ΣΙΝΕ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

"Κούρεμα" σε προσωπικό και αποδοχές!!!

Μέτρα μείωσης του κόστους με βαριές επιπτώσεις στους εργαζομένους σχεδιάζουν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας μελετών και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ICAP. Την ίδια ώρα, απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα, άλλοτε «ατμομηχανή» της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ τα «φέσια» από τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν δραματικά.
Προτού ακόμη φτάσει στην Αθήνα η τρόικα προκειμένου να μπουν στην τελική ευθεία οι συνομιλίες σχετικά με τα μέτρα μείωσης αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα που έχει ζητήσει από την κυβέρνηση, απογοητευτικά για τους εργαζομένους μηνύματα φτάνουν από τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα της ICAP People Solutions, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χθες, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις που ερωτήθηκαν δηλώνουν ότι μελετούν μέτρα μείωσης του εργατικού κόστους για να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Ειδικότερα:
- Επτά στις δέκα εταιρείες δηλώνουν ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουν προχωρήσει σε μείωση προσωπικού.
- Τρεις στις δέκα προβλέπουν ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα μειώσουν τις αποδοχές του προσωπικού τους.
- Λίγες είναι οι εταιρείες που δηλώνουν ότι έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές παροχών προς το προσωπικό.
Ενδιαφέρον είναι, εξάλλου, ότι, παρά τη μεγάλη συζήτηση που έχει γίνει για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, το γνωστό νομοθετικό μέτρο που ισχύει από το 2010 και τροποποιήθηκε πρόσφατα με νέα ρύθμιση, οι περισσότερες επιχειρήσεις δηλώνουν στην έρευνα ότι δεν έχουν ώς τώρα αξιοποιήσει τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για να πετύχουν μείωση του εργατικού κόστους. Στην έρευνα συμμετείχαν κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις (το 53% έχει τζίρο πάνω από 100 εκατ. ευρώ και το 54% απασχολεί πάνω από 200 εργαζομένους), οι περισσότερες (64%) ελληνικής ιδιοκτησίας. Οι μισές δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, το 30% στον τομέα των υπηρεσιών και το 19% στον χώρο του εμπορίου.
ΚΑΤΩ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ, ΠΑΝΩ ΤΑ «ΦΕΣΙΑ» ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ
Για τους χιλιάδες εργαζομένους και ανέργους στον τομέα της οικοδομής τα νέα είναι μάλλον απογοητευτικά καθώς και τον Σεπτέμβριο συνεχίστηκε η μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010, ο αριθμός των νέων αδειών μειώθηκε κατά 7,7%. Με βάση την επιφάνεια των νέων αδειών, που είναι και ο σημαντικότερος δείκτης, η μείωση έφτασε το 26,9%. Στους δώδεκα μήνες, από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2011, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας με βάση την επιφάνεια έφτασε το 33,2%.
Την ίδια ώρα, το έτος 2011 φαίνεται ότι ήταν το χειρότερο των τελευταίων χρόνων για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες, με βάση τουλάχιστον την εξέλιξη των λεγόμενων «δεικτών ασφυξίας», βασικότερος των οποίων είναι η αξία των ακάλυπτων επιταγών. Σύμφωνα με στοιχεία της «Τειρεσίας Α.Ε.», η αξία των ακάλυπτων επιταγών το 2011 έφτασε τα 2,3 δισ. ευρώ, ήταν δηλαδή αυξημένη κατά 16% σε σχέση με το 2010.
Τον Δεκέμβριο οι νέες ακάλυπτες επιταγές ήταν 13.419 και η αξία τους έφτασε τα 139,7 εκατ. ευρώ. Η «ασφυξία» στην αγορά αναμένεται να ενταθεί το προσεχές διάστημα, λόγω των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις, αλλά και της συνεχιζόμενης μείωσης των πιστώσεων από το τραπεζικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: