ΣΙΝΕ

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Πρωταθλήτρια στα αυθαίρετα η Αττική

Στην Αττική, και μάλιστα εντός σχεδίου, βρίσκονται τα περισσότερα αυθαίρετα που είναι σε διαδικασία τακτοποίησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος -αν και ο αριθμός των αδήλωτων αυθαιρέτων δεν μπορεί να υπολογιστεί.
Για τρία στα τέσσερα κτίσματα που υποβάλλονται στη ρύθμιση προϋπάρχει οικοδομική άδεια ενώ η μεγάλη πλειονότητά τους (63%) αφορά άλλη κατοικία.
Συγκεκριμένα, 99.503 κτίρια στην Αττική έχουν υπαχθεί στο νόμο για «τακτοποίηση». Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 44.287 δηλωμένα αυθαίρετα, η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα με περίπου 15.000 και το Νότιο Αιγαίο με 12.692.
Ο ρυθμός εισαγωγής νέων δηλώσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) είναι 2.000 με 3.000 ανά εργάσιμη ημέρα.
Από το σύνολο των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε διαδικασία τακτοποίησης το 75% έχει οικοδομική άδεια. Οσον αφορά τη χωροθέτησή τους το 67% βρίσκονται εντός σχεδίου και το 33% εκτός σχεδίου.
Σχετικά με τη χρήση τους, μόνο το 25% αφορά κύρια και μοναδική κατοικία, το 63% άλλη κατοικία, το 9% υπηρεσίες και το 3% τουριστικές υποδομές και βιομηχανία.
Για το ζήτημα των αυθαιρέτων ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε την Πέμπτη την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Οπως ανέφερε για τριάντα χρόνια δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης, διατήρησης ή άλλες κυρώσεις στα «τακτοποιημένα» αυθαίρετα.
Ειδικά για τις αυθαίρετες κατασκευές, ή χρήσεις εκτός σχεδίου, ή εκτός ορίων οικισμών, όπως ανέφερε, «οι δήμοι θα πρέπει να ολοκληρώσουν το πολεοδομικό τους σχεδιασμό».
Όσα «τακτοποιημένα» αυθαίρετα κτίσματα δεν περιληφθούν σε περιοχές που πολεοδομούνται, μετά από τριάντα χρόνια, θα μπορούν να διατηρηθούν, εφόσον, όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «οι ιδιοκτήτες τους αγοράσουν και δεσμεύσουν άλλο γήπεδο ή οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου του ακινήτου, ή καταβάλλουν ένα επιπλέον ειδικό πρόστιμο για τη γη που τους υπολείπεται, για να συμπληρώσουν την αρτιότητα, ή αγοράσουν και δεσμεύσουν τμήμα μικρότερου γηπέδου ή οικοπέδου».
Σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο υπουργός δήλωσε ότι η πολιτεία θα προσαρμοστεί. «Υπάρχει συνεννόηση με το ΤΕΕ ώστε να μην δέχεται από δω και πέρα, αιτήσεις, παρά μόνο με δημόσια έγγραφα και αεροφωτογραφίες», τόνισε.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μπορούν να υπαχθούν στο νόμο για τακτοποίηση ή να γίνεται επεξεργασία αιτήσεων, μόνο εκείνων των φακέλων που στηρίζονται σε δημόσια έγγραφα, ή αεροφωτογραφίες για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής του αυθαιρέτου και όχι σε ιδιωτικά έγγραφα ή δηλώσεις.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: