ΣΙΝΕ

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού

Το σίριαλ για το ποιος θα είναι ο νέος προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού έλαβε τέλος.
Η πειραϊκή ΚΑΕ ανακοίνωσε και επίσημα πως ο αντικαταστάτης του Ντούσαν Ίβκοβιτς στην τεχνική ηγεσία των Πρωταθλητών Ελλάδας και Ευρώπης είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας, για τον οποίο σας τονίζαμε εξ αρχής εδώ στο RedPlanet.gr πως αποτελούσε εδώ και μέρες την πρώτη επιλογή των προέδρων Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου.
Κατά την προσωπική μου άποψη θεωρώ πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ο κατάλληλος προπονητής για την τωρινή ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού.
Ο κόουτς που χρειαζόταν. Γιατί; Καταρχάς πρόκειται για έναν άνθρωπο του οποίου του αρέσει και απολαμβάνει το να συνεργάζεται με νέα παιδιά και οι ερυθρόλευκοι όχι μόνο διαθέτουν αρκετούς παίκτες σε μικρή ηλικία στο ρόστερ τους, αλλά όπως όλα δείχνουν αναμένεται να αποκτήσουν και άλλους “πιτσιρικάδες”. Κατά πολλούς πρόκειται για τον καλύτερο Έλληνας προπονητή, είτε από θέμα γνώσεων, είτε από θέμα ικανοτήτων. Με το Μαρούσι την σεζόν 2009-10 συγκλόνισε την Ευρώπη φτάνοντας έως και το TOP-16 της Εuroleague, δημιουργώντας ένα τρομερό σύνολο και μία καταπληκτική ομάδα. Το 2010, μάλιστα, είχε βραβευτεί και ως ο κόουτς της χρονιάς στην Ελλάδα, ενώ έκανε εξαιρετική δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια και στη Νέα Σμύρνη.
Ένα “μικρό” Πρωτάθλημα κατέκτησε φέτος ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τον Πανιώνιο αν το καλοσκεφτείτε. Διότι αν εξαιρέσετε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, οι οποίοι έχουν ξεφύγει από τους υπόλοιπους, οι άλλες ομάδες σχεδόν ισοδυναμούσαν. Και όμως, έχοντας κάνει καταπληκτική δουλειά στους κυανέρυθρους, οι οποίοι πέρσι έπαιξαν το καλύτερο μπάσκετ με τους δύο “αιώνιους”, αν και τερμάτισε στην 5η θέση στη κανονική περίοδο, η ομάδα του έδειξε χαρακτήρα και μαχητικότητα στα playoffs, πέρασε τα εμπόδια του Ρεθύμνου και του Κολοσσού (με ισάριθμα break), καταφέρνοντας να τερματίσει τρίτος.
Έχω στο μυαλό μου τα λόγια του Γιώργου Πρίντεζη σε συνέντευξη του στο RedPlanet.gr όταν οι Πειραιώτες λίγο πριν το Final-Four της Πόλης αντιμετώπιζαν για το ελληνικό πρωτάθλημα τους Νεοσμυρνιώτες: “Ο Πανιώνιος διαθέτει μία πάρα πολύ καλή, σοβαρή και πειθαρχημένη ομάδα, η οποία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Εκτιμώ πως είναι καλό που παίζουμε αυτή την στιγμή εναντίον του λίγο πριν το Final-Four, διότι είναι ανταγωνιστικός και οι άνθρωποι του έχουν φτιάξει ένα εξαιρετικό σύνολο, το οποίο παίζει καλό μπάσκετ και οι μεταξύ μας αγώνες θα μας βοηθήσουν”. Και υπεύθυνος δημιουργίας αυτού του συνόλου ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας, για τον οποίο ο ήρωας της Κωνσταντινούπολης έχει πάρα πολύ καλή γνώμη, καθώς είχαν μία καταπληκτική συνεργασία στην Ολίμπια Λάρισας, όταν και ο “Πριντ” είχε δοθεί δανεικός την σεζόν 2006-07 εκεί. Αν θυμάστε, μάλιστα, όλοι ανέφεραν τότε για την “αναγέννηση” του Πρίντεζη και ο Έλληνας τεχνικός, αναμφισβήτητα, έπαιξε ρόλο στην τότε “μεταμόρφωση” του παίκτη.
Σας ανέφερε το παράδειγμα του Γιώργο Πρίντεζη, διότι πέρα από τους δημοσιογράφους και τους “ειδικούς”, πιστεύω πως μετράει ακόμη παραπάνω και η άποψη των πρωταγωνιστών, δηλαδή των καλαθοσφαιριστών, οι οποίοι ζουν από κοντά πράγματα, καταστάσεις και πρόσωπα. Κατά την διάρκεια της περσινής ονειρεμένης σεζόν και άλλοι παίκτες του Ολυμπιακού μίλησαν για την πολύ καλή ομάδα που είχε πέρσι ο Πανιώνιιος, αλλά και για την εξαιρετική δουλειά που έκανε εκεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας.
Γενικότερα, αυτό που εκλάμβανα από ορισμένους παίκτες, είναι πως υπάρχει έναν σεβασμός και μία αναγνώριση στην δουλειά του κόουτς. Δίχως να ξέρουν τότε φυσικά αν θα ερχόταν ποτέ στον πάγκο της ομάδας, πάντα όλοι μιλούσαν με θετικά σχόλια για τις δυνατότητες του 47χρονου (11/6/1965) τεχνικού. Μαζί του στο παρελθόν είχε συνεργαστεί και ο Βασίλης Σπανούλης, όταν ο 30χρονος γκαρντ αγωνιζόταν στο Μαρούσι, με τον αρχηγό όταν ερωτάται για τον Μπαρτζώκα να μιλάει επίσης με καλά λόγια για τις ικανότητες του. Και όσο το ψάχνω δεν θυμάμαι μπασκετμπολίστα να έχει να πει ποτέ κάτι αρνητικό για εκείνον, παρά μόνο θετικά σχόλια.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Γιώργου Μπαρτζώκα; Άνθρωποι που τον ξέρουν έχουν να λένε πως πρόκειται για έναν προπονητή ο οποίος έχει “μάτι”. Ξεχωρίζει για τις εύστοχες επιλογές του σε παίκτες. Παρακολουθεί πολύ μπάσκετ, όχι μόνο υψηλού επιπέδου, αλλά και μικρότερες κατηγορίες. Διακρίνει το ταλέντο του κάθε καλαθοσφαιριστή και είναι σε θέση το να αντιληφθεί αν ο εκάστοτε μπασκετμπολίστας που τον ενδιαφέρει (είτε από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό) μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του. Για παράδειγμα, είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Τζαμόν Γκόρντον.
Κάνει, λοιπόν, σωστές επιλογές στις μεταγραφές, διαχειρίζεται όπως πρέπει το υλικό που διαθέτει, ενώ ξέρει να μαζεύει τα κατάλληλα κομμάτια του παζλ, καταφέρνοντας να φτιάχνει ποιοτικά σύνολα και ομάδες που παίζουν ωραίο μπάσκετ, ακόμη και αν έχει στην διάθεση του μικρό μπάτζετ. Λάτρης της ομαδικότητας, της πολλής σκληρής δουλειάς και της πειθαρχίας, καθώς θέλει να λειτουργούν όλα ρολόι στο συγκρότημα του. Όντας μετρ της τακτικής, θέλει οι ομάδες του να παίζουν βάσει συστήματος και να το ακολουθούν πιστά. Ούτε ένα λάθος σκριν δεν θέλει, καθώς βλέπει το άθλημα και σαν μία παρτίδα σκάκι. Σαν χαρακτήρας είναι ήρεμος (αν και στους αγώνες μεταμορφώνεται καθώς ζει τα ματς με ένταση) και γενικά άνθρωπος πολύ σοβαρός που τον ενδιαφέρει πάνω από όλα η δουλειά του και μετά όλα τα υπόλοιπα.
Εκτιμώ, και το ξαναλέω, πως ο υπάρχον “χρυσός” κορμός των Πρωταθλητών που διαθέτει η ομάδα του Ολυμπιακού, είναι ό,τι πρέπει για να την αναλάβει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Θεωρώ πως η φιλοσοφία με την οποία έχει δομηθεί η ομάδα ταιριάζει απόλυτα με την νοοτροπία του νέου προπονητή, ο οποίος φημίζεται για την ικανότητα του να φτιάχνει πολύ καλές ομάδες ακόμη και με λίγα χρήματα. Ξέρει πως να αξιοποιεί τους νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες με τους οποίους τους δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστεί, οι ξένοι παίκτες που διαλέγει, συνήθως, αποδεικνύονται “λαβράκια”, ενώ όντας επικοινωνιακός και μεταδοτικός με τους αθλητές του, ξέρει να τους κερδίζει ψυχολογικά. Έχουμε να κάνουμε γενικά με ένα, σχετικά, φρέσκο πρόσωπο, αλλά φιλόδοξο, σύγχρονο και εργατικό.
Με έναν προπονητή οποίος “διψάει” για διάκριση και επιτυχίες. Ξέρει πολύ καλά σε ποια ομάδα ήρθε (διότι σε αυτή ήθελε να έρθει εδώ και χρόνια) και είναι αποφασισμένος να πετύχει. Πιστεύει στις τεχνικές του ικανότητες, έχει αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες του ως κόουτς, ξέρει πολύ καλά πως θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές με άγχος και πίεση, αλλά είναι πανέτοιμος ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Επίσης, έχει ή δεν έχει μεγάλη σημασία, ώρα ήταν να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των ερυθρολεύκων και ένας κόουτς ο οποίος είναι Ολυμπιακός! Όπως και να το κάνουμε, είναι άλλο πράγμα να ξέρεις πως ο προπονητής της ομάδας σου είναι παράλληλα και φίλαθλος της, πως έχει κάτσει στις θύρες του “Γ. Καραϊσκάκης”.
Σίγουρα δεν διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην Euroleague, καθώς στον συγκεκριμένο θεσμό έχει αγωνιστεί μόλις μία σεζόν με το Μαρούσι. Σε μία χρονιά (2009-2010), βέβαια, όπου πραγματοποίησε μία αξιοθαύμαστη πορεία φτάνοντας στο TOP-16 με τους κιτρινόμαυρους, με ολόκληρη την Ευρώπη τότε να αποθεώνει την δουλειά του. Δεν πρόκειται για τον ιδανικό αντικαταστάτη του Ντούσαν Ίβκοβιτς, διότι πολύ απλά άλλος Ντούντα δεν υπάρχει! Πρόκειται όμως για μία πολύ καλή κίνηση, σωστή και λογική, η οποία εκτιμώ πως ταιριάζει απόλυτα στην υπάρχουσα ομάδα του Ολυμπιακού. Η επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα, πάντως, χρειάζεται στήριξη και εμπιστοσύνη από όλους. Όχι μόνο από την διοίκηση, αλλά και από τον φίλαθλο κόσμο.
Άλλωστε, οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, επέλεξαν έναν προπονητή νέο σε ηλικία, τον οποίο έχουν την διάθεση (εφόσον όλα πάνε καλά) να τον διατηρήσουν στο πόστο του για αρκετά χρόνια και όχι για μία ή δύο σεζόν. Στόχος του Γιώργου Μπαρτζώκα να συνεχίσει το έργο του Ντούσαν Ίβκοβιτς, βάζοντας, βέβαια, στοιχεία της δουλειάς του στην ομάδα του Ολυμπιακού, με σκοπό να δημιουργήσει μία ερυθρόλευκη κυριαρχία στο ελληνικό Πρωτάθλημα, διατηρώντας, παράλληλα, τους Πειραιώτες στην ελίτ της Ευρώπης. Το αν θα τα καταφέρει θα φανεί στην πράξη. Καλορίζικος!


redplanet
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: