ΣΙΝΕ

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ανεργία και ευκαιρίες απασχόλησης: Μάιος 2012

Για μία ακόμη φορά ο ΟΑΕΔ κατέγραψε αυξητικές τάσεις στα επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα. Με βάση την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του κατά τον μήνα Μάρτιο ανέρχονται στα 785.203 άτομα. Από αυτά 343.054 είναι άνδρες (ποσοστό 43,69%) και 442.149 γυναίκες (ποσοστό 56,31%).

Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 1,93% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στην ηλικιακή ομάδα από 30 - 54 ετών αναλογεί το 63,17% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,11% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,72%. Στο εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναλογεί το 46,92% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 36,77%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το 15,16% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,16%. Στους Ελληνες υπηκόους αναλογεί το 91,30% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,79% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 1,91%. Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 302.331 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 19.304 άτομα, ποσοστό +6,82% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων το 58,20% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 27,28% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 9,05% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 4,85% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομοτεχνικά επαγγέλματα, το 0,37% είναι λοιποί επιδοτούμενοι και το 0,26% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι.
Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 46.459, αυξημένες κατά 15,59% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (40.194) και μειωμένες κατά 11,22% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011 (52.332). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 22.111 (αυξημένες κατά 1,51% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -5,16% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 13.497 (μειωμένες κατά 8,08% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά 22,25% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 18.415 (αυξημένες κατά 9,93% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά 3,48% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011).
Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 35.608, το 62,10% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεως συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά 2,36% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο (36.467) και μειωμένο κατά 12,45% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011 (40.672).


100 θέσεις στη Περιφέρεια Ηπείρου
Για την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφερειακή Ενότητα Αρτας» έχουν εγκριθεί 100 συνολικά θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (5μηνης διάρκειας). Αναλυτικά θα προσληφθούν οι εξής υπάλληλοι από τις εξής ειδικότητες: ΠΕ Ψυχολόγων 5, ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών 5, ΠΕ Νοσηλευτών 16, ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών 16, ΤΕ Εργοθεραπευτών 1, ΠΕ ή ΤΕ Λογοθεραπευτών 3, ΤΕ Φυσιοθεραπείας 2, ΥΕ Οικογενειακών Βοηθών 15, ΔΕ Κοινωνικών Φροντιστών 31, ΠΕ Διοικητικού 1, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας 1 και ΠΕ Κοινωνιολογίας 4. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων εκπνέει στις 3 Μαΐου. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΚΟΧ.1 και να την υποβάλουν μόνο ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στα γραφεία του δικαιούχου στην ακόλουθη διεύθυνση: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (ΕΨΕΠ), (για την Π.Ε. ΑΡΤΑΣ), ΚΑΛΟΥΔΗ 8β, 45221, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, (τηλ. επικοινωνίας: 26510-39820).


Διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
Το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά για την κάλυψη εκτάκτων διδακτικών αναγκών προτίθεται να προσλάβει διδάσκοντες για το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους Η πρόσληψη αφορά τα μαθήματα: Αντικειμενοστρεφείς Γλώσσες Προγραμματισμού, Θεωρία Πληροφοριών και Κωδίκων και Προηγμένα Θέματα Διαδικτυακού Προγραμματισμού. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής στη διεύθυνση: Καραολή και Δημητρίου 80, 185 34 Πειραιάς, μέχρι και σήμερα 29 Απριλίου. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στο email infodept@unipi.gr. Θα πρέπει επίσης να κατατεθούν και τα εξής δικαιολογητικά: βιογραφικό σημείωμα και υπόμνημα επιστημονικού έργου, αντίγραφα τίτλων σπουδών επικυρωμένα, διδακτορικό δίπλωμα επικυρωμένο, αντίγραφα δημοσιευμένων εργασιών, πλήρες αντίγραφο Ποινικού Μητρώου, πιστοποιητικό τύπου Α’ του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου. 
Πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνο 210-4142105.


Αιτήσεις στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στο πλαίσιο του Προγράμματος της Ε.Ε «Νέα Γενιά σε Δράση» υποστηρίζει την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων από νέους που ενισχύουν τη συνεργασία στον τομέα της νεολαίας, καθώς και την προσφορά εθελοντικού έργου από νέους με τα έξοδα καλυμμένα, για διάστημα 2 έως 12 μηνών σε μία από τις χώρες του προγράμματος εκτός της Ελλάδας. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί ή σύλλογοι νέων που εδρεύουν νόμιμα σε μία από τις χώρες του προγράμματος, τοπικοί, περιφερειακοί ή εθνικοί δημόσιοι φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας, καθώς και άτυπες ομάδες νέων. Επόμενη καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων του Προγράμματος της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση» είναι η 1η Μαΐου 2012. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει τον Ιούνιο 2012. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.ify.gr.


ΑΣΕΠ: Στοπ στις προσλήψεις
Οι επικείμενες εκλογές «παγώνουν» τις διαδικασίες προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού ήρθε να μας υπενθυμίσει με ανακοίνωσή του ότι μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναστέλλονται οι προσλήψεις και οι διορισμοί στον δημόσιο τομέα.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 2190/1994 και τη ΔΙΔΑΔ/Φ.18.25/2070/οικ.9575 εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της 18ης Απριλίου 2012, κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος απαγορεύεται -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- η έκδοση πράξεων που αφορούν τον διορισμό ή την πρόσληψη κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων του άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει.
Η απαγόρευση αφορά όχι μόνο τις τελικές πράξεις αλλά και όλες τις σχετικές προπαρασκευαστικές πράξεις ή και αποφάσεις, εφόσον αυτές είναι κατά νόμον αναγκαίες προϋποθέσεις για την έκδοση της τελικής πράξης της σύνθετης διοικητικής ενέργειας (διορισμού ή πρόσληψης). Δηλαδή, δεν δημοσιεύονται προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων προσωπικού, ούτε πράξεις διορισμού, δεν εκδίδονται ανακοινώσεις για πρόσληψη προσωπικού, δεν δημοσιεύονται πίνακες επιλογής προσωπικού τακτικού ή έκτακτου, δεν υπογράφονται πράξεις διορισμού. Οι σχετικές διαδικασίες που είχαν ήδη κινηθεί πριν από την προκήρυξη των εκλογών διακόπτονται, δηλαδή αναστέλλονται προσωρινά, και συνεχίζονται αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ή ενστάσεων που είχαν ανακοινωθεί πριν από την προκήρυξη των εκλογών διακόπτονται και συνεχίζονται αμέσως μετά τη λήξη της αναστολής και μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση εναπομείναντος χρονικού διαστήματος έως την εκπνοή τους.


Οι προτάσεις της Ε.Ε. για την απασχόληση
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για την προώθηση της απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημαίνοντας τρόπους με τους οποίους τα κράτη-μέλη μπορούν να ενθαρρύνουν τις προσλήψεις μειώνοντας τους φόρους επί της εργασίας ή υποστηρίζοντας περισσότερο την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Επιτροπής περιλαμβάνει προτάσεις με τις οποίες τα κράτη-μέλη καλούνται:
- Να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη ζήτηση εργατικού δυναμικού, όπως η καθιέρωση επιδοτήσεων πρόσληψης που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, η (ουδέτερη από δημοσιονομική άποψη) στροφή από τους φόρους επί της εργασίας στους περιβαλλοντικούς φόρους ή η στήριξη της αυτοαπασχόλησης.
- Να αξιοποιήσουν τους τομείς στους οποίους υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας στο μέλλον, όπως είναι η «πράσινη» οικονομία, στην οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από σήμερα μέχρι το 2020 και να συμπεριλάβουν την «πράσινη» απασχόληση στα εθνικά τους σχέδια απασχόλησης, ενισχύοντας την πληροφόρηση για τις «πράσινες» δεξιότητες.
- Να βελτιώσουν τον προγραμματισμό και τις προβλέψεις για το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη αντιστοίχιση μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, προσφέροντάς τους συγχρόνως μακροπρόθεσμες επαγγελματικές προοπτικές, και να ενθαρρύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών για καινοτόμες και αποτελεσματικές στρατηγικές πρόσληψης και διατήρησης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Η Επιτροπή δρομολογεί επίσης μια διαβούλευση για τις ευκαιρίες απασχόλησης στους τομείς των προσωπικών και των οικιακών υπηρεσιών.
- Να υποστηρίξουν την αύξηση του εργατικού δυναμικού υψηλής ειδίκευσης στον τομέα των ΤΠΕ και να προωθήσουν την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων στο σύνολο του εργατικού δυναμικού.
Η ανακοίνωση επισημαίνει επίσης βασικούς τομείς στους οποίους πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε οι αγορές εργασίας να γίνουν πιο δυναμικές και συμμετοχικές και συνεπώς πιο ανθεκτικές στις οικονομικές αλλαγές.
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις