ΣΙΝΕ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Eurogroup: Την Τρίτη "κλειδώνει" η έκτη δόση στη σκιά των πιέσεων

Εν μέσω των αλλεπάλληλων κλυδωνισμών που δέχεται το ευρώ συνεδριάζουν την προσεχή Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να αποφασίσουν για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Η ευρωζώνη δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις διεθνείς αγορές και οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται να λάβουν μέτρα που θα αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα. Μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίζονται έτοιμοι να προτείνουν αλλαγές-εξπρές στις ευρωπαϊκές συνθήκες ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο, αναφέρει ότι οι ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους στην σύνοδο κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου, επιδιώκοντας οι αλλαγές να συμφωνηθούν και να ισχύσουν το αργότερο ως τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Με τις αλλαγές των συνθηκών προβλέπονται αυστηρότερες ρυθμίσεις με στόχο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Το μοντέλο που θα χρησιμοποιήσουν οι μεταρρυθμίσεις θα προβλέπει συμφωνίες μεταξύ των κρατών όπως είχε γίνει στο προοίμιο της συνθήκης του Σένγκεν.
Σε ό,τι αφορά το ευρωομόλογο, το οποίο η Γερμανία εξακολουθεί να απορρίπτει ως λύση πριν υπάρξει δημοσιονομική σταθερότητα, ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, υπογραμμίζει μιλώντας στην Bild ότι δεν αποκλείει την υιοθέτηση του ευρωομολόγου, καλεί ωστόσο τις κυβερνήσεις να σκεφτούν τη λύση αυτή στο τέλος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Παρά ταύτα ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φιλίπ Ρέσλερ επέκρινε με σφοδρότητα τις προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο για ευρωομόλογα, λέγοντας ότι είναι «ανεύθυνο να ανοίγει ξανά η συζήτηση».


Η έκτη δόση
Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα αναμένεται να δοθεί την προσεχή Τρίτη στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για την μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
«Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που θα αποφασίσουμε για την εκταμίευση της έκτης δόσης, οπότε, όπως λένε, τρίτη και τυχερή», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να εξετάσει τις γραπτές εγγυήσεις που έχουν αποστείλει τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου πριν λάβουν την τελική τους απόφαση.
«Θα πρέπει να το δούμε, τι σημαίνει επί της ουσίας, δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα, αλλά αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε αυτό», επισήμανε.
Η έκτη δόση θα έπρεπε να είχε καταβληθεί τον Σεπτέμβριο, όμως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών να ζητήσει αλλαγές στη σύμβαση και στη συνέχεια η απόφαση του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την αποδοχή της σύμβασης μπλόκαραν τις διαδικασίες.
ΤΑ ΝΕΑ


Δείτε περισσότερα θέματα 
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος ιστολογίου με την παραπομπή στην πηγή με σχετικό ενεργό link (Νόμος 2121/1993)

Δεν υπάρχουν σχόλια: