των επιχειρήσεων βαίνει
διαρκώς μειούμενος και η ύφεση λαμβάνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες». Προσθέτει δε ότι «σύμφωνα μάλιστα με τις αναλυτικές προβλέψεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων - Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), μέχρι το καλοκαίρι του 2012 αναμένεται να κλείσουν 183.000 επιχειρήσεις γεγονός που συνεπάγεται ότι θα χαθούν 250.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι από τις 183.000 επιχειρήσεις που εκτιμάται ότι θα κλείσουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, οι 100.000 θα βάλουν «λουκέτο» έως το τέλος του 2011».
Σημειώνει μάλιστα ότι «ίσως να πρόκειται και για μετριοπαθή πρόβλεψη, καθώς 183.000 είναι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση», καθώς «σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, άλλες 190.000 επιχειρήσεις θεωρείται αρκετά πιθανό, βάσει των απαντήσεων των ιδιοκτητών τους, ότι θα κλείσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2012». Και τονίζει: «Η επιβεβαίωση αυτής της προοπτικής συνεπάγεται ότι θα προστεθούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι ακόμη στους ήδη υπάρχοντες. Μόνο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, αναμένεται ότι θα χαθούν 134.000 θέσεις μισθωτής εργασίας στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενδεικτικό είναι ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των απασχολουμένων στο εμπόριο μειώθηκε κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, ενώ ειδικά στο λιανεμπόριο η μείωση είναι της τάξης του 5%».
Επιπλέον, αναφέρει ότι «οι αλλεπάλληλες αλλαγές σε φορολογικό, εργασιακό και ασφαλιστικό αναδεικνύονται σε βασικό πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα, που μαζί με την δραματική έλλειψη ρευστότητας και τη ραγδαία πτώση της κατανάλωσης έχουν οδηγήσει σε ασφυξία την αγορά και τους επαγγελματίες σε αδιέξοδο». Ως εκ τούτου, ζητά όπως ληφθούν άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την άρση των εμποδίων στο επιχειρείν και μέτρα στήριξης των επαγγελματιών.
Ακόμη, ερωτά τον αρμόδιο υπουργό «πόσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει από το 2009 έως σήμερα και πόσοι είναι οι άνεργοι σε απόλυτους αριθμούς», «ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της κυβέρνησης για την στήριξη των επαγγελματιών και την τόνωση της αγοράς, προκειμένου να αποφευχθούν τα χιλιάδες νέα «λουκέτα» και οι δεκάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι», καθώς και «με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα ουσιαστικά προβλήματα ρευστότητας που έχουν οι επιχειρήσεις».
Τέλος, ερωτά εάν «προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να υπάρξει παράταση της αποπληρωμής των δανείων προς το ΤΕΜΠΜΕ στα έξι (6) χρόνια συνολικά, από τα τρία (3) που ισχύουν σήμερα, καθώς οι επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν», καθώς και εάν «προτίθεται να αναπροσαρμόσει ευνοϊκά για τις επιχειρήσεις και τους υπολοίπους όρους των δανείων όπως είναι το επιτόκιο».
Δείτε περισσότερα θέματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου