Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για τους κανόνες ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) και την θεσμοθέτηση των σχετικών διαδικασιών συλλογικής δράσης.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τους ανεξάρτητους βουλευτές που πρόσκεινται στη Δημοκρατική Συμμαχία. Η αντιπολίτευση άσκησε κριτική για την διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία εισήχθη το νομοσχέδιο (ψηφίζεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια). «Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διέπονται από βρετανικό δίκαιο θα γίνει στις αρχές Απριλίου», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ένα μικρό μέρος των ελληνικών ομολόγων που ήδη διέπονται από το βρετανικό δίκαιο θα ανταλλαγούν στις αρχές Απριλίου, αργότερα από την πλειονότητα των ομολόγων που θα ανταλλαγούν τον Μάρτιο, είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών.
«Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διέπονται από βρετανικό δίκαιο θα γίνει στις αρχές Απριλίου», είπε ο κ. Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σημειώνεται ότι το 93% των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και τα υπόλοιπα έχουν εκδοθεί κάτω από έξι διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια (ευρώ, γεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο ΗΠΑ).
Ειδικότερα, από το ελληνικό δίκαιο διέπεται το 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου του δημόσιου χρέους. Το διαπραγματεύσιμο χρέος του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί το 77% του συνόλου του χρέους και εξ αυτού το 93% διέπεται από το ελληνικό δίκαιο.
Τα περισσότερα από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε ξένο δίκαιο είναι κυρίως στο αγγλικό και όλα έχουν κάποια μορφή ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC's). Σε κάποια, απαιτείται μία πλειοψηφία της τάξεως του 66% και σε άλλα 75%.
Το σχέδιο νόμου για το PSI έχει χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση ως κατεπείγον και θα ψηφισθεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αύριο, Πέμπτη, από την Ολομέλεια.
Αντιπαράθεση στη Βουλή
Η στάση των μικρών κομμάτων προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι η άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου έχει μεγάλη σημασία.
«Εδώ δεν μιλάμε για διαδικασίες αλλά για τα συμφέροντα του έθνους», είπε χαρακτηριστικά, διερωτώμενος «αν θέλουμε να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο και να δώσουμε μια νέα ευκαιρία στον τόπο, να νοιώσουν οι Έλληνες ασφαλείς, να βοηθήσουμε τη χώρα να μείνει στο ευρώ, ή θέλουμε να παίζουμε τα παιχνίδια της χρεοκοπίας και της υπερυποτιμημένης δραχμής που θα έχουν ως επακόλουθο την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων».
Μάλιστα, σχολιάζοντας την στάση του ΛΑΟΣ, είπε ότι όλα τα σχετικά με το PSI είχαν συμφωνηθεί όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου τον περασμένο Νοέμβριο, επισημαίνοντας ότι τότε ο ΛΑΟΣ είχε υπερψηφίσει με ενθουσιασμό τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Μοναδικός «σύμμαχος» του κ. Βενιζέλου ήταν ο εισηγητής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος είπε: «Συμφωνούμε ότι πρόκειται περί του ορισμού του κατεπείγοντος», αν και τόνισε ότι «το ζήτημα είναι να μην είχαμε φτάσει εδώ».
«Εμείς δεν συμφωνούμε και να μην σπεύσει ο υπουργός να πει ότι εξυπηρετούμε άλλα συμφέροντα», δήλωσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι το PSI αποτελεί τον «κρίκο μιας αλυσίδας που έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της θέσης του λαού». «Δεν θα παίξουμε στα παιχνίδια των ομολογιούχων», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Π. Μαρκάκης υπογράμμισε ότι είναι εσκεμμένη η επίκληση του κατεπείγοντος καθώς οι ασφυκτικές προθεσμίες αφορούν την ανταλλαγή των ομολόγων και όχι την συζήτηση στη Βουλή.
Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «κάνει συστηματικά κατάχρηση του κατεπείγοντος». «Αφιερώνει στον εαυτό της μήνες και δίνει στη Βουλή ώρες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: «Ενώ κόβετε μισθούς και συντάξεις με χειρουργική λεπτομέρεια, δίνετε στους ιδιώτες τραπεζίτες πακτωλό χρημάτων που διαρκώς αυξάνεται».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, προκαλώντας μάλιστα το δηκτικό σχόλιο του κ. Βενιζέλου ο οποίος είπε: «Θεωρείτε ανεπαρκή την επιχειρηματολογία του κ. Παπαδημούλη; Δεν σέβεστε τον εισηγητή σας».
«Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε θέμα», του απάντησε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ η προεδρεύουσα κυρία Βάσω Παπανδρέου πήρε το μέρος του παρατηρώντας στον υπουργό ότι «στην επιτροπή όλοι έχουν το δικαίωμα του λόγου». Κατά τα λοιπά ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «αστήριχτη επιχειρηματολογία» από πλευράς κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι θέτει ένα «τεχνητό δίλημμα για να εκβιάσει τη Βουλή».
Το νομοσχέδιο για κύριες και επικουρικές συντάξεις
Η νομοθετική ρύθμιση για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που θα ισχύσουν αναδρομικά, σε οκτώ ισόποσες δόσεις, από το Μάιο προβλέπει τα ακόλουθα:
Κύριες συντάξεις:
Τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν 1.300 ευρώ και καταβάλλονται από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και τους λοιπούς φορείς κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνονται κατά 12% από 1.1.2012.
Η μείωση αυτή καταλαμβάνει και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1/1/2012 κύριας σύνταξης.
Το ποσό της κύριας σύνταξης μετά και την παραπάνω μείωση της δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ.
Όταν δικαιούχοι για τη σύνταξη λόγω θανάτου είναι περισσότεροι του ενός, το ποσό πέραν των 1.300 ευρώ συνολικού ποσού σύνταξης μειώνεται κατά το ως άνω ποσοστό.
Το εναπομείναν ποσό σύνταξης επιμερίζεται κατά τα ποσοστά των δικαιοδόχων.
Επικουρικές συντάξεις
Τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), τους Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους Τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), τους Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, του ΤΑΥΤΕΚΩ, μειώνονται από 1.1.2012 ως εξής:
Οι συντάξεις έως 250 ευρώ, κατά ποσοστό 10% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ.
Οι συντάξεις από 250,01 ευρώ έως 300 ευρώ, κατά ποσοστό 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 225 ευρώ.
Οι συντάξεις από 300,01 ευρώ και άνω κατά ποσοστό 20% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 255 ευρώ.
Τα ποσοστά των μειώσεων αυτών καταλαμβάνουν και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1/1/2012 επικουρικής σύνταξης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από τη μείωση των παραγράφων 1 και 2, του άρθρου αυτού, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που προβλέπονται από τις διατάξεις του τέταρτου και πέμπτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Οι προαναφερθείσες αναδρομικές μειώσεις παρακρατούνται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τη σύνταξη Μαΐου 2012.
Τα ποσά των μειώσεων των συντάξεων αποτελούν έσοδα του φορέα από τον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη.
Το καταβαλλόμενο ποσό του εξωϊδρυματικού επιδόματος των παρ.1 και 2 του άρθρου 42 του ν.1140/1981, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και το ανώτατο ποσό προσαύξησης της σύνταξης των συνταξιούχων ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω απολύτου αναπηρίας της παρ.3 του ιδίου ως άνω άρθρου υπολογίζονται με το ποσό που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31.12.2011.
Νταλάρα: Προς το συμφέρον των επενδυτών η συμφωνία
Την αισιοδοξία του πως μεγάλο μέρος όσων διακρατούν ελληνικό χρέος θα συμμετέχει στη διαδικασία του «κουρέματος» εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, λέγοντας πως οι πιστωτές θα καταλήξουν πως είναι προς το συμφέρον τους εάν κοιτάξουν συνολικά τη συμφωνία και τα -«καθόλου ασήμαντα», όπως είπε- ευνοϊκά της σημεία.
Σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο Τσαρλς Νταλάρα ανέφερε πως το IIF εκπροσωπεί μεν επενδυτές που διακρατούν ελληνικό χρέος περίπου 100 δισ. ευρώ, αλλά, βάσει και της «επικοινωνίας που υπάρχει με τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα», πιστεύει πως η συμμετοχή στο κούρεμα θα είναι μεγάλη.
«Οι απώλειες στην πραγματική αξία των ομολόγων είναι μεγάλες, είναι άσκοπο να προσπαθήσουμε το κρύψουμε αυτό» είπε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως είμαστε όμως πεπεισμένοι πως όταν οι επενδυτές δουν τη συνολική εικόνα, η πλειονότητά τους θα θεωρήσει ευνοϊκή τη συναλλαγή γιατί θα ενισχύσει και τα χαρτοφυλάκιά τους αλλά και το γενικότερο κλίμα στην αγορά».
Σε ερώτηση για το εάν κάποιος μπορεί να επιδιώξει ενεργοποίηση των CDS, ώστε να πάρει πίσω το 100% της επένδυσής του, ο Τσαρλς Νταλάρα ανέφερε πως είναι δικαίωμα του κάθε επενδυτή να προσπαθήσει κάτι τέτοιο. «Αλλά αν το κάνουν πολλοί, θα καταρρεύσει το σύστημα, και τότε τι ποσοστό θα πάρουν από την αρχική τους επένδυση;» είπε χαρακτηριστικά.
«Η πλειονότητα των CEO στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει μία ευρεία αντίληψη για το τι είναι καλό για τους ισολογισμούς τους και για την επενδυτική τους βάση, και βλέπουν μακροπρόθεσμα» κατέληξε ο Τσαρλς Νταλάρα.
ΤΑ ΝΕΑ
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τους ανεξάρτητους βουλευτές που πρόσκεινται στη Δημοκρατική Συμμαχία. Η αντιπολίτευση άσκησε κριτική για την διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία εισήχθη το νομοσχέδιο (ψηφίζεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια). «Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διέπονται από βρετανικό δίκαιο θα γίνει στις αρχές Απριλίου», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ένα μικρό μέρος των ελληνικών ομολόγων που ήδη διέπονται από το βρετανικό δίκαιο θα ανταλλαγούν στις αρχές Απριλίου, αργότερα από την πλειονότητα των ομολόγων που θα ανταλλαγούν τον Μάρτιο, είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών.
«Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διέπονται από βρετανικό δίκαιο θα γίνει στις αρχές Απριλίου», είπε ο κ. Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σημειώνεται ότι το 93% των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και τα υπόλοιπα έχουν εκδοθεί κάτω από έξι διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια (ευρώ, γεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο ΗΠΑ).
Ειδικότερα, από το ελληνικό δίκαιο διέπεται το 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου του δημόσιου χρέους. Το διαπραγματεύσιμο χρέος του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί το 77% του συνόλου του χρέους και εξ αυτού το 93% διέπεται από το ελληνικό δίκαιο.
Τα περισσότερα από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε ξένο δίκαιο είναι κυρίως στο αγγλικό και όλα έχουν κάποια μορφή ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC's). Σε κάποια, απαιτείται μία πλειοψηφία της τάξεως του 66% και σε άλλα 75%.
Το σχέδιο νόμου για το PSI έχει χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση ως κατεπείγον και θα ψηφισθεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αύριο, Πέμπτη, από την Ολομέλεια.
Αντιπαράθεση στη Βουλή
Η στάση των μικρών κομμάτων προκάλεσε την αντίδραση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι η άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου έχει μεγάλη σημασία.
«Εδώ δεν μιλάμε για διαδικασίες αλλά για τα συμφέροντα του έθνους», είπε χαρακτηριστικά, διερωτώμενος «αν θέλουμε να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο και να δώσουμε μια νέα ευκαιρία στον τόπο, να νοιώσουν οι Έλληνες ασφαλείς, να βοηθήσουμε τη χώρα να μείνει στο ευρώ, ή θέλουμε να παίζουμε τα παιχνίδια της χρεοκοπίας και της υπερυποτιμημένης δραχμής που θα έχουν ως επακόλουθο την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων».
Μάλιστα, σχολιάζοντας την στάση του ΛΑΟΣ, είπε ότι όλα τα σχετικά με το PSI είχαν συμφωνηθεί όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου τον περασμένο Νοέμβριο, επισημαίνοντας ότι τότε ο ΛΑΟΣ είχε υπερψηφίσει με ενθουσιασμό τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Μοναδικός «σύμμαχος» του κ. Βενιζέλου ήταν ο εισηγητής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος είπε: «Συμφωνούμε ότι πρόκειται περί του ορισμού του κατεπείγοντος», αν και τόνισε ότι «το ζήτημα είναι να μην είχαμε φτάσει εδώ».
«Εμείς δεν συμφωνούμε και να μην σπεύσει ο υπουργός να πει ότι εξυπηρετούμε άλλα συμφέροντα», δήλωσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι το PSI αποτελεί τον «κρίκο μιας αλυσίδας που έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της θέσης του λαού». «Δεν θα παίξουμε στα παιχνίδια των ομολογιούχων», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Π. Μαρκάκης υπογράμμισε ότι είναι εσκεμμένη η επίκληση του κατεπείγοντος καθώς οι ασφυκτικές προθεσμίες αφορούν την ανταλλαγή των ομολόγων και όχι την συζήτηση στη Βουλή.
Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «κάνει συστηματικά κατάχρηση του κατεπείγοντος». «Αφιερώνει στον εαυτό της μήνες και δίνει στη Βουλή ώρες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: «Ενώ κόβετε μισθούς και συντάξεις με χειρουργική λεπτομέρεια, δίνετε στους ιδιώτες τραπεζίτες πακτωλό χρημάτων που διαρκώς αυξάνεται».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, προκαλώντας μάλιστα το δηκτικό σχόλιο του κ. Βενιζέλου ο οποίος είπε: «Θεωρείτε ανεπαρκή την επιχειρηματολογία του κ. Παπαδημούλη; Δεν σέβεστε τον εισηγητή σας».
«Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε θέμα», του απάντησε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ η προεδρεύουσα κυρία Βάσω Παπανδρέου πήρε το μέρος του παρατηρώντας στον υπουργό ότι «στην επιτροπή όλοι έχουν το δικαίωμα του λόγου». Κατά τα λοιπά ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «αστήριχτη επιχειρηματολογία» από πλευράς κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι θέτει ένα «τεχνητό δίλημμα για να εκβιάσει τη Βουλή».
Το νομοσχέδιο για κύριες και επικουρικές συντάξεις
Η νομοθετική ρύθμιση για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που θα ισχύσουν αναδρομικά, σε οκτώ ισόποσες δόσεις, από το Μάιο προβλέπει τα ακόλουθα:
Κύριες συντάξεις:
Τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν 1.300 ευρώ και καταβάλλονται από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και τους λοιπούς φορείς κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνονται κατά 12% από 1.1.2012.
Η μείωση αυτή καταλαμβάνει και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1/1/2012 κύριας σύνταξης.
Το ποσό της κύριας σύνταξης μετά και την παραπάνω μείωση της δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ.
Όταν δικαιούχοι για τη σύνταξη λόγω θανάτου είναι περισσότεροι του ενός, το ποσό πέραν των 1.300 ευρώ συνολικού ποσού σύνταξης μειώνεται κατά το ως άνω ποσοστό.
Το εναπομείναν ποσό σύνταξης επιμερίζεται κατά τα ποσοστά των δικαιοδόχων.
Επικουρικές συντάξεις
Τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), τους Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους Τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), τους Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ, του ΤΑΥΤΕΚΩ, μειώνονται από 1.1.2012 ως εξής:
Οι συντάξεις έως 250 ευρώ, κατά ποσοστό 10% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ.
Οι συντάξεις από 250,01 ευρώ έως 300 ευρώ, κατά ποσοστό 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 225 ευρώ.
Οι συντάξεις από 300,01 ευρώ και άνω κατά ποσοστό 20% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 255 ευρώ.
Τα ποσοστά των μειώσεων αυτών καταλαμβάνουν και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1/1/2012 επικουρικής σύνταξης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από τη μείωση των παραγράφων 1 και 2, του άρθρου αυτού, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι που προβλέπονται από τις διατάξεις του τέταρτου και πέμπτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Οι προαναφερθείσες αναδρομικές μειώσεις παρακρατούνται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τη σύνταξη Μαΐου 2012.
Τα ποσά των μειώσεων των συντάξεων αποτελούν έσοδα του φορέα από τον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη.
Το καταβαλλόμενο ποσό του εξωϊδρυματικού επιδόματος των παρ.1 και 2 του άρθρου 42 του ν.1140/1981, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και το ανώτατο ποσό προσαύξησης της σύνταξης των συνταξιούχων ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης λόγω απολύτου αναπηρίας της παρ.3 του ιδίου ως άνω άρθρου υπολογίζονται με το ποσό που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31.12.2011.
Νταλάρα: Προς το συμφέρον των επενδυτών η συμφωνία
Την αισιοδοξία του πως μεγάλο μέρος όσων διακρατούν ελληνικό χρέος θα συμμετέχει στη διαδικασία του «κουρέματος» εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, λέγοντας πως οι πιστωτές θα καταλήξουν πως είναι προς το συμφέρον τους εάν κοιτάξουν συνολικά τη συμφωνία και τα -«καθόλου ασήμαντα», όπως είπε- ευνοϊκά της σημεία.
Σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο Τσαρλς Νταλάρα ανέφερε πως το IIF εκπροσωπεί μεν επενδυτές που διακρατούν ελληνικό χρέος περίπου 100 δισ. ευρώ, αλλά, βάσει και της «επικοινωνίας που υπάρχει με τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα», πιστεύει πως η συμμετοχή στο κούρεμα θα είναι μεγάλη.
«Οι απώλειες στην πραγματική αξία των ομολόγων είναι μεγάλες, είναι άσκοπο να προσπαθήσουμε το κρύψουμε αυτό» είπε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως είμαστε όμως πεπεισμένοι πως όταν οι επενδυτές δουν τη συνολική εικόνα, η πλειονότητά τους θα θεωρήσει ευνοϊκή τη συναλλαγή γιατί θα ενισχύσει και τα χαρτοφυλάκιά τους αλλά και το γενικότερο κλίμα στην αγορά».
Σε ερώτηση για το εάν κάποιος μπορεί να επιδιώξει ενεργοποίηση των CDS, ώστε να πάρει πίσω το 100% της επένδυσής του, ο Τσαρλς Νταλάρα ανέφερε πως είναι δικαίωμα του κάθε επενδυτή να προσπαθήσει κάτι τέτοιο. «Αλλά αν το κάνουν πολλοί, θα καταρρεύσει το σύστημα, και τότε τι ποσοστό θα πάρουν από την αρχική τους επένδυση;» είπε χαρακτηριστικά.
«Η πλειονότητα των CEO στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει μία ευρεία αντίληψη για το τι είναι καλό για τους ισολογισμούς τους και για την επενδυτική τους βάση, και βλέπουν μακροπρόθεσμα» κατέληξε ο Τσαρλς Νταλάρα.
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου