ΣΙΝΕ

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Βιολογική καλλιέργεια και επιδοτούμενα προγράμματα

Μία από τις μεθόδους, που απορρίπτει την χρήση συνθετικών λιπασμάτων, των ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, των ορμονών καθώς και των πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές, είναι η «Βιολογική Καλλιέργεια» η οποία κερδίζει έδαφος στους αγρότες, σε συνάρτηση με την αύξηση κατανάλωσης των βιολογικών προϊόντων.

Με την ευκαιρία του προγράμματος που τρέχει σήμερα και αφορά την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, ο «Π» επισκέφτηκε τον Γραμματέα της Ένωσης Γεωπόνων Μελετητών Ελλάδος (Γεωπόνο - Μελετητή) Ανδρέα Κασαράκη, προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες, που θα αφορούν όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα επιδοτούμενα προγράμματα, αλλά και γενικότερα την βιολογική καλλιέργεια.
Σύμφωνα με τον κ. Κασαράκη το να ασχοληθεί κανείς με τη βιολογική καλλιέργεια είναι «στάση ζωής», γιατί πιστεύει στην αξία των προϊόντων, που θα τον καλύψουν όχι μόνο όχι μόνο ηθικά αλλά και οικονομικά.
Πάντα η βιολογική παραγωγή είναι λιγότερη, όπως και τα έσοδα, όμως το κράτος αντισταθμίζει το ποσό που χάνεται με μία μικρή επιδότηση.
Το βασικότερο είναι ότι στα χωράφια που θα καλλιεργηθούν βιολογικά προϊόντα, δεν πρέπει να ρίξουν οι καλλιεργητές ούτε απλό λίπασμα, ούτε οργανικό, αλλά μπορούν να ρίξουν ειδικά λιπάσματα για βιολογικές καλλιέργειες όπως είναι η κοπριά, ενώ δεν πρέπει να πέσουν στο βιολογικό χωράφι ζιζανιοκτόνα.
Δεδομένης της ευκαιρίας ο κ. Κασαράκης αναφέρθηκε και σε «τεχνητά» εμπόδια στους παραγωγούς που επιθυμούν να υποβάλλουν φάκελο για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, από κάποιες ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, μετά από επώνυμες καταγγελίες αγροτών.
Ο κ. Κασαράκης έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των ιδιωτών μελετητών ενώ ως Γραμματέας τη Ένωσης Γεωπόνων Μελετητών Ελλάδος, ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διευθέτηση του προβλήματος.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ
e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: