ΣΙΝΕ

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Συγκέντρωση των τρακτέρ στις αποθήκες της ΕΑΣ στην Πτολεμαΐδα,

Με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ βρίσκονται οι αγρότες της Εορδαίας, οι οποίοι ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις.
Χτες το πρωί, οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ σε θέση μάχης, μπροστά στις αποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Εορδαίας, έπειτα από απόφαση γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Αγροτών Εορδαίας, που πραγματοποιήθηκε προχτές βράδυ. Ειδικότερα, απ’ όλα σχεδόν τα χωριά της περιοχής, ενδεικτικά αναφέρουμε (Ολυμπιάδα, Δροσερό, Γαλάτεια, Ερμακιά κ.λ.π.), άρχισαν να φτάνουν τα τρακτέρ στον προαναφερόμενο χώρο. Χτες το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί περί τα είκοσι τρακτέρ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Εορδαίας, Γιώργος Χατζησάββας, «μόλις χτες βράδυ έγινε η γενική συνέλευση και δεν ενημερώθηκαν ακόμη οι αγρότες. Συνεχίζουμε την ενημέρωση, θα πραγματοποιηθεί κι’ άλλη γενική συνέλευση, θα πάμε και στα χωριά, οπότε πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί η συμμετοχή».Σήμερα στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση, προκειμένου οι αγρότες να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί πορεία με τρακτέρ μέχρι τον κόμβο της ΑΕΒΑΛ, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή και από τις διαθέσεις. Επίσης, να σημειωθεί ότι αρνητικός στο κλείσιμο δρόμων είναι ο ίδιος ο πρόεδρος. Ο Γ. Χατζησάββας δήλωσε ότι «εμείς και στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ετών ήμασταν ενάντια στο κλείσιμο των δρόμων και υπέρ των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων. Αυτή η θέση μας ισχύει και σήμερα». Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι στην προχτεσινή συνέλευση ακούστηκαν προτάσεις αγροτών να βγουν στους δρόμους.
Σήμερα, ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί ένα ραντεβού που ζήτησαν οι αγρότες της Εορδαίας με τον περιφερειάρχη, προκειμένου να συζητηθούν ορισμένα αγροτικά θέματα που σχετίζονται με την Περιφέρεια, όπως γεωτρήσεις, ηλεκτροδοτήσεις, έργα αγροτικού τομέα κ.λ.π. παράλληλα η συντονιστική επιτροπή σύνταξε υπόμνημα με τα αιτήματα, το οποίο θα στείλει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και σε κάθε αρμόδιο.
Σύμφωνα με το υπόμνημα το οποίο θα συμπληρωθεί στη σημερινή γενική συνέλευση, οι αγρότες της Εορδαίας διεκδικούν:
-Την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής, το οποίο εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα, από την εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο – αύξηση ασφαλίστρων – υψηλό ΦΠΑ εφοδίων και μηχανημάτων.
-Ενεργοποίηση του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας για τη χρηματοδότηση αγροτών με χαμηλότερα και μακροπρόθεσμα δάνεια.
-Την απόσυρση της απόφασης για μείωση της επιστροφής του αγροτικού ΦΠΑ.
-Μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 40%.
-Την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των συνταξιούχων του ΟΓΑ οι οποίοι υπέστησαν δυσανάλογα μεγάλες περικοπές στις ήδη πενιχρές συντάξεις τους.
-Την απόσυρση της αύξησης των ορίων ηλικίας για τους προς συνταξιοδότηση αγρότες.
-Αφορολόγητο 5.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή φορολόγησης.
-Συνέχιση των αγροτοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων για τα επόμενα χρόνια.
-Έναρξη σχεδίων βελτίωσης.
-Δημιουργία μονάδων επεξεργασίας βιοκαυσίμων σαν εναλλακτικές καλλιέργειες (πράσινη ανάπτυξη).
-Άμεση και δικαιότερη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
Κατάργηση υδρομέτρων στις γεωτρήσεις.
-Πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΤΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: