ΣΙΝΕ

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Πωλείται σε Ινδούς η ιστορική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ..

Σε χέρια Ινδών οδεύει η ΣΕΚΑΠ. 
Η ιστορική καπνοβιομηχανία της Ξάνθης περνά στον έλεγχο της ινδικής Bommidala Enterprises Ltd, μετά τον διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποίησε ο μεγαλομέτοχος της ελληνικής εταιρείας, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας. Η πώληση θα ολοκληρωθεί εφόσον βέβαια εγκριθεί από την πλειοψηφία των υπολοίπων μετόχων της ΣΕΚΑΠ, στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου.

Η Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία Α.Ε., όπως είναι η πλήρης ονομασία της, αποτελεί σήμα κατατεθέν της θρακιώτικης πόλης με τη μακρά παράδοση καπνοκαλλιέργειας και υπήρξε μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση στα τριάντα επτά χρόνια που μεσολάβησαν από την ίδρυσή της. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν την ΑΤΕ στην απόφαση να εκποιήσει με διεθνή διαγωνισμό το 50,36% των μετοχών της και να αποδεχθεί τελικά την πρόταση της ινδικής καπνοβιομηχανίας.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, το συνολικό τίμημα για τον όμιλο της ATEbank ανέρχεται σε 25,4 εκατ. ευρώ, τα οποία καλύπτουν την αξία των 1.849.171 κοινών ονομαστικών -με δικαίωμα ψήφου- μετοχών που κατέχει, την επιστροφή προκαταβολής έναντι αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και τα αναλαμβανόμενα μη διαγραφέντα δάνεια, ενώ μεταξύ των όρων ολοκλήρωσης της συναλλαγής για την πώληση των μετοχών της ΣΕΚΑΠ περιλαμβάνεται η εφάπαξ αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε μετρητά από τον επενδυτή κατά το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ.
ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
«Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μιλάμε για πώληση μετοχών, θα πρέπει να εγκριθεί στην ερχόμενη γενική συνέλευση της ΣΕΚΑΠ που έχει προσδιοριστεί για τις 6 Μαρτίου. Η συνέλευση έχει ως θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο ότι η ΑΤΕ πουλάει το 50,36%, θα πρέέπει να συμφωνήσουν και οι άλλοι μέτοχοι. Δεύτερος κύριος μέτοχος είναι η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) με ποσοστό 34% και ο συνεταιρισμός των εργαζομένων στην εταιρεία με 8,5%. Το υπόλοιπο έχουν μικρές ενώσεις. Αρα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον από το 67% για να μπορέσει να υπάρξει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και να πούμε ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία της εξαγοράς» αναφέρει μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής ο κ. Ιωάννης Μπίτος, διευθύνων σύμβουλος της ΣΕΚΑΠ.
Οπως επισημαίνει, η συμφωνία της ΑΤΕ με την Bommidala Enterprises προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και επενδύσεις ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας, πέρα από την καταβολή του τιμήματος και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. «Εκτιμώ ότι είναι μια καλή λύση για την εταιρεία στην κατάσταση που βρίσκεται και με τα οικονομικά προβλήματά της. Ισως είναι και η μοναδική περίπτωση που της δίνει μια προοπτική όχι απλώς να επιβιώσει, αλλά να μπορέσει να αναπτυχθεί και να γίνει ανταγωνιστική» είναι το σχόλιο του κ. Μπίτου για την πρόταση εξαγοράς που κατέθεσε η ινδική εταιρεία.
Αναφερόμενος στα οικονομική προβλήματα της ΣΕΚΑΠ, ο διευθύνων σύμβουλος σημειώνει ότι με βάση τον ισολογισμό του 2010, έχει καθαρή αρνητική θέση 18 εκατομμύρια ευρώ: «Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι υπήρχε τεράστιο πρόβλημα χρηματοοικονομικών ροών, το οποίο σε συνδυασμό με την αλλαγή της φορολόγησης στα τσιγάρα και στον τρόπο καταβολής του φόρου από 56 σε 28 μέρες, έφερε την εταιρεία σε πολύ δύσκολη θέση, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε σχέση με τις πωλήσεις».
ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΕΚΕ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του εγχειρήματος θα έχει η στάση που θα κρατήσει ο δεύτερος μεγαλομέτοχος, η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδ [Η ξανθιώτικη γη έχει παράδοση στην καπνοκαλλιέργεια.] ος). «Θεωρώ κατ’ αρχάς θετική τη συμφωνία» δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ενωσης Παναγιώτης Ταρενίδης και συμπληρώνει: «Από κει και πέρα, η ΣΕΚΕ θα έρθει σε επαφή με τους νέους επενδυτές και θα δούμε τι θα γίνει μέσα στην πορεία των συζητήσεων για την τελική θετική έκβαση όλου του εγχειρήματος».
Συζητήσεις με τους νέους επενδυτές θα έχουν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βλέπουν επίσης κατ’ αρχάς θετικά τις εξελίξεις, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων ΣΕΚΑΠ. Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, το σημαντικό είναι ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας, ενώ χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο επενδυτής είναι διατεθειμένος να ρίξει χρήματα στην εταιρεία για να λειτουργήσει. Η οριστική θέση των εργαζομένων θα διαμορφωθεί ύστερα από συζήτηση με τις εμπλεκόμενες πλευρές καθώς και με τον συνεταιρισμό των εργαζομένων, που κατέχει σημαντικό ποσοστό μετοχών της εταιρείας.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Από τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή στα τσιγάρα Kiretsiler
Γέννημα-θρέμμα της θρακιώτικης γης, η ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε το 1975 από την Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ Α.Ε.), που αποτελεί σήμερα τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχό της με 34%.
Η ΣΕΚΕ είχε ιδρυθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 1947, από τον συνεταιριστή και πολιτικό Αλέξανδρο Μπαλτατζή. Με το πέρασμα του χρόνου, η ένωση των καπνοπαραγωγών διέκρινε τα οφέλη από την ίδρυση μιας καπνοβιομηχανίας. Επειδή όμως ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτούσε σημαντικά κεφάλαια, καθώς ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός, η ΣΕΚΕ προχώρησε το 1965 στη μίσθωση της καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου.
Με την πείρα από την περίπου δεκάχρονη διαχείριση της εν λόγω καπνοβιομηχανίας και με βάση τις θετικές προοπτικές της αγοράς, η διοίκηση της ΣΕΚ [«Θεωρώ κατ’ αρχάς θετική τη συμφωνία» δηλώνει ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ Παναγιώτης Ταρενίδης.] Ε αποφάσισε το 1974 την ίδρυση της ΣΕΚΑΠ, η οποία έναν χρόνο μετά ήταν γεγονός.
Ο επόμενος σημαντικός σταθμός στην ιστορία τής θρακιώτικης καπνοβιομηχανίας είναι η κυκλοφορία στην ελληνική αγορά των δύο πρώτων σημάτων της, του SEKAP και του Kiretsiler.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1984, έρχεται η σειρά για το πρώτο ελληνικό blend, το Cooper, ενώ το 1989 λανσάρει το GR Light. Το 1995 η ΣΕΚΑΠ ξαναφέρνει στην αγορά το ιστορικό σήμα ΑΡΙΣΤΑ, ενώ το 1997 δημιουργεί τη σειρά BF που διαθέτει «το πρώτο διεθνώς βιολογικό φίλτρο biofilter», όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία. Τέλος, το 2003 λανσάρει τη σειρά GR INTERNATIONAL 25.
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: