ΣΙΝΕ

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Μινάνο: "Η φυσική κατάσταση είναι το κλειδί της επιτυχίας"

Ο Χαβιέρ Μινιάνο, ποτέ δε σκέφτηκε ότι θα γίνει γυμναστής σε κάποια ομάδα ποδοσφαίρου, αλλά είναι παγκόσμιος πρωταθλητής, με την Εθνική Ισπανίας. Αυτό συμβαίνει όταν δουλεύεις επί 20 χρόνια μαζί με τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε και είσαι μόλις 45 χρονών.
Απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας ο Μινιάνο, δεν του αρέσει να δίνει συνεντεύξεις καθώς, όπως λέει, είναι απλά ένας βοηθός αυτών που είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Παρόλα αυτά δέχτηκε να μιλήσει στην El Pais και τον Λουίς Μαρτίν από το Γκντάσνκ, όπου βρίσκεται η Ισπανία συμμετέχοντας στο Euro 2012.
Οι απόψεις του είναι άκρως ενδιαφέρουσες και διδακτικές για όλους όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

-Ο σχεδιασμός της προπόνησης είναι δικός σας;
- Όχι. Ο σχεδιασμός λαμβάνει χώρα σε συνεργασία με τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε. Δουλεύουμε 20 χρόνια μαζί και ξέρουμε τι θέλουμε. Σε σχέση με τους στόχους, με το πώς θα έχουμε ποικιλία στις προπονήσεις. Θα μπορούσαμε να πάρουμε το εγχειρίδιο του Μουντιάλ, αλλά πάντα ψάχνουμε το κάτι παραπάνω. Όσον αφορά την φυσική κατάσταση και την Τακτική σκεφτόμαστε μόνο την Ιταλία, σχεδόν από την πρώτη μέρα. Πλέον βρισκόμαστε στην Πολωνία και μετά από μια μικρή περίοδο προσαρμογής θα μπούμε στην αγωνιστική ρουτίνα. Η φιλοσοφία της δουλειάς μας: Μικρότερα ερεθίσματα, προσαρμοσμένα πάντα στις ανάγκες του κάθε ποδοσφαιριστή και τις απαιτήσεις του κάθε αγώνα. Ο Βιθέντε μας θυμίζει πάντα με ποιους έχουμε να κάνουμε, και αυτή η ομάδα είναι διαφορετική από αυτήν που υπήρχε πριν από δυο χρόνια. Κάθε ποδοσφαιριστής είναι διαφορετικός.


-Γιατί η ομάδα είναι διαφορετική, αφού η βάση της είναι η ίδια;
-Πρώτα από όλα οι ποδοσφαιριστές είναι δύο χρόνια μεγαλύτεροι. Επιπλέον κάποιοι μόλις τελείωσαν τις υποχρεώσεις με τις ομάδες τους, δηλαδή οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα και την Μπιλμπάο.
-Πως τους προετοιμάζετε για τέτοιες υψηλές απαιτήσεις;
-Αυτό γίνεται με μια φάση προσαρμογής, και στη συνέχεια με μικρές δόσεις επιβάρυνσης. Δεν αλλάζουμε τα ερεθίσματα που είχαν στο τέλος του πρωταθλήματος, ώστε να μην αλλάξει η ποδοσφαιρική τους ρουτίνα. Η προπόνηση, γενικά, έχει σαν σκοπό να δώσει ώθηση στην ιδέα που έχουμε για το παιχνίδι μας . Η αλήθεια είναι ότι 4 μέρες διακοπών δεν είναι αρκετές, συνεπώς δεν θεωρήσαμε ότι πρέπει να γίνει μια ολική αλλαγή στην προπόνηση, αλλά να συνεχίσουμε τη δουλειά που γινόταν στις ομάδες τους. Αλλά αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι είναι να «κατεβάσουν ταχύτητα» για ένα μήνα στο τέλος της χρονιάς. Συνεπώς εμείς από την πλευρά μας απλά προσθέτουμε κάποιες ασκήσεις δύναμης, ταχύτητας, αντοχής, αλλά πάντα με έχοντας υπόψη μας τη μπάλα και το παιχνίδι.
Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις αγγλικές ομάδες έχουν διαφορετικές ρουτίνες από τους ποδοσφαιριστές του ισπανικού πρωταθλήματος;
-Δεν μπορούμε να το γενικεύσουμε. Στις Ισπανικές ομάδες υπάρχει διαφορετικός τρόπος προπόνησης. Κάποιοι δουλεύουν τη δύναμη στο γυμναστήριο, ενώ κάποιοι δεν θεωρούν σημαντική αυτή την προπόνηση. Παρόλα αυτά είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές με βάση αυτά που μας λένε οι ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Πρέμιερ. Υπάρχει ο αγγλικός τρόπος. Αλλά η Μάντσεστερ Σίτι δουλεύει με πιο «ευρωπαϊκό» τρόπο και η Λίβερπουλ, για παράδειγμα. Αυτό που μου είπαν οι Μάτα και Τόρες έχει αρκετά κοινά σημεία με αυτό που κάνει και η Ρεάλ.
-Στην προπόνηση δεν είναι απαραίτητη η μπάλα, σχεδόν ποτέ. Η προπόνηση με μπάλα γίνεται για να τους «εξαπατήσετε»;
-Το 97% της προπόνησης γίνεται με μπάλα. Επαναλαμβάνω ότι η καθημερινή προπόνηση έχει σαν στόχο να ενισχύσει την ιδέα του στυλ παιχνιδιού.


-Υπάρχει αρκετή εξατομικευμένη προπόνηση;
-Οι εξατομικευμένες ρυθμίσεις βελτιώνουν την καθημερινή ρουτίνα των προπονήσεων που έχουν από τις ομάδες τους, κι αυτό επηρεάζει τόσο τους φυσικοθεραπευτές όσο και τη δουλειά που γίνεται στο γυμναστήριο. Θέλουμε να σέβονται τις συνήθειες τους. Έχουμε πάντα πληροφορίες από τις ομάδες τους, τους γιατρούς τους και τους φυσιοθεραπευτές τους. Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αυτοί δουλεύουν. Αν ο Τσάβι πραγματοποίησε ένα πρόγραμμα προπόνησης για να προστατεύσει τον αστράγαλο του, η εξατομίκευση μας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.


-Αλήθεια, σας ανησυχεί η κατάσταση του παίκτη της Μπαρτσελόνα;
-Κατά τη διάρκεια της χρονιάς μας ανησυχούσε. Το ίδιο συνέβη και με άλλους ποδοσφαιριστές, για διαφορετικούς λόγους. Αλλά τώρα φαίνεται ότι είναι καλά. Επιπλέον, ο ίδιος μεταδίδει πάντα μεγάλη αισιοδοξία.


-Είναι «απάνθρωπο» αυτό το πρόγραμμα;
-Το «απάνθρωπο» είναι να αλλάξεις το τσιπ στον ποδοσφαιριστή. Όταν βρισκόταν σε μια μεγάλη ομάδα και τελείωνε το πρωτάθλημα σκεφτόταν «τώρα πρέπει να πάω με την Εθνική». Αν και εξαντλημένος σωματικά και πνευματικά καλείται να ανταπεξέλθει… Αλλά πρέπει να του αλλάξεις το τσιπ, πολύ γρήγορα. Από εκεί που «πάλευε» για το Τσάμπιονς Λιγκ, το πρωτάθλημα και το κύπελλο, τώρα αλλάζεις τα δεδομένα. Με εκπλήσσει που προσαρμόζονται οι μεγάλοι αθλητές τόσο γρήγορα. 


Που μπορούν και αλλάζουν το τσιπ…
-Έχει να κάνει με την ψυχική δύναμη το να μπορείς να ανταπεξέλθεις σωματικά αυτόν τον ρυθμό;
-Έχουμε ποδοσφαιριστές που μετράνε 4.000 λεπτά επίσημων αγώνων. Είναι πολλοί αγώνες. Υπάρχει ένα σωματικό «φίλτρο». Κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Τον Σίλβα όλοι τον θαυμάζουν για την τεχνική του, αλλά επιπλέον πρέπει να αγωνίζεται κάθε 3 μέρες. Λέω το όνομα του Σίλβα, ενώ θα μπορούσα να πω οποιοδήποτε. Αλλά η ψυχική δύναμη αυτών των ποδοσφαιριστών για να συνεχίσουν να αγωνίζονται είναι απίστευτη. Εγώ πιστεύω ότι βρίσκονται εδώ για αυτόν ακριβώς το λόγο. Επειδή το φυσικό τους ταλέντο και η ψυχική τους δύναμη στον αγώνα τους κάνεις να ξεπερνάνε το «φίλτρο».


-Συνήθως θεωρούνται πιο δυνατοί σωματικά οι ψηλοί. Τι κάνουν οι κοντοί ποδοσφαιριστές; Πως ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους;
-Υπήρχε αυτή η άποψη αλλά σε αυτήν την ομάδα επικρατεί η ιδέα ότι και ο ποδοσφαιριστής του 1,70 μπορεί να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο. Έχω βιώσει παραστάσεις από την Ιταλική φιλοσοφία, την Αργεντίνικη φιλοσοφία. Πολύ γυμναστήριο, πολύ προπόνηση φυσικής κατάστασης. Είναι αλήθεια ότι με αυτούς τους ποδοσφαιριστές, βλέπεις περισσότερο το ταλέντο τους, αλλά το ταλέντο τους είναι και η φυσική τους κατάσταση.


-Είναι αλήθεια ότι θα είναι πιο ξεκούραστοι οι Πέδρο και Τόρες, καθώς δεν αγωνίστηκαν πάρα πολύ φέτος στις ομάδες τους;
-Είναι πιο ξεκούραστοι, σωματικά. Αλλά το ρυθμό της απόδοσης, την εμπιστοσύνη, την πίστη, το σπριντ, τα δίνουν μόνο οι επίσημοι αγώνες. Αυτός που αγωνίστηκε λιγότερο θα έχει λιγότερα προβλήματα από άποψης τραυματισμών και ενοχλήσεων, αλλά η απόδοσή του εξαρτάται από τους αγώνες που έπαιξε.


-Αυτός είναι ο στόχος σας; Να έχουν όλοι τον ίδιο βαθμό απόδοσης;
-Αυτός είναι ο στόχος όλου του τεχνικού τιμ. Η προπόνηση του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, δεν ξεχωρίζει τακτική, φυσική κατάσταση και ψυχολογία, γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Έτσι πρώτα από όλα ο κόουτς μας δίνει κατευθύνσεις, ώστε να έρθουμε κοντά στον ποδοσφαιριστή για να πάρουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.


-Ο προπονητής ασχολείται πολύ με την ψυχολογία. Τι κάνει και μπορεί να «μπει» στην ψυχοσύνθεση του κάθε ποδοσφαιριστή;
-Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, δεν θέλει να είναι ο πρωταγωνιστής. Φαίνεται ότι αυτοί που δουλεύουμε είμαστε εμείς, αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτός. Ο έμπειρος ποδοσφαιριστής το καταλαβαίνει αμέσως. Ο καινούριος ίσως δυσκολευτεί λίγο, αλλά ο παλιός το «πιάνει» αμέσως. Είναι πολύ φιλικός, προσιτός και με πολύ σεβασμό προς όλους μας.
-Μέχρι ποιο σημείο η προπόνηση εξαρτάται από τον αντίπαλο;
-Υπάρχει η προπόνηση τακτικής, στην οποία σκεφτόμαστε το τι θα αντιμετωπίσουμε. Αγωνιζόμαστε απέναντι σε πολύ κλειστές άμυνες, τις οποίες τις φοβόμαστε.
Ο Javier Minano, τεχνικός φυσικής κατάστασης, θα παραμείνει στη θέση του για άλλα 2 χρόνια, καθώς ο Ντελ Μπόσκε ανανέωσε τη συνεργασία του με την εθνική Ισπανίας ως το 2014 οπότε και ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βραζιλία.


Μετάφραση – Απόδοση από την El Pais: Μάκης Ταγταλίδης
Εκδότης του περιοδικού mr-football
Επιμέλεια: Δώρα Ιωακειμίδου
Αποκλειστικά για το acadimies.gr


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
 Για ότι παράπονα κλπ, μπορείτε να στείλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: