ΣΙΝΕ

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ατρόμητος και Ολυμπιακός διεκδικούν το Κύπελλο απόψε (20:30) σε έναν μεγάλο τελικό στο ΟΑΚΑ

Τελικός... γιορτή για έναν!!!
Η μεγάλη στιγμή για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.
Ο φετινός πρωταθλητής Ελλάδας Ολυμπιακός φιλοξενείται τυπικά από τον γηπεδούχο Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ στον αγώνα που θα κρίνει τον τίτλο για το 2012.
Δύο από τις κατά γενική ομολογία καλύτερες και πιο σταθερές ομάδες στο φετινό πρωτάθλημα της Superleague έτοιμες για να τα δώσουν για 90' (και παραπάνω αν χρειαστεί) λεπτά για να βγουν νικήτριες από αυτή την αναμέτρηση.
Ο μεν Ολυμπιακός επιδιώκει με την κατάκτηση του Κυπέλλου να φτάσει και στο νταμπλ για φέτος, ζευγαρώνοντας τον τίτλο με αυτόν του πρωταθλήματος, ενώ ο Ατρόμητος από την πλευρά του διεκδικεί το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία του.

Οι προκλήσεις και για τους δύο δεν είναι μικρές με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν έναν έξτρα λόγο, καθώς η αποψινή αναμέτρηση θα είναι και η τελευταία επίσημη στην οποία θα κάτσει ο Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο της ομάδας.
Ο Ισπανός τεχνικός που αποχωρεί στο τέλος της σεζόν θα ξανακάτσει στον πάγκο της ομάδας στο φιλικό που θα γίνει στην Αυστραλία, αλλά το τελευταίο επίσημο παιχνίδι για τον ίδιο θα είναι το αποψινό απέναντι στον Ατρόμητο.
Οι δύο προπονητές ολόκληρη την εβδομάδα προετοίμαζαν τα πλάνα ενόψει του αποψινού αγώνα και το παιχνίδι του πρωταθλήματος που ήταν αδιάφορο και για τις δύο ομάδες βαθμολογικά βοήθησε περισσότερο σαν... κατασκοπεία.
Ολυμπιακός
Όσον αφορά τον Ολυμπιακό ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν σκοπεύει να αλλάξει πολλά πράγματα στην ενδεκάδα που τον έφερε μέχρι εδώ.
Ο Βαλβέρδε θέλει επιθετικότητα και από τα μπακ, για αυτό η χρησιμποίηση των Τοροσίδη και Χολέμπας είναι η πιο πιθανή δίπλα στους Παπαδόπουλο και Μέλμπεργκ.
Ο Κάρολ θα είναι κάτω από τα δοκάρια και η τριάδα στη μεσαία γραμμή αναμένεται να αποτελείται από τους Ορμπάιθ, Μανιάτη και πιθανότατα τον Μακούν αντί του Φουστέρ.
Στην επίθεση οι Αμπντούν, Μιραλάς και Τζιμπούρ θα πάρουν φανέλα βασικού.
Περισσότερα για την προετοιμασία του Ολυμπιακού διαβάστε εδώ.
Ατρόμητος
Όπως όλα δείχνουν ο Δώνης θα προτιμήσει το αγαπημένο του 4-4-2 με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά αυτό θα γίνεται συχνά και 4-5-1 με τον Τάτο να δίνει στηρίγματα και πίσω.
Οκτώ παίκτες των «κυανόλευκων» θεωρούνται σχεδόν σίγουροι με τους άλλους τρεις που είναι να μπουν στην ενδεκάδα να "παίζονται".
Πρόκειται για τους Ιτάνζ, Σκόνδρα, Φυτανίδη, Ιγκλέσιας, Δημούτσο, Τάτο, Μπρίτο και Μήτρογλου.
Από εκεί και πέρα, πιο πιθανά στο αριστερό άκρο της άμυνας να είναι ο Οικονόμου αντί του Νάστου, στο κέντρο της άμυνας ο Τόμας αντί του Ζουέλα και στα χαφ ο Σφακιανάκης αντί του Επστάιν.
Η πορεία των δύο ομάδων ως τον τελικό:
Δ’ ΦΑΣΗ
Αναγέννηση Επανομής-Ατρόμητος 2-3
Πιερικός-Ολυμπιακός 1-3


Ε’ ΦΑΣΗ
Ολυμπιακός-Θρασύβουλος 3-0
Ατρόμητος-Άρης 2-1


ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
ΠΑΟΚ-Ατρόμητος 1-2 παράταση (κ.δ. 1-1)
Ολυμπιακός-Πανιώνιος 4-0


ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης 0-0 & 2-2
Ολυμπιακός-ΟΦΗ 1-0 & 0-0
Λίγες σημειώσεις για τα γκολ των τελικών:


- Συνολικά στους τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας έχουν σημειωθεί 229 γκολ. Από αυτά τα 222 τα έχουν πετύχει 143 παίκτες, τα 5 ήταν αυτογκόλ και τα 2 ήταν "χάρτινα" της ΑΕΚ στον τελικό του 1966, που νίκησε χωρίς αγώνα.


- Ο Ηλίας Ηλιάσκος της ΑΕΚ πέτυχε το 1932 το πρώτο γκολ στην ιστορία των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Γιώργος Δαρίβας του Ολυμπιακού το 50ο το 1953, ο Αχιλλέας Ασλανίδης του ΠΑΟΚ το 100ο το 1974, ο Χρήστος Δημόπουλος του Παναθηναϊκού το 150ο το 1988 και ο Τζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα του Ολυμπιακού το 200ο το 2002.


- Ο πρώτος παίκτης που σκόραρε με δύο διαφορετικές ομάδες σε τελικό Κυπέλλου ήταν ο Αλέκος Χατζησταυρίδης, το 1939 με την ΑΕΚ και το 1947 με τον Ολυμπιακό. Έκτοτε ακολούθησαν άλλοι πέντε, ο Βαγγέλης Κουσουλάκης με Ηρακλή και Ολυμπιακό, ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης με Παναθηναϊκό και ΟΦΗ, ο Βαγγέλης Βλάχος με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, ο Δημήτρης Ναλιτζής με Πανιώνιο και ΠΑΟΚ και ο Μιχάλης Κωνσταντίνου με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.


- Ο Γιώργος Σιδέρης του Ολυμπιακού είναι ο παίκτης που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ σε τελικούς Κυπέλλου (6). Άλλοι τρεις ποδοσφαιριστές έχουν πετύχει από 5, εκ των οποίων οι δύο του Ολυμπιακού, ο Γιώργος Δαρίβας και ο Κώστας Πολυχρονίου, και ο ένας του Παναθηναϊκού, ο Δημήτρης Σαραβάκος.


- Τα πέντε αυτογκόλ σε τελικούς Κυπέλλου έχουν σημειώσει οι Οικονόμου του Άρη το 1932, Δαμανάκης του ΠΑΟΚ το 1981, Γκαλίτσιος της Λάρισας το 1984, Μανωλάς της ΑΕΚ το 1994 και Βλάνταν Ίβιτς της ΑΕΚ το 2006.
woop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: