ΣΙΝΕ

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ακαδημία ποδοσφαίρου: Πώς την επιλέγουμε;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ με ποια κριτήρια επιλέγουμε να στείλουμε το παιδί μας σε μια συγκεκριμένη ακαδημία; 
Η πρώτη αυθόρμητη απάντηση που συνήθως δίνεται είναι...
για να μάθει τα μυστικά της μπάλας. Η δεύτερη επίσης συνηθισμένη απάντηση είναι για να αθληθεί και η τρίτη επίσης κοινή απάντηση είναι γιατί εκεί πηγαίνουν οι φίλοι του.

Στην δεύτερη και τρίτη κατηγορία ανήκουν όλοι εκείνοι οι γονείς που απαντούν "να αθληθεί" και "επειδή εκεί πηγαίνουν οι φίλοι του".
Αυτοί επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους σε μια ακαδημία για διασκέδαση χωρίς να νοιάζονται για το αν τα παιδιά μαθαίνουν κάτι πραγματικά ουσιαστικό ή αν αθλούνται με στόχο τον πρωταθλητισμό.
Οσοι όμως συνειδητά επιλέγουν την πρώτη απάντηση και στόχος τους είναι η σωστή εκμάθηση των μυστικών της μπάλας, τους ξαναρωτώ:
"Με ποια κριτήρια διαλέγουν ακαδημία για το παιδί τους;"

Συνήθως οι απαντήσεις - κριτήρια που δίνονται είναι τα εξής:
  • Έχει πάρει πρωτάθλημα την προηγούμενη χρόνια
  • Έχει τους πιο πολλούς τίτλους
  • Έχει προπονητές με γνώσεις και χαρακτήρα
  • Είναι η πιο ξακουστή της περιοχής
Από τις τέσσερις παραπάνω απαντήσεις - κριτήρια, συνήθως η τρίτη απάντηση απασχολεί λιγότερο, αλλά είναι και η πιο σημαντική.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα σας δώσω δυο τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα προπονητών, τα οποία δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα από τους γονείς.

Υπάρχει προπονητής (;) που βάζει 10χρονα αγύμναστα παιδάκια να κάνουν 10λεπτο (!) έντονο τρέξιμο περιμετρικά του κανονικών διαστάσεων γηπέδου για ζέσταμα!
Και όπως μου είπαν οι γονείς των μικρών που ήταν παρόντες (;), το ασυνάρτητο ασκησιολόγιο που κάνει ο συγκεκριμένος άσχετος διαρκεί περισσότερες από δύο ώρες εξοντωτικής προπόνησης!
Όπως καταλαβαίνουμε ο συγκεκριμένος δεν γνωρίζει τίποτα από προπονητική, και κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει την προπόνηση και παρόλα αυτά είναι στέλεχος σε "ξακουστή" ακαδημία της ευρύτερης περιοχής που μένω.

Άλλος προπονητής, μη γνωρίζοντας τίποτα από ποδόσφαιρο, σε παιδάκια 6 χρονών κάνει μάθημα θεωρίας στον πίνακα! Και κανένας γονιός δεν διαμαρτύρεται ούτε αναρωτιέται αν τα μικρά καταλαβαίνουν σχήματα και... τακτική σε προσχολική ηλικία...

Αλλος πάλι προπονητής (;) γνωστής ακαδημίας δεν χάνει ευκαιρία να τσακωθεί με τους διαιτητές για οτιδήποτε, και σαν να μην έφτανε αυτό αν κάνουν κάποιο λάθος τα παιδάκια της ομάδας του, τα βρίζει δημοσίως, αποκαλώντας τα τουλάχιστον... γίδια!Και οι γονείς δεν μιλάνε!

Πριν αποφασίσουμε να στείλουμε το παιδί μας σε μια ακαδημία,ας κοιτάξουμε πρώτα ποιος είναι προπονητής, ποιος υπεύθυνος και μετά ας αποφασίσουμε...

Υπάρχουν αλήθεια ακαδημίες που να έχουν στις παροχές τουςμηνιαίες σωματομετρήσεις, μετρήσεις από διατροφολόγο, συνεδρίες ψυχολόγου, αναλύσεις των αγώνων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, τριμηνιαίες αξιολογήσεις των παιδιών, συμμετοχές σε τουρνουά της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και δοκιμαστικά σε επαγγελματικές ομάδες για τα παιδιά που θα ξεχωρίζουν;

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί "η φιλοσοφία μίας ακαδημίας ποδοσφαίρου θα έπρεπε να είναι η αυτονόητη, δηλαδή τα παιδιά να αποκτήσουν ποδοσφαιρική παιδεία και γνώση για το άθλημα, να μάθουν να σέβονται ο ένας τον άλλο, τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους. Το ποδόσφαιρο στα 90 λεπτά που διαρκεί είναι ένα παιχνίδι και τίποτα παραπάνω.
Επιμέρους στόχοι είναι η ανάδειξη ταλαντούχων παικτών με δεξιότητες για παραπάνω εξέλιξη η οποία σαφώς θα έρθει με την σωστή και μεθοδική προπόνηση εξειδικευμένων στις αναπτυξιακές ηλικίες, προπονητών".

Εκείνο που πρέπει να προσέχουν οι γονείς στην επιλογή της ακαδημίας, καταλήγει ο Βασίλης Παπαζήσης, είναι οι προπονητές, που θα πρέπει να είναι διπλωματούχοι αλλά και να έχουν την γνώση και την τέχνη να μεταφέρουν την τεχνογνωσία στα παιδιά, τη φιλοσοφία του ποδοσφαίρου αλλά και τη τεχνική, τη τακτική, και όλα όσα εμπεριέχονται στις έννοιες "αθλητισμός", "ευ αγωνίζεσθαι" και "ποδόσφαιρο"...

Περιττό να πούμε πως οι "ακριβές" στη συνδρομή ακαδημίες, ΔΕΝ είναι πάντα οι καλύτερες...
Αλλα και το "δωρεάν" τις περισσότερες φορές αποδυκνύεται πανάκριβο, αν υπολογίσει κανείς τις επιπτώσεις στην υγεία του μικρού παιδιού από τους άσχετους, που κάνουν πειράματα στου κασίδι του κεφάλι...


Επιμέλεια κειμένου: ΔΩΡΑ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ από το acadimies.gr 

*Το άρθρο βασίστηκε σε πληροφορίες του Βασίλη Παπαζήση, προπονητή στην Ακαδημία της Γαλατινής (ΕΠΣ Κοζάνης)

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: