ΣΙΝΕ

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Αυξάνεται η ζωή του φρέσκου γάλακτος!!!

Σε «απελευθέρωση» της διάρκειας ζωής του «φρέσκου γάλακτος» προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κατάργηση του περιορισμού των 5 ημερών που ισχύει σήμερα, βάσει Προεδρικού Διατάγματος του 1999 για το παστεριωμένο γάλα, προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές.
Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λένε ότι ο υπουργός. Αθ. Τσαυτάρης εμφανίζεται διατεθειμένος να εξετάσει το θέμα της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής στο παστεριωμένο γάλα, καθώς το υπουργείο του έχει αυτή την αρμοδιότητα και βρίσκεται σε συνεργασία με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά, ο οποίος πρώτος έθεσε το θέμα εκτιμώντας ότι η απελευθέρωση θα μπορούσε να ρίξει τις τιμές, καθώς η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα σε γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα «φρέσκο» θεωρείται το γάλα που έχει διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διάρκεια ζωής του γάλακτος διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 9 ημέρες (Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία κ.ά.). Από το 2006 έως σήμερα αρκετές φορές το θέμα τέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο διαφωνούσε με αποτέλεσμα να μην προχωρά το μέτρο.

Οι ακριβότεροι της Ευρώπης.

Οι έλληνες καταναλωτές είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ακόμα και 50% ακριβότερα από άλλους Ευρωπαίους για να αγοράσουν ένα λίτρο παστεριωμένο γάλα. «Είναι μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί», λέει ο κ. Σκορδάς. Από τον παραγωγό έως τη βιομηχανία και στη συνέχεια το σουπερμάρκετ, η τιμή ενός λίτρου γάλακτος για τον έλληνα καταναλωτή επιβαρύνεται με κόστος που θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν δικαιολογείται εάν συγκρίνει τις τελικές τιμές προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι, ενώ στη Γερμανία ο παραγωγός πουλάει το γάλα 0,30 ευρώ το λίτρο και ο καταναλωτής αγοράζει το τελικό προϊόν σε τιμές έως 0,89 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 154% ακριβότερα, στην Ελλάδα ο έλληνας παραγωγός πουλάει προς 0,42 ευρώ το λίτρο και ο καταναλωτής αγοράζει ακόμα και 1,50 ευρώ, δηλαδή 257% ακριβότερα. Οι έλληνες βιομήχανοι υποστηρίζουν ότι καθορίζουν κατά λιγότερο από το 1/3 την τιμή του γάλακτος. Ισχυρίζονται ότι τα κοστολόγιά τους είναι ακριβά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που παρουσιάζει η ελληνική αγορά.

Υψηλότερες τιμές

«Θα έλεγα ότι σήμερα οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το γάλα στην Ελλάδα πωλείται ακριβά είναι δύο. Ο πρώτος αφορά την τιμή της πρώτης ύλης και ο δεύτερος έχει να κάνει με τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια, στην Ελλάδα είναι 5 ημέρες όταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι 9 ημέρες. Υπολογίζεται ότι αυτή η διαφορά διπλασιάζει το μεταφορικό κόστος για τις επιχειρήσεις και έχει επίπτωση στην τελική τιμή», λέει ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Όσον αφορά τους έλληνες κτηνοτρόφους, πληρώνονται για το γάλα σε τιμές υψηλότερες από άλλους Ευρωπαίους. Στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος δείχνουν ότι τον περασμένο Ιούλιο η μέση τιμή του γάλακτος (τιμή παραγωγού) ήταν 43 λεπτά το λίτρο, 10 λεπτά ακριβότερα από τον μέσο όρο στην ΕΕ.

Όπως όμως παραδέχονται τα αρμόδια υπουργεία, παρότι η τιμή είναι ικανοποιητική για τους παραγωγούς, σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορεί να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο κόστος εκτροφής και την έλλειψη χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα είναι η συνεχής μείωση της ελληνικής παραγωγής, γεγονός που επηρεάζει με τη σειρά του τις τιμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, η ετήσια παραγωγή στην Ελλάδα υποχωρεί με ρυθμό 3%-5% τα τελευταία χρόνια και σήμερα έχει μειωθεί στα επίπεδα των 600.000 τόνων όταν η ποσόστωση που απολαμβάνει η χώρα μας φτάνει τους 850.000 τόνους.

Οι παραγωγοί είναι απολύτως αντίθετοι στην αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος παρότι η παραγωγή τους δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της ζήτησης της χώρας σε αγελαδινό γάλα. Όσο για τις βιομηχανίες, δεν έχουν εκφράσει δημοσίως την αντίδρασή τους.
Πάντως σε έκθεση για τη συγκεκριμένη αγορά από το υπουργείο Ανάπτυξης τον περασμένο Ιούλιο αναφέρεται ότι «μια πιθανή επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος θα επέτρεπε την εισαγωγή από άλλες χώρες και θα διευκόλυνε την ανάπτυξη της ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων των σουπερμάρκετ, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και σε επίπεδο τιμών».

Παράταση έως και 10 ημέρες

«Το ελληνικό παστεριωμένο γάλα είναι εξαιρετικής ποιότητας και θα μπορούσε να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής του στις 8 ή και 10 ημέρες, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση κάποιων στοιχείων κοστολόγησης», λέει ο Θεόφιλος Μασούρας, επίκουρος καθηγητής Γαλακτοκομίας στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών.

ΤΑ ΝΕΑ

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΛΙΚ ΣΤΟ (Mου αρέσει!)  
 Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: